Kemas kini langsung berita pasaran saham: Niaga hadapan saham semakin tinggi mendahului lebih banyak testimoni Powell

Niaga hadapan saham AS merangkak lebih tinggi pada awal Khamis apabila pelabur menimbang data pengangguran baharu dan bersiap sedia untuk hari kedua keterangan Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell di Capitol Hill.

Niaga hadapan yang terikat dengan S&P 500 meningkat 0.5%, dan niaga hadapan Dow Jones Industrial meningkat 84 mata, atau kira-kira 0.3%. Kontrak di Nasdaq yang berteknologi tinggi meningkat 0.6%. Di dalam sesi dagangan sebelumnyaketiga-tiga indeks utama ditutup dengan warna merah tetapi sedikit berubah.

Saham cuba mengekalkan keuntungan minggu ini selepas kemajuan lebih daripada 2% untuk memulakan tempoh dagangan empat hari yang dipendekkan percutian. Minggu lalu, S&P 500 jatuh 5.8%, paling banyak sejak Mac 2020, dan menandakan kerugian mingguan kedua berturut-turut penanda aras itu lebih daripada 5%.

Tuntutan pengangguran AS kekal menghampiri paras tertinggi lima bulan minggu lepas sebagai tanda tentatif pasaran buruh mungkin mula sejuk. Jabatan Buruh melaporkan Khamis bahawa permohonan untuk insurans pengangguran berjumlah 229,000 untuk minggu berakhir 18 Jun. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg menjangkakan tuntutan akan masuk pada 226,000.

Pengerusi Fed Powell akan menjadi perhatian sekali lagi pada hari Khamis apabila beliau menyampaikan kenyataan mengenai dasar monetari dan inflasi pada hari kedua pertemuannya dengan penggubal undang-undang.

Pemimpin bank pusat AS pada hari Rabu memberitahu Jawatankuasa Perbankan Senat dalam komen yang disediakan bahawa Fed adalah “sangat komited“untuk menurunkan inflasi, sedikit meredakan bahasa dari minggu lepas yang menunjukkan perjuangannya menentang inflasi adalah “tanpa syarat.”

Powell juga mengakui dalam keterangannya bahawa kemelesetan adalah “kemungkinan” dan mengakui bahawa pendaratan lembut akan menjadi pencapaian “sangat mencabar” dalam perjuangan Fed untuk memulihkan kestabilan harga.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell memberi keterangan di hadapan perbicaraan Jawatankuasa Perbankan, Perumahan dan Hal Ehwal Bandar Senat mengenai “Laporan Dasar Monetari Separuh Tahunan kepada Kongres”, di Capitol Hill di Washington, DC, AS, 22 Jun 2022. REUTERS/Elizabeth Frantz

“Fed berada di belakang – mereka telah ketinggalan untuk seketika,” kata Claro Advisors’ Ryan Belanger kepada Yahoo Finance Live pada hari Rabu. “Mereka telah menyiapkan kerja mereka untuk mereka […] perkataan pendaratan lembut adalah mitos.”

Awal minggu ini, ahli strategi di BlackRock memberi amaran bahawa kemelesetan kelihatan tidak dapat dielakkan dalam laluan Fed ke hadapan, dengan alasan bahawa kempen kenaikan kadar faedah semasa berkemungkinan menghalang pertumbuhan ekonomi tanpa semestinya menyelesaikan isu inflasi.

“The Fed tidak mencari kemelesetan, walaupun pada pandangan kami ia akan diperlukan jika ia mahu mendorong semula inflasi turun kepada 2%,” kata firma itu.

Saham berwajaran tinggi Wall Street yang lain juga telah meningkatkan perbincangan kemelesetan, dengan amaran daripada ahli ekonomi di Citi, Goldman Sachs, dan Deutsche Bank minggu ini.

Bergerak

  • Petroleum Barat (OXY)Saham meningkat lebih daripada 3% dalam dagangan pra-pasaran selepas Berkshire Hathaway milik Warren Buffett memperoleh 9.6 juta saham lagi gergasi minyak itu pada hari Rabu. Berkshire memiliki kira-kira 152.7 juta saham Occidental bernilai kira-kira $8.52 bilion selepas pembelian berdasarkan harga syarikat pada penutupan hari Rabu.

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would like to give thanks to the author of this article for this awesome web content

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Niaga hadapan saham semakin tinggi mendahului lebih banyak testimoni Powell


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/