Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham meningkat apabila indeks bertujuan untuk mengurangkan kerugian mingguan

Saham AS meningkat pada Jumaat, mengetepikan beberapa kerugian dari awal minggu ini selepas kebimbangan terhadap inflasi yang berterusan dan daya tahan ekonomi AS mencetuskan ketidaktentuan selanjutnya dalam sesi baru-baru ini.

S&P 500 meningkat lebih daripada 2% intraday pada hari Jumaat manakala Nasdaq melonjak lebih 3.5% untuk menuju ke hari terbaiknya sejak pertengahan Mac. Dow menambah lebih daripada 400 mata. Pergerakan mendadak yang lebih tinggi datang selepas Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell menegaskan semula dalam temu bual dengan radio awam Marketplace pada Khamis bahawa dua lagi kenaikan kadar 50 mata asas berada di atas meja untuk dua mesyuarat Fed akan datang, dan pegawai tidak “secara aktif mempertimbangkan” kenaikan 75 mata asas yang lebih agresif. Komen beliau menggemakan apa yang juga dikatakan oleh pegawai Fed lain minggu ini.

Hanya sehari sebelum itu, S&P 500 telah ditutup dalam jarak yang ketara daripada pasaran menurun, biasanya ditakrifkan sebagai penutupan sekurang-kurangnya 20% daripada rekod tertinggi baru-baru ini. Indeks telah menurun sebanyak lebih 18% daripada rekod tertinggi 3 Januari hingga penutupan Khamis, dan ia bergerak ke arah penurunan mingguan sebanyak 4.7% jika tahap bertahan sehingga akhir sesi Jumaat.

Purata Perindustrian Dow Jones dan Komposit Nasdaq masing-masing juga menuju ke arah kerugian mingguan masing-masing sebanyak 3.6% dan 6.4%, berdasarkan harga penutupan Khamis. Hasil Perbendaharaan telah meningkat dan kemudian mengurangkan keuntungan minggu ini, dengan penanda aras hasil Perbendaharaan 10 tahun berlegar sekitar 2.9% pagi Jumaat. Harga Bitcoin pulih untuk berdagang melebihi $30,000 selepas menetapkan paras terendah sejak Dis. 2020, sebagai kawah dalam harga Luna terus bergema merentasi pasaran mata wang kripto yang lebih luas.

Pergerakan pasaran minggu ini bertepatan dengan dua laporan inflasi utama yang datang lebih panas daripada jangkaan. Indeks Harga Pengeluar Khamis menunjukkan kenaikan harga borong sebanyak 11% tahun ke tahun pada bulan lepas, dengan kadar ini menyederhana sedikit sahaja daripada kadar tertinggi sepanjang masa Mac iaitu 11.5%. Dan juga Indeks Harga Pengguna dikeluarkan awal minggu ini menunjukkan peningkatan tahunan 8.3% yang masih meningkat dalam harga yang dibayar oleh pengguna bulan lepas.

“Inflasi sudah tentu menjadi bukan sahaja topikal, tetapi isu sebenar untuk pasaran yang lebih luas, kerana Fed juga telah meningkatkan tinjauannya untuk bilangan [interest rate] kenaikan diperlukan,” Sonali Pier, pengarah urusan dan pengurus portfolio di Pimco, memberitahu Yahoo Finance Live pada Khamis. “Dari segi kesan inflasi, ia benar-benar pada ketika ini, kita akan melihat sama ada Fed menaikkan kadar, membuka beberapa kunci kira-kira, boleh menghilangkan beberapa buih inflasi itu. Kerana ia agak tinggi, dan ia mula memberi impak kepada syarikat — daripada keupayaan mereka untuk meneruskan dari perspektif kuasa harga, serta pengguna, sama ada di pam gas atau akibat peningkatan makanan dan sebagainya.”

Pakar strategi lain bersetuju bahawa tindak balas Fed terhadap inflasi – dan sejauh mana ekonomi bertahan apabila Fed mengetatkan keadaan kewangan untuk menangani inflasi – akan menjadi faktor utama untuk diperhatikan pada masa hadapan untuk pasaran.

“Kami berada dalam persekitaran sekarang di mana inflasi tinggi. Pasaran buruh sangat ketat. Fed mahu menurunkan inflasi. Mereka mahu meredakan kepanasan melampau dalam pasaran buruh, yang bermakna berat sebelah mereka adalah untuk mengetatkan kewangan keadaan dan cuba dan perlahankan pertumbuhan,” Jason Draho, Ketua Peruntukan Aset UBS, berkata pada hari Khamis. “Dalam persekitaran itu, ia tidak bagus untuk sebarang jenis aset kewangan.”

