Kemas Kini Langsung: CDC Mengesyorkan 2 Vaksin Covid untuk Kanak-kanak Sangat Muda

kredit…Meridith Kohut untuk The New York Times

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit pada hari Sabtu mengesyorkan vaksin Covid untuk kanak-kanak seawal 6 bulan, yang merupakan antara rakyat Amerika terakhir yang layak untuk suntikan. Ibu bapa sepatutnya boleh mula memberi imunisasi kepada anak-anak kecil seawal hari Selasa.

Pengawal selia persekutuan kini telah membenarkan vaksin Moderna untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun, dan vaksin Pfizer-BioNTech untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun. (Vaksin Pfizer-BioNTech telah tersedia untuk kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas sejak November.)

Semua kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas, termasuk mereka yang telah dijangkiti coronavirus, harus mendapatkan vaksin Covid, kata Dr. Rochelle P. Walensky, pengarah CDC, dalam satu kenyataan.

“Bersama-sama, dengan sains mengetuai pertuduhan, kami telah mengambilnyasatu lagi langkah pentingke hadapandalam perjuangan negara kita melawan Covid-19,” katanya. “Kami tahu berjuta-juta ibu bapa dan penjