Kemas kini langsung berita pasaran saham: Niaga hadapan saham merosot berikutan rali teknologi

Niaga hadapan ekuiti AS tersandung dalam dagangan pra-pasaran Selasa selepas rali dalam teknologi mendorong saham lebih tinggi untuk memulakan minggu ini. Pelabur memantau perang di Ukraine dan bersiap sedia untuk kemungkinan sekatan baharu terhadap Rusia.

Kontrak pada S&P 500, Dow Jones Industrial dan Nasdaq Composite masing-masing turun kira-kira 0.2% lebih awal daripada pembukaan selepas ketiga-tiga penanda aras ditutup pada hari Isnin yang hijau. Nasdaq — yang memperoleh 1.9% dalam sesi utama — disokong oleh lonjakan 27% dalam Twitter (TWTR) yang datang selepas Tesla (TSLA) Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk mendedahkan beliau membeli 9.2% kepentingan dalam syarikat media sosial itu.

Musk “bercakap dengan wangnya dengan mengatakan bahawa Twitter adalah platform yang kurang nilai,” kata Rohit Kulkarni dari Rakan Kongsi MKM kepada Yahoo Finance Live. “Dia melihat ada perkara yang boleh mereka lakukan untuk menambah baik perkhidmatan, dan dia pasti membayangkan peranan yang lebih aktif.”

Penganalisis Wedbush Securities dan Tesla bull Dan Ives juga memberitahu Yahoo Finance dia meramalkan Musk akan mempunyai kepentingan aktif dalam platform media sosial dalam beberapa minggu atau bulan akan datang, dan pengambilan sahamnya baru-baru ini adalah “sekadar pembuka selera.”

Secara berasingan, syarikat Musk sendiri, gergasi kenderaan elektrik Tesla, menyumbang kepada keuntungan yang mendorong pelepasan teknologi semasa sesi dagangan Isnin. Saham pembuat kereta EV itu melonjak hampir 6% selepas ia melaporkan angka penghantaran kenderaan hujung minggu ini yang datang lebih tinggi daripada tempoh yang sama tahun lepas.

Kegelisahan kemelesetan berlaku pada hari Isnin selepas bahagian yang dipantau rapi Keluk hasil perbendaharaan terbalik minggu lepas dan menakutkan pelabur mengenai kemungkinan penguncupan ekonomi yang akan berlaku. Fenomena ini mempunyai sejarah meramalkan kemelesetan, dengan setiap lapan kelembapan terakhir sejak 1969 didahului oleh penyongsangan keluk hasil. Sehingga pagi Isnin, hasil pada nota 10 tahun penanda aras kekal di bawah daripada nota 2 tahun jangka pendek.

Namun, kebimbangan mengenai kemelesetan ekonomi tidak sepenuhnya diketepikan oleh pakar strategi.

Nomura Ketua ahli ekonomi AS Robert Dent memberitahu Yahoo Finance Live dia melihat potensi untuk “kemelesetan sederhana”

“Kami berpendapat bahawa risiko terkumpul kemelesetan antara sekarang dan penghujung 2024 berada pada kira-kira 35% hingga 40%,” katanya. “Banyak perkara itu datang daripada apa yang kami fikir akan menjadi tindak balas yang sangat agresif ini. daripada Fed untuk benar-benar mengawal inflasi dan memastikan pasaran buruh benar-benar sejuk.”

Ketidakpastian mengenai krisis di Eropah Timur juga terus menjadi halangan bagi pelabur. Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Jamie Dimon dalam surat pemegang sahamnya yang dibaca secara meluas memberi amaran bahawa perang di Ukraine mungkin akan memperlahankan ekonomi AS dan global secara bermakna. Di AS khususnya, bank itu menganggarkan ekonomi AS akan berkembang kira-kira 2.5%, penurunan taraf daripada unjuran awal KDNK institusi sebanyak 3%, dengan pengurangan yang lebih besar kepada ramalan mengenai prospek ekonomi Rusia dan Eropah.

“Kami tidak tahu apa kesudahannya, tetapi permusuhan di Ukraine dan sekatan ke atas Rusia sudah mempunyai kesan ekonomi yang besar,” kata Dimon, sambil menambah bahawa “banyak lagi” sekatan boleh dikenakan ke atas Rusia dan mendorong lagi ketidakpastian. .

Kesatuan Eropah menangani jenayah perang yang jelas di Ukraine pada hari Isnin, menunjukkan dalam satu kenyataan bahawa pegawai akan“mengusahakan sekatan lanjut terhadap Rusia” berhubung serangan yang disasarkan negara itu ke atas orang awam. Beberapa pegawai utama Eropah termasuk Menteri pertahanan Jerman berkata mereka akan menyokong pengharaman gas asli Rusia — satu langkah yang sebelum ini dikecualikan daripada sekatan kerana Rusia membekalkan kira-kira 40% tenaga gas Eropah.

7:10 pagi ET: Niaga hadapan saham tergelincir, minyak naik berikutan rali teknologi Isnin

Berikut adalah pergerakan utama dalam dagangan niaga hadapan menjelang pembukaan Selasa:

 • Niaga hadapan S&P 500 (ES=F): -10.50 mata (-0.23%) kepada 4,567.25

 • Niaga hadapan Dow (YM=F): -83.00 mata (-0.24%) kepada 34,746.00

 • Niaga hadapan Nasdaq (NQ = F): -37.75 mata (-0.25%) kepada 15,126.50

 • Mentah (CL=F): +$1.28 (+1.24%) kepada $104.56 setong

 • emas (GC=F): -$1.70 (-0.09%) kepada $1,932.30 setiap auns

 • Perbendaharaan 10 tahun (^TNX): 0.00 bps untuk menghasilkan 2.4120%

6:12 pm ET Isnin: Niaga hadapan dibuka sedikit berubah selepas saham ditutup lebih tinggi

Di sinilah tempat pasaran berdagang menjelang sesi semalaman pada hari Isnin:

 • Niaga hadapan S&P 500 (ES=F): -2.25 mata (-0.05%) kepada 4,575.75

 • Niaga hadapan Dow (YM=F): -14.00 mata (-0.04%) kepada 34,815.00

 • Niaga hadapan Nasdaq (NQ = F): -9.25 mata (-0.06%) kepada 15,155.00

 • Mentah (CL=F): +$0.43 (+0.42%) kepada $103.71 setong

 • emas (GC=F): +$3.30 (+0.01%) kepada $1,937.30 setiap auns

 • Perbendaharaan 10 tahun (^TNX): +3.5 mata mata untuk menghasilkan 2.4120%

Skrin memaparkan maklumat dagangan untuk Twitter di tingkat Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 4 April 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Instagram, Youtube, Facebook, Papan selakdan LinkedInWe would like to thank the writer of this article for this amazing material

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Niaga hadapan saham merosot berikutan rali teknologi


Explore our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/