“[Once] kita mendapat semacam rehat sebenar pada inflasi yang menyebabkan orang ramai menjadi lebih selesa kerana ia menjadi sederhana dan menyederhana [to] tahap yang mampan yang Fed boleh menjadi lebih selesa, dan mereka tidak perlu mendaki dengan lebih agresif… Saya rasa itu pemangkin utama,” kata Draho. “Malangnya, itu mungkin mengambil masa beberapa bulan lagi sebelum data mula jelas menunjukkan inflasi sudah pasti di bawah parasnya, dan Fed boleh mencapai sasarannya dua tahun lagi.”

“Jadi saya fikir buat masa ini, ia pastinya pasaran yang bergelora,” tambahnya.

12:02 tengahari ET: Saham melanjutkan kenaikan, Nasdaq mendahului hari terbaik sejak pertengahan Mac

Berikut ialah pergerakan utama dalam pasaran setakat 12:02 tengah hari ET:

 • S&P 500 (^GSPC): +94.97 (+2.42%) kepada 4,025.05

 • Dow (^DJI): +469.85 (+1.48%) kepada 32,200.15

 • Nasdaq (^IXIC): +428.59 (+3.77%) kepada 11,799.55

 • Mentah (CL=F): +$3.97 (+3.74%) kepada $110.10 setong

 • emas (GC=F): -$16.80 (-0.92%) kepada $1,807.80 setiap auns

 • Perbendaharaan 10 tahun (^TNX): +8 mata mata untuk menghasilkan 2.8970%

11:00 pagi ET: Amazon menghadapi kekalahan berturut-turut paling lama dalam 14 tahun di tengah-tengah penjualan teknologi

Kemerosotan saham teknologi minggu lalu telah menarik saham nama teknologi mega-cap daripada Apple (AAPL) ke Amazon (AMZN) jauh dari rekod tertinggi mereka.

Amazon menuju ke arah kerugian berturut-turut paling lama sejak 2008, ketika saham gergasi e-dagang itu menuju kerugian mingguan ketujuh berturut-turut. Berdasarkan harga penutupan Khamis, saham berada di landasan untuk kerugian mingguan sebanyak 6.8%, walaupun ia bersedia untuk mengurangkan beberapa kerugian tersebut di tengah-tengah rali pada hari Jumaat.

Apple, begitu juga, telah disingkirkan sebagai syarikat paling berharga di dunia, dengan permodalan pasaran Saudi Aramco mengatasi pengeluar iPhone minggu ini. Saham Apple telah jatuh sebanyak 19.7% tahun setakat ini hingga penutupan Khamis, berbanding dengan penurunan 17.5% S&P 500 dalam tempoh itu.

10:15 pagi ET: Sentimen pengguna jatuh ke tahap paling rendah sejak 2011: Universiti Michigan

Sentimen pengguna jatuh ke paras terendah lebih dekad pada awal Mei, menurut Universiti Michigan, kerana kebimbangan mengenai inflasi berterusan.

The Surveys of Consumers yang dipantau dengan teliti oleh Universiti Michigan indeks turun kepada 59.1 dalam laporan awal Mei, merosot mendadak daripada bacaan April 65.2. Bacaan terkini menandakan yang terendah sejak 2011.

Penurunan sentimen “berasaskan luas – untuk keadaan ekonomi semasa serta jangkaan pengguna, dan boleh dilihat merentas pendapatan, umur, pendidikan, geografi dan gabungan politik-meneruskan aliran menurun umum dalam sentimen sepanjang tahun lalu,” Joanne Hsu, pengarah daripada Tinjauan Pengguna, kata dalam satu kenyataan akhbar. “Penilaian pengguna terhadap keadaan kewangan semasa mereka berbanding setahun lalu berada pada bacaan terendah sejak 2013, dengan 36% pengguna mengaitkan penilaian negatif mereka kepada inflasi.”

Jangkaan inflasi pengguna kekal tinggi pada bulan Mei, dengan tinjauan menunjukkan jangkaan inflasi satu tahun tidak berubah pada 5.4%. Walau bagaimanapun, beberapa pakar strategi mencadangkan penurunan dalam aset berisiko sejak beberapa minggu lalu memainkan peranan yang lebih besar dalam penurunan indeks tajuk berita.

