Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham goyah apabila indeks menuju ke arah minggu rugi

Saham AS bergerak ke sana ke mari pada hari Jumaat apabila pelabur menghampiri penghujung minggu dagangan bergelora yang ditandai dengan pendapatan runcit bercampur-campur dan korus Fedspeak yang hawkish.

S&P 500 (^GSPC) jatuh 0.1%, manakala Purata Perindustrian Dow Jones (^DJI) naik 60 mata, atau 0.2%. Komposit Nasdaq yang berteknologi tinggi (^IXIC) merosot 0.6%. Hasil perbendaharaan meneruskan kenaikannya, dengan nota penanda aras 10 tahun kembali melebihi 3.8% dan hasil 2 tahun yang sensitif kadar meningkat ke arah 4.5%.

Perhimpunan pegawai Fed pada Khamis menolak spekulasi bahawa jeda pengetatan monetari sudah hampir. Kenyataan yang dibuat dalam perbincangan berasingan di seluruh negara menyebabkan saham dan bon menjadi kucar-kacir selepas aliran menaik seketika didorong oleh data inflasi yang lebih ringan.

Inflasi hanya berlaku baru-baru ini menunjukkan tanda-tanda kesederhanaandengan pengguna dan data harga pengeluar masih berdegil tinggi walaupun berundur pada bulan Oktober. Sementara itu, AS jualan runcit meningkat pada klip terpantas dalam tempoh lapan bulan dalam tempoh yang sama, mendorong penggubal dasar untuk mengurangkan pesanan ketat tentang kerja yang masih perlu dilakukan untuk mengurangkan kos yang meningkat.

Presiden Bank Rizab Persekutuan Minneapolis Neel Kashkari berkata dalam siaran web acara Dewan Perniagaan Minnesota bahawa sejauh mana penggubal dasar menjangkakan untuk menaikkan kadar dana persekutuan utama mereka kekal sebagai “soalan terbuka.” Komen beliau datang selepas itu Presiden Fed St. Louis James Bullard dan Presiden Fed San Francisco Mary Daly masing-masing berkata bank pusat melihat pada kadar terminal sehingga 5.25%.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Rizab Persekutuan St. Louis James Bullard. (ISAAC LAWRENCE/AFP melalui Getty Images)

“Pengerusi Fed Powell menentukur semula dasar monetari pada mesyuarat FOMC November dengan mengguna pakai paradigma ‘kelajuan vs. destinasi’ baharu – menunjukkan hasrat untuk mencapai kadar dana suapan terminal yang lebih tinggi sambil berbuat demikian pada kadar yang lebih perlahan,” Ketua Ekonomi EY Parthenon Gregory Daco berkata dalam nota. “Kesukaran untuk Fed adalah untuk menghalang kelonggaran keadaan kewangan yang berlebihan dan tidak produktif dalam menghadapi inflasi yang lebih lemah daripada jangkaan.”

Kumpulan Goldman Sachs pada hari Khamis juga menaikkan ramalannya untuk kadar terminal Rizab Persekutuan kepada julat 5% hingga 5.25%, menambah satu lagi kenaikan 25 mata asas pada bulan Mei selepas peningkatan saiz itu pada bulan Februari dan Mac, dan setengah mata peratusan pada bulan Disember.

“Inflasi berkemungkinan kekal tidak selesa tinggi untuk seketika, dan ini boleh memberi tekanan kepada FOMC untuk menyampaikan rentetan kenaikan kecil yang lebih panjang tahun depan,” kata ahli ekonomi yang diketuai oleh Jan Hatzius.

Dalam bayangan kegelisahan kadar yang diperbaharui, Gap (GPS), Kedai Ross (ROST), dan Williams-Sonoma (WSM) melengkapkan minggu pendapatan runcit yang sibuk.

Saham Gap melonjak 3% pada hari Jumaat selepas syarikat itu keputusan diumumkan yang mendahului Anggaran Wall Street. Ketua Pegawai Kewangan Katrina O’Connell, bagaimanapun, menekankan persekitaran makroekonomi kekal mencabar, tetapi Gap akan mengambil “pendekatan berhemat memandangkan pengguna yang tidak menentu.”

Saham Ross Stores meningkat sebanyak 18%, paling banyak dalam tempoh dua tahun, selepas itu rantaian runcit menewaskan ramalan pendapatan dan mengangkat panduan suku keempatnya, memetik momentum jualan dan pelbagai jenis yang lebih baik untuk cuti.

Sementara itu, saham kedai perabot rumah Williams Sonoma merosot hampir 10% selepas itu menarik bimbingannya sehingga 2024 mengenai “ketidakpastian makro.”

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk ticker saham trend terkini platform Yahoo Finance

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe want to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham goyah apabila indeks menuju ke arah minggu rugi


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/