Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham kembali pulih selepas permulaan suram hingga September

Saham AS mengurangkan kerugian pada jam terakhir dagangan Khamis kerana ekuiti kelihatan pulih daripada permulaan suram hingga dagangan September. Pergerakan itu berlaku selepas ketiga-tiga purata utama mencatatkan mereka peratusan terbesar Ogos menurun sejak 2015.

Purata Perindustrian Dow Jones terumbang-ambing ke wilayah positif selepas menjunam hampir 300 mata, dan S&P 500 turun 0.4%, pulih daripada kerugian lebih daripada 1% pada awal sesi. Tech mendahului kerugian, dengan Nasdaq Composite dikurangkan sebanyak 1%.

Sementara itu, penanda aras hasil Perbendaharaan AS 10 tahun mencecah 3.257%, paras tertinggi sejak Jun kerana pelabur bersedia untuk kenaikan kadar faedah yang lebih agresif daripada Rizab Persekutuan akhir bulan ini.

Permulaan suram pada bulan September datang selepas empat sesi jualan berturut-turut di tengah-tengah kebimbangan baharu tentang dasar monetari yang terhad dan potensi kemelesetan.

Pada bulan Ogos, penanda aras S&P 500 jatuh 4.2%, Dow turun 4.1%, dan Nasdaq mencatatkan kerugian bulanan sebanyak 4.6%.

“Pendaratan lembut kelihatan agak tidak mungkin,” Ketua Strategi Makro Wells Fargo Mike Schumacher memberitahu Yahoo Finance Live. “Banyak perkara yang perlu berjalan dengan sangat baik — anda perlu meredakan situasi tenaga, yang merupakan satu keajaiban pada ketika ini, COVID mungkin perlu agak sederhana jika anda memikirkan tentang lonjakan musim luruh ini atau ini musim sejuk.”

saham Nvidia (NVDA) adalah antara penggerak terbesar Khamis, jatuh sebanyak 10% selepas pembuat cip itu berkata pegawai AS mengarahkan syarikat itu menghentikan penjualan dua cip pengkomputeran teratasnya kepada China yang digunakan untuk kecerdasan buatan. Nvidia mungkin kehilangan anggaran $400 juta dalam potensi jualan di China akibat sekatan itu.

Jensen Huang, Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia, membuat kenyataan pada ucaptamanya di CES di Las Vegas, Nevada, AS 7 Januari 2018. REUTERS/Rick Wilking

Dalam komoditi, harga minyak melanjutkan kejatuhannya lebih rendah kerana kebimbangan kemusnahan permintaan berterusan. Minyak mentah West Texas Intermediate jatuh lebih daripada 2.5% kepada serendah $87.21.

Pergerakan dalam niaga hadapan minyak mentah berlaku selepas komoditi itu mencatatkan nilainya penurunan bulanan ketiga berturut-turut – kekalahan berturut-turut paling lama dalam lebih daripada dua tahun. Minyak mentah WTI merosot lebih daripada 9% pada Ogos, penurunan bulanan terbesar sejak November.

Mengenai data ekonomi pagi Khamis, tuntutan pengangguran turun untuk minggu ketiga kepada bacaan terendah dalam dua bulan. Pemfailan insurans pengangguran kali pertama jatuh tanpa diduga kepada 232,000 pada minggu berakhir 27 Ogos. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Bloomberg menjangkakan tuntutan akan masuk pada 248,000.

Sementara itu, Jabatan Perdagangan melaporkan Khamis bahawa perbelanjaan untuk projek pembinaan baharu jatuh 0.4% pada bulan Julai, setanding dengan anggaran ahli ekonomi. Perbelanjaan pada bulan Jun turun disemak semula sebanyak 0.5% berbanding anggaran sebelumnya yang lebih besar iaitu penurunan sebanyak 1.1%.

Acara utama minggu ini ialah laporan rasmi Jabatan Buruh untuk Ogos, ditetapkan untuk dikeluarkan pada 8:30 pagi ET pagi Jumaat. Gaji bukan ladang berkemungkinan meningkat sebanyak 300,000 pada bulan Ogos, menurut data dari Bloomberg.

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk ticker saham trend terkini platform Yahoo Finance

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe want to thank the writer of this post for this incredible content

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham kembali pulih selepas permulaan suram hingga September


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/