Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham meningkat secara mendadak apabila Wall Street merangkak keluar dari September yang kejam

Saham AS melantun pagi Isnin selepas S&P 500 dan Nasdaq Composite menutup kekalahan berturut-turut tiga suku pertama mereka sejak Krisis Kewangan Global 2008 dan Dow mencatatkan kerugian pertamanya sejak 2015.

Penanda aras indeks S&P 500 meningkat 1% pada pembukaan, manakala Purata Perindustrian Dow Jones melonjak 330 mata, atau sekitar 1.2%. Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi meningkat 0.7%.

Pergerakan besar dalam pasaran tenaga bermula minggu ini, dengan harga minyak berayun lebih tinggi apabila laporan muncul bahawa OPEC+ sedang mempertimbangkan pengurangan pengeluaran besar lebih daripada satu bilion tong sehari. Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) melonjak 5.6% kepada $83.99 setong, manakala minyak mentah Brent naik kira-kira 3.9% kepada $88.45 setong.

Di hadapan korporat, saham Credit Suisse (CS) jatuh 3% pada permulaan dagangan selepas Ketua Pegawai Eksekutif bank pelaburan global itu mengeluarkan memo pada hujung minggu cuba bertenang pelabur utama tentang kesihatan kewangan institusi – satu usaha itu menjadi bumerang dan sebaliknya menimbulkan persoalan tentang kestabilan kewangannya.

Bank itu berkata minggu lalu bahawa ia sedang meneroka potensi jualan aset dan unit perniagaan tertentu sebagai sebahagian daripada pelan strategik yang ditetapkan untuk didedahkan pada akhir bulan.

Tesla (TSLA) saham juga menjadi penggerak pagi Isnin selepas gergasi kenderaan elektrik itu melaporkan Ahad bahawa ia menghantar 343,830 kereta pada suku ketiga, rekod baharu yang datang walaupun syarikat itu bergelut dengan penutupan kilangnya di China. Namun, angka itu berada di bawah jangkaan Wall Street, yang terdiri daripada 358,000 hingga 371,000 kenderaan. Saham jatuh lebih daripada 6% pada awal sesi.

Kenderaan elektrik Tesla Model 3 (EV) dipamerkan di Pameran Antarabangsa China untuk Perdagangan Perkhidmatan (CIFTIS) di Beijing, China 1 September 2022. REUTERS/Florence Lo

Pelabur terhuyung-huyung akibat bulan dan suku yang kejam yang menyaksikan ketiga-tiga purata utama memasuki pasaran menurun. Pada bulan September, S&P 500 merekodkan kerugian 9.3%, penurunan bulanan terburuk sejak bermulanya wabak pada Mac 2020. Dow memadamkan lebih daripada 8% dan Nasdaq Composite lebih daripada 10%. Bagi suku tersebut, indeks susut kira-kira 5.3%, 4.1% dan 6.7%, masing-masing.

Apabila Wall Street membuka halaman, beberapa ahli strategi menantikan Oktober, yang telah dianggap sebagai “pembunuh pasaran menanggung” berdasarkan sejarah pulangan yang kukuh, terutamanya pada tahun pilihan raya pertengahan. Setiap kali S&P 500 turun 7% atau lebih pada bulan September, saham mencatatkan prestasi yang baik pada bulan Oktober, kata Ryan Detrick dari Kumpulan Carson.

A musim berpendapatan tinggi mungkin disebabkan oleh ramalan yang dikurangkan dan asas-asas yang semakin teruk yang terikat dengan inflasi dan kenaikan kadar faedah, bagaimanapun, menjadikan kali ini berbeza.

“Tumpuan akan diberikan kepada pendapatan kerana kita akan berubah daripada kejutan sederhana, dengan kadar faedah yang lebih tinggi, kepada kejutan pertumbuhan,” Luca Paolini, ketua strategi di Pictet Asset Management, memberitahu Yahoo Finance Live dalam temu bual baru-baru ini. “Di sinilah kami berasa lebih bimbang, dan musim pendapatan seterusnya akan menjadi sangat kritikal.”

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk ticker saham trend terkini platform Yahoo Finance

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe want to give thanks to the author of this short article for this amazing content

Kemas kini langsung berita pasaran saham: Saham meningkat secara mendadak apabila Wall Street merangkak keluar dari September yang kejam


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/