“Saya akan berhujah bahawa kejatuhan itu sebahagian besarnya adalah fungsi kejatuhan harga saham. Kami tahu U. Mich lebih sensitif kepada pasaran,” Neil Dutta, ketua ekonomi di Renaissance Macro Research, menulis dalam e-mel pagi Jumaat. “Inflasi adalah isu yang pasti tetapi siri jangkaan inflasi tidak berubah.”

9:33 pagi ET: Saham dibuka lebih tinggi

Berikut ialah pergerakan utama dalam pasaran setakat 9:33 pagi ET:

 • S&P 500 (^GSPC): +43.33 (+1.10%) kepada 3,973.41

 • Dow (^DJI): +241.55 (+0.76%) kepada 31,971.85

 • Nasdaq (^IXIC): +189.64 (+1.67%) kepada 11,560.61

 • Mentah (CL=F): +$3.05 (+2.87%) kepada $109.18 setong

 • emas (GC=F): -$24.60 (-1.35%) kepada $1,800.00 setiap auns

 • Perbendaharaan 10 tahun (^TNX): +9.8 mata mata untuk menghasilkan 2.9150%

7:54 am ET: Saham Tesla melonjak dalam dagangan awal selepas Musk berkata perjanjian Twitter dijeda

Saham Tesla (TSLA) melonjak lebih daripada 6% menjelang loceng pembukaan pagi Jumaat selepas Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk berkata rancangannya $44 bilion untuk membeli Twitter (TWTR) telah dijeda buat sementara waktu, menunggu butiran lanjut tentang jumlah asas penggunaan Twitter yang terdiri daripada akaun bot.

“Perjanjian Twitter ditangguhkan buat sementara waktu menunggu butiran yang menyokong pengiraan bahawa akaun spam/palsu sememangnya mewakili kurang daripada 5% pengguna,” Musk kata dalam catatan Twitter awal Jumaat. Dia memautkan kepada cerita Reuters yang mencadangkan pemfailan Twitter menunjukkan akaun palsu atau spam terdiri kurang daripada 5% daripada pengguna aktif harian syarikat yang boleh diwangkan.

Dalam mengumumkan perjanjiannya untuk membeli Twitter sejak sebulan lalu, Musk telah mencadangkan menyasarkan akaun bot dan mengesahkan pengguna adalah salah satu keutamaannya untuk syarikat selepas perjanjian.

Saham Twitter merosot 11% dalam dagangan awal untuk berlegar sekitar $40 setiap satu.

7:45 pagi ET Jumaat: Niaga hadapan saham melonjak selepas Powell mengesahkan semula 75 kenaikan kadar mata asas yang tidak sedang dibincangkan

Di sinilah tempat pasaran berdagang menjelang loceng pembukaan pagi Jumaat:

 • Niaga hadapan S&P 500 (ES=F): +46 mata (+1.17%) kepada 3,973.25

 • Niaga hadapan Dow (YM=F): +262.00 mata (+0.83%) kepada 31,914.00

 • Niaga hadapan Nasdaq (NQ=F): +206.75 mata (+1.73%) kepada 12,154.00

 • Mentah (CL=F): +$1.79 (+1.69%) kepada $107.92 setong

 • emas (GC=F): -$7.90 (-0.43%) kepada $1,816.70 setiap auns

 • Perbendaharaan 10 tahun (^TNX): +9.8 mata mata untuk menghasilkan 2.915%

6:10 petang ET Khamis: Stok dibuka lebih rendah

Di sinilah tempat pasaran berdagang petang Khamis:

 • Niaga hadapan S&P 500 (ES=F): -10 mata (-0.25%) kepada 3,917.25

 • Niaga hadapan Dow (YM=F): -73 mata (-0.23%) kepada 31,579.00

 • Niaga hadapan Nasdaq (NQ=F): -41 mata (-0.34%) kepada 11,906.25

NEW YORK, NEW YORK – 12 MEI: Peniaga bekerja di tingkat Bursa Saham New York (NYSE) pada 12 Mei 2022 di New York City. Purata Perindustrian Dow Jones jatuh dalam dagangan pagi kerana pelabur terus bimbang tentang inflasi dan isu global yang lain. (Foto oleh Spencer Platt/Getty Images)

Emily McCormick ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter.

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Kemas kini langsung berita pasaran saham Saham meningkat apabila pelabur

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Instagram, Youtube, Facebook, Papan selakdan LinkedInWe want to thank the writer of this article for this amazing material

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham meningkat apabila indeks bertujuan untuk mengurangkan kerugian mingguan


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/