Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham melonjak selepas S&P 500 merosot ke paras rendah 2022

Saham AS meningkat mendadak pada hari Selasa selepas S&P 500 merosot ke paras terendah penutupan baharu dan Purata Perindustrian Dow Jones memasuki pasaran beruang rasmi – penurunan sebanyak 20% atau lebih daripada paras tertinggi terkini indeks pasaran yang luas.

S&P 500 naik 1.1% pada awal sesi, manakala Dow Jones Industrial menambah lebih daripada 200 mata, atau 0.7%. Saham teknologi mendahului kenaikan, dengan Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi 1.5% lebih tinggi.

Pada hari Selasa, Presiden Fed Chicago Charles Evans berkata semasa bercakap di sebuah forum di London bahawa bank pusat AS perlu menaikkan kadar faedah sekurang-kurangnya satu lagi mata peratusan tahun ini tetapi tidak melihat pasaran buruh menuju ke keadaan “seperti kemelesetan”.

Pergerakan hari Selasa datang ketika Wall Street semakin menjangkakan kempen kenaikan kadar Rizab Persekutuan untuk memerangi inflasi akan mengakibatkan kegawatan ekonomi. Pengerusi Jerome Powell berulang kali memberi amaran tentang beberapa “sakit” dalam ucapan minggu lalu berikutan pengumuman dasar terbaru bank pusat itu.

“Kami sentiasa memahami bahawa memulihkan kestabilan harga sambil mencapai penurunan yang agak sederhana dalam pengangguran dan pendaratan lembut akan menjadi sangat mencabar dan kami tidak tahu sama ada proses ini akan membawa kepada kemelesetan atau jika ya, betapa ketaranya kemelesetan itu, ” katanya.

Indeks Volatiliti CBOE (^VIX), yang mengukur jangkaan Wall Street untuk turun naik pasaran jangka pendek, kekal jauh di atas paras 30 utama, mencecah bacaan tertinggi sejak 17 Jun. Hasil Perbendaharaan berundur daripada kenaikan mendadak tetapi hasil Perbendaharaan 10 tahun dipegang melebihi 3.82% — kadar tertinggi sejak April 2010 — dan nota Perbendaharaan 2 tahun melebihi 4.2%, tertinggi 15 tahun.

Peniaga bekerja di lantai Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 26 September 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Memandangkan purata utama merosot di bawah paras terendah 16 Jun, pakar strategi tertanya-tanya sejauh mana indeks perlu jatuh apabila pembuat dasar Fed meneruskan kenaikan kadar yang lebih banyak dan, dari segi korporat, penganalisis mula mengurangkan jangkaan pendapatan.

Mike Wilson dari Morgan Stanley, antara penganalisis saham yang paling lemah, menjangkakan pecutan dalam semakan pendapatan menurun dalam beberapa bulan akan datang akan mendorong saham lebih rendah, mengunjurkan bahawa S&P 500 akan mencapai julat 3,000-3,400 lewat musim luruh ini.

Sementara itu, Chris Larkin, pengarah urusan perdagangan di E*TRADE Morgan Stanley, lebih optimistik.

Beliau berkata dalam nota: “Ramai peniaga dan pelabur mungkin tidak menyedari bahawa kemerosotan minggu lalu meletakkan SPX kembali di bawah ambang pasaran beruangnya, dan walaupun peristiwa penting itu mungkin tidak diingini, kecenderungan sejarah menunjukkan yang paling buruk selalunya berakhir pada masa SPX mula-mula mencecah ambang pasaran beruang — yang dalam kes ini, adalah lebih sedikit daripada tiga bulan lalu.”

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk ticker saham trend terkini platform Yahoo Finance

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would love to say thanks to the author of this post for this awesome web content

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham melonjak selepas S&P 500 merosot ke paras rendah 2022


Find here our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/