Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham meningkat apabila pelabur mencerna laporan pekerjaan Mac

Saham AS kukuh pada pagi Jumaat yang menghijau apabila pelabur menantikan dagangan bulan baharu dan memikirkan data baharu dari Washington mengenai keadaan pasaran buruh.

S&P 500, Dow Jones Industrial Average dan Nasdaq Composite masing-masing naik lebih 0.3% selepas menutup dagangan terakhir Mac lebih rendah untuk mencatatkan suku terburuk mereka sejak permulaan 2020.

Pelabur pada hari Jumaat memantau dengan teliti laporan pekerjaan bulanan Jabatan Buruh, gambaran yang paling terkini tentang kekuatan dalam pengambilan pekerja di seluruh ekonomi AS. Majikan AS menambah 431,000 pekerjaan pada bulan Mac. Ahli ekonomi konsensus sedang mencari senarai gaji bukan ladang untuk meningkat sebanyak 490,000, menurut data Bloomberg, perlahan daripada keuntungan 678,000 Februari tetapi masih menandakan peningkatan jauh melebihi trend pra-pandemi. Kadar pengangguran jatuh kepada 3.6% berbanding 3.7% yang dijangkakan – terendah sejak Februari 2020.

Saham bergerak ke hadapan ke bulan April berikutan bulan yang tidak menentu dan suku dagangan. S&P 500 dan Dow masing-masing turun lebih daripada 4.5% untuk tiga bulan pertama 2022, menutup suku terburuk mereka — dan penurunan suku pertama — sejak suku pertama 2020. Nasdaq Composite menyaksikan penurunan terbesar, susut 9.1% berbanding tempoh tiga bulan yang lalu, apabila pelabur beralih daripada teknologi dan saham pertumbuhan yang telah membawa pasaran lebih tinggi tahun lepas.

April secara sejarah merupakan bulan yang kukuh untuk saham, dan sebenarnya telah menghasilkan pulangan positif untuk S&P 500 dalam 15 daripada 16 tahun yang lalu, menurut Ryan Detrick dari LPL Financial. Walau bagaimanapun, kali ini, saham menghadapi pelbagai masalah yang mungkin menaikkan musim yang positif dari segi sejarah ini.

Iaitu, pertemuan kebimbangan mengenai latar belakang geopolitik dan makroekonomi menyumbang kepada prestasi suku tahunan terburuk saham dalam dua tahun, dan masih belum diselesaikan sepenuhnya. Risiko geopolitik telah meningkat sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada penghujung Februari, meningkatkan momok serangan selanjutnya kepada rantaian bekalan global yang telah pun bergelut untuk pulih daripada gangguan era pandemik. Lonjakan harga yang meluas, dan harga minyak dan tenaga terutamanya, telah mencetuskan lagi kebimbangan terhadap daya tahan pengguna — pemacu utama ekonomi domestik — pada masa hadapan. Dan Rizab Persekutuan telah memulakan proses yang berpanjangan untuk menaikkan kadar faedah dan mengetatkan keadaan kewangan dalam pasaran yang telah membiasakan diri dengan dasar monetari mudah sejak 2020.

“Saya fikir pelabur sangat gembira bahawa suku itu telah berakhir. Ia adalah satu yang sukar. Jelas sekali inflasi teruk sehingga… penghujung suku itu,” kata Robert Cantwell, pengurus portfolio Upholdings, kepada Yahoo Finance Live pada Khamis . “Dan kemungkinan besar, empat hingga enam minggu akan datang, ia berkemungkinan akan terus menjadi berita buruk kerana inflasi berterusan, dan kami masih membandingkan kadar pertumbuhan rekod daripada empat bulan pertama tahun lepas.”

“Maksudnya, apabila anda sampai ke separuh kedua suku seterusnya, anda boleh melihat senario di mana kadar pertumbuhan mula mempercepatkan lagi semasa inflasi mereda, dan itu berpotensi untuk membawa banyak kenaikan semula ke pasaran,” tambahnya .

LPL Financial menegaskan bahawa keuntungan korporat mungkin merupakan komponen lain yang memacu lantunan terbaharu dalam ekuiti. Walaupun dalam menghadapi perang di Eropah Timur dan inflasi yang tinggi selama beberapa dekad, pendapatan telah bertahan, dan anggaran untuk pendapatan Indeks S&P 500 sesaham bagi empat suku seterusnya adalah lebih tinggi pada bulan Mac. Walaupun tidak sebanyak 1.5%, ramalan positif adalah ketara dalam keadaan – terutamanya berbanding dengan keadaan negara lain. Inflasi memacu keuntungan korporat yang lebih besar kerana syarikat menikmati lebih banyak kuasa penetapan harga apabila mereka menyerahkan kos yang lebih tinggi kepada pelanggan.

“Di belakang kebebasan tenaga, trajektori keuntungan korporat AS tidak terjejas oleh peningkatan kos tenaga dan inflasi yang tinggi setakat ini,” kata ahli strategi ekuiti LPL Financial Jeffrey Buchbinder, sambil menambah bahawa sebaliknya, jangkaan pendapatan dalam pasaran antarabangsa telah jatuh pada bulan Mac. “Prospek keuntungan AS adalah iri hati dunia sekarang.”

