Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham bertukar lebih rendah dengan dasar Fed, data pekerjaan menjadi tumpuan

Saham jatuh pada hari Selasa apabila satu lagi kumpulan pendapatan meningkat dan pelabur menunggu mesyuarat dasar Rizab Persekutuan dan data pekerjaan akhir minggu ini.

S&P 500 (^GSPC) bertukar lebih rendah sebanyak kira-kira 0.23% dalam dagangan petang, manakala Purata Perindustrian Dow Jones (^DJI) berdetik lebih rendah hampir 0.2%. Komposit Nasdaq yang berteknologi tinggi (^IXIC) jatuh sebanyak 0.5%. Ketiga-tiga indeks telah meningkat untuk memulakan sesi.

Pelabur mencerna keluaran ekonomi pada hari Selasa, termasuk kaji selidik Pembukaan Pekerjaan dan Tinjauan Pusing Ganti Buruh (JOLTS), yang mendapati pembukaan pekerjaan secara tidak dijangka meningkat pada September kepada 10.7 juta daripada 10.28 juta bulan lepas. Ahli ekonomi menjangkakan pembukaan akan berkurangan kepada kira-kira 10 juta, yang sepatutnya sejajar dengan macam menyejukkan Federal Reserve nak tengok dalam pasaran buruh.

Sementara itu, indeks PMI pembuatan ISM Oktober jatuh kepada 50.2, manakala ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg menganggarkan 50.0. Indeks guna tenaga pembuatan ISM meningkat kepada 50.0 daripada 48.7, kerana ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg menganggarkan 53.0.

Pergerakan saham datang selepas indeks utama ketinggalan pada hari Isnin sebagai pelabur bersedia untuk keputusan kadar faedah Rizab Persekutuan minggu ini. Namun, saham berakhir Oktober pada nota yang tinggi, kerana Dow mengunci pulangan bulanan terbaik sejak Januari 1976, apabila indeks memperoleh 14.2%, data daripada Bespoke Investment Group menunjukkan.

Kadar kenaikan kadar faedah Fed yang agresif telah menekan pasaran untuk sebahagian besar tahun ini, menyebabkan pelabur mengharapkan sebarang tanda bahawa bank pusat akan terkeluar dari pendiriannya yang hawkish.

The Fed secara meluas dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 75 mata asas pada hari Rabu pada akhir mesyuarat dasar dua harinya, tetapi beberapa pakar strategi melihat bank memperlahankan kadar kenaikan bergerak ke hadapan.

Ahli ekonomi JPMorgan Michael Feroli melihat “langkah turun daripada 75bps kepada 50bps dan kemudian kepada 25bps sebelum kitaran pengetatan ini berakhir. Sebarang petunjuk daripada Fed bahawa [the] kadar terminal lebih rendah atau kitaran pengetatan berakhir pada 2022 berkemungkinan [be] dihadam secara menaik oleh saham. Risiko terbesar untuk pandangan ini ialah CPI datang lebih panas daripada jangkaan minggu depan atau pada bulan Disember.”

Walau apa pun saiz langkah Disember, “The Fed berada dalam kedudukan yang sukar kerana mereka sangat bergantung kepada data. Dan tidak jelas berapa cepat inflasi akan turun,” kata Ketua Kumpulan Pasaran Awam Lisa Erickson. Yahoo Finance Live pada Isnin.

Mengenai pendapatan dan hadapan syarikat Selasa:

  • Uber (UBER): Gergasi ride-hailing menyiarkan a kerugian suku ketiga tetapi mengatasi anggaran penganalisis untuk hasil dan menunjukkan lonjakan dalam tempahan. Saham meningkat lebih daripada 14% dalam dagangan awal.

  • Pfizer (PFE): Si pembuat dadah menyiarkan yang lebih baik daripada yang dijangkakan suku tahun dan meningkatkan prospek pendapatannya untuk tahun ini walaupun harga yang lebih tinggi mengimbangi permintaan vaksin COVID-19 yang perlahan di luar AS.

  • SoFi (SOFI): Bank digital itu melaporkan kerugian suku tahunan yang lebih kecil daripada jangkaan dan hasil yang mengatasi anggaran penganalisis. Syarikat fintech meningkatkan panduannya apabila syarikat itu menambah 4.7 juta lagi pelanggan menjelang akhir suku ketiga.

  • Eli Lilly dan Syarikat (LLY): Syarikat farmaseutikal menewaskan suku ketiga jangkaan tetapi mengurangkan tinjauan 2022nya, memetik kadar pertukaran dan undang-undang cukai.

  • Abiomed (ABMD): Pembuat pam jantung kecil bersetuju dengan a hampir $17 bilion pengambilalihan oleh Johnson & Johnson (JNJ) kerana perjanjian itu memberi pendedahan J&J kepada segmen teknologi perubatan yang berkembang pesat.

Peranti Mikro Lanjutan (AMD), Airbnb (ABNB), Mondelez (MDLZ) dan Clorox (CLX) juga ditetapkan untuk melaporkan Selasa.

Dan minggu ini akan berakhir dengan laporan pekerjaan Oktober. Laporan Jabatan Buruh dijangka menunjukkan senarai gaji bulanan jatuh di bawah 200,000, manakala ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg menganggarkan 190,000 pekerjaan ditambah atau diwujudkan bulan lepas.

Dalam pasaran tenaga, minyak mentah Brent, penanda aras antarabangsa untuk harga minyak, jatuh kepada $94.36 setong pagi Selasa. Hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun jatuh sebanyak 12 mata asas ke bawah 4% sebelum naik semula di atas paras itu pada waktu pagi.

AS menyenaraikan saham syarikat China termasuk Alibaba (BABA) juga melonjak pada hari Selasa apabila laporan media sosial yang tidak disahkan berpusing bahawa kerajaan China mungkin bergerak ke arah menghapuskan dasar COVID yang ketat.

Di tempat lain, Bursa Saham Toronto meneruskan dagangan selepas isu teknikal menghentikan pasaran sejurus selepas loceng pembukaan Selasa.

Dani Romero ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @daniromerotv

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would love to thank the writer of this post for this awesome content

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham bertukar lebih rendah dengan dasar Fed, data pekerjaan menjadi tumpuan


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/