Kemas kini langsung berita pasaran saham: Perhimpunan saham berehat selepas lonjakan terbesar sehari sejak 2020

Saham AS menghentikan kenaikan mendadak pagi Jumaat selepas a penurunan dalam data inflasi CPI dinyalakan perhimpunan paling sengit di Wall Street sejak awal 2020.

S&P 500 (^GSPC) dan Purata Perindustrian Dow Jones (^DJI) masing-masing mencatatkan keuntungan sederhana sebanyak 0.1% pada pembukaan, manakala Nasdaq Composite (^IXIC) tergelincir di bawah titik pulang modal. Hasil perbendaharaan kekal stabil selepas kemerosotan paling teruk sehari pada Khamis dalam tempoh lebih sedekad.

A pembalikan dalam dasar Zero-COVID China untuk mengurangkan jumlah masa dalam pengembara kuarantin ke negara ini menghabiskan sentimen yang menggalakkan dalam dagangan awal. Pasaran minyak maju kerana peniaga membuat spekulasi langkah itu mungkin mencetuskan rangsangan kepada permintaan komoditi, dengan niaga hadapan West Texas Intermediate (WTI) melantun hampir 3% kepada melebihi $88 setong.

Sementara itu dari segi data ekonomi, bacaan awal Universiti Michigan pada tinjauan sentimen penggunanya untuk November jatuh kepada 54.7 daripada. 59.9 pada Oktober, terendah sejak Julai.

Ketiga-tiga purata utama meroket hari Khamis, masing-masing merekodkan pendahuluan sehari terbesar mereka sejak lantunan semula daripada kehancuran COVID lebih dua tahun lalu. Pergerakan yang terlalu besar telah dimangkin oleh data harga pengguna Oktober yang lebih ringan yang mendorong pertaruhan Rizab Persekutuan mungkin menghentikan pengetatan keadaan kewangan secepat awal tahun depan. S&P 500, Dow, dan Nasdaq masing-masing melonjak 5.5%, 3.7% — atau 1,200 mata — dan 7.4%.

“Secara keseluruhannya, laporan itu mencadangkan bahawa inflasi puncak akhirnya mungkin berada di belakang kami, walaupun inflasi mungkin kekal tinggi untuk sementara waktu,” kata Ketua Pengurusan Pelaburan BNY Mellon AS Macro Sonia Meskin dalam nota Khamis.

Beliau menyatakan bahawa angka itu menyokong kenaikan kadar 0.50% yang lebih kecil untuk bulan Disember yang ditelegraf pada mesyuarat FOMC bulan ini, di mana pelabur menetapkan harga.

“Bagaimanapun, adalah juga penting untuk tidak terlalu menekankan satu laporan untuk inflasi dan trajektori dasar,” tambahnya.

Indeks Harga Pengguna (CPI) pada Oktober meningkat pada 7.7% tahunan dan meningkat 0.4% sepanjang bulan. hidup asas “teras”.yang menghilangkan komponen makanan dan tenaga yang tidak menentu dalam laporan itu, harga meningkat pada klip 6.3% tahun ke tahun dan 0.3% pada asas bulanan.

Pengerusi Lembaga Rizab Persekutuan Jerome Powell bercakap semasa sidang akhbar selepas mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan pada 2 November 2022. (Foto oleh MANDEL NGAN/AFP melalui Getty Images)

Walaupun penyederhanaan, ramai pakar strategi menegaskan bahawa keseronokan adalah pramatang, dengan pegawai Rizab Persekutuan masih bersedia untuk mengetatkan lagi selepas Pengerusi Jerome Powell berkata bulan lalu bahawa pembuat dasar masih mempunyai “beberapa cara untuk pergi” mengenai memulihkan kestabilan harga — mesej yang rakan-rakan bank pusatnya sejak itu turut bergema dalam beberapa siri ucapan awam.

“Pergantungan data Fed yang melampau digabungkan dengan fakta bahawa data ekonomi hanya akan menunjukkan pasaran buruh masa nyata dan kelembapan inflasi dengan ketinggalan, meningkatkan kemungkinan kemalangan yang melampau,” kata Gregory Daco, ketua ekonomi EY Parthenon, dalam komen yang dihantar melalui e-mel .

Sementara itu, Nicholas Colas dari DataTrek menunjukkan satu lagi realiti: Walaupun arah aliran inflasi lebih rendah apabila ia memuncak dan mula menurun – seperti yang dilihat pada tahun 1970, 1974, 1980, 1990, 2001, dan 2008 – anjakan menurun itu biasanya datang dengan kemelesetan, dan tidak ada pengecualian kepada peraturan.

Kegawatan berterusan dalam dunia kripto sebagai Masalah FTX terbongkar dan syarikat itu mengumumkan pagi Jumaat bahawa ia adalah memfailkan kebankrapan. Jutawan wira crypto yang gugur Sam Bankman-Fried juga telah meletak jawatan sebagai CEO dan dilaporkan dalam siasatan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS kerana pertukarannya mencari bailout tunai. Bitcoin didagangkan sekitar $16,500 pagi Jumaat.

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk ticker saham trend terkini platform Yahoo Finance

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe wish to give thanks to the writer of this article for this awesome material

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Perhimpunan saham berehat selepas lonjakan terbesar sehari sejak 2020


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/