Di tempat lain di hadapan syarikat, GameStop kegemaran saham meme didedahkan dalam a borang 8-K difailkan dengan SEC selepas loceng hari Khamis bahawa peruncit permainan video akan mendapatkan kelulusan untuk pembahagian saham pada mesyuarat pemegang sahamnya yang akan datang. GME mengikuti senarai syarikat utama yang semakin meningkat — Alphabet, Amazon, Tesla — ia boleh menjadi “musim panas pembahagian saham.” Pemisahan saham ialah tindakan korporat yang diambil untuk meningkatkan kecairan dagangan dan menjadikan saham lebih mampu milik tanpa menjejaskan permodalan pasaran. GME meningkat sebanyak 20% dalam dagangan lanjutan ke paras tertinggi 4 bulan lebih daripada $200 sesaham berikutan berita itu.

9:30 pagi ET: Saham meningkat berikutan laporan pekerjaan bulan Mac

Berikut adalah pergerakan utama dalam pasaran pada pembukaan hari Jumaat:

 • S&P 500 (^GSPC): +12.54 (+0.28%) kepada 4,542.95

 • Dow (^DJI): +74.62 (+0.22%) kepada 34,752.97

 • Nasdaq (^IXIC): +70.78 (+0.50%) kepada 14,291.30

 • Mentah (CL=F): -$1.01 (-1.01%) kepada $99.27 setong

 • emas (GC=F): -$23.10 (-1.18%) kepada $1,930.90 setiap auns

 • Perbendaharaan 10 tahun (^TNX): +9.9 mata mata untuk menghasilkan 2.4260%

8:30 pagi ET: Penyata gaji baharu masuk lebih rendah daripada jangkaan

The Ekonomi AS mencatatkan satu lagi keuntungan gaji yang besar pada bulan Mac kerana pasaran buruh memanjangkan pemulihan yang kukuh dan cepat untuk membawa pekerjaan kembali ke tahap pra-pandemi. Majikan AS menambah 431,000 pekerjaan, lebih rendah daripada jangkaan 490,000 pekerjaan.

Sementara itu, kadar pengangguran turun lebih daripada jangkaan dua persepuluh satu peratus, menghampiri paras terendah bersejarah sebanyak 3.5% yang dilihat pada Februari 2020, penganalisis ekonomi kanan Bankrate Mark Hamrick menyatakan, walaupun menunjukkan bahawa kadar penyertaan tenaga buruh kekal 1 mata peratusan di bawah paras pra-pandemiknya.

Penyertaan tenaga buruh meningkat sedikit kepada 62.4% selepas lonjakan yang tidak dijangka kepada 62.3% dalam data bulan lepas menandakan lebih ramai individu kembali mencari kerja atau ditempatkan dalam pekerjaan selepas diketepikan oleh COVID-19.

“Selain gambaran positif Mac, tinjauan untuk tahun depan adalah untuk penyederhanaan selanjutnya dalam penciptaan pekerjaan,” kata Hamrick dalam nota. “Didorong oleh inflasi yang terlalu tinggi, Rizab Persekutuan yang hawkish berasa terdorong untuk menghentikan brek. Sukar untuk membayangkan bagaimana pengetatan tidak menjejaskan pasaran pekerjaan.”

7:14 pagi ET Khamis: Niaga hadapan mengenakan caj lebih tinggi untuk memulakan dagangan April

Berikut adalah pergerakan utama dalam perdagangan niaga hadapan menjelang Jumaat terbuka:

 • Niaga hadapan S&P 500 (ES=F): +22.00 mata (+0.49%) kepada 4,552.75

 • Niaga hadapan Dow (YM=F): +172.00 mata (+0.50%) kepada 34,790.00

 • Niaga hadapan Nasdaq (NQ = F): +80.00 mata (+0.45%) kepada 14,948.75

 • Mentah (CL=F): +$0.14 (+0.14%) kepada $100.14 setong

 • emas (GC=F): -$21.90 (-1.12%) kepada $1,932.10 setiap auns

 • Perbendaharaan 10 tahun (^TNX): 0.00 bps untuk menghasilkan 2.3270%

6:12 pm ET Khamis: Niaga hadapan saham dibuka lebih tinggi sedikit

Di sinilah niaga hadapan indeks saham utama dibuka pada petang Khamis:

 • Niaga hadapan S&P 500 (ES=F): +12.5 mata (+0.28%) kepada 4,543.25

 • Niaga hadapan Dow (YM=F): +100 mata (+0.29%) kepada 34,718.00

 • Niaga hadapan Nasdaq (NQ = F): +51.75 mata (+0.35%) kepada 14,920.50

NEW YORK, NEW YORK – 28 MAC: Peniaga bekerja di tingkat Bursa Saham New York (NYSE) pada 28 Mac 2022 di New York City. Berikutan minggu positif untuk saham, Purata Perindustrian Dow turun lebih 100 mata dalam dagangan pagi. (Foto oleh Spencer Platt/Getty Images)

Emily McCormick ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter.

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Kemas kini langsung berita pasaran saham Saham meningkat apabila pelabur

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Instagram, Youtube, Facebook, Papan selakdan LinkedInWe would love to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham meningkat apabila pelabur mencerna laporan pekerjaan Mac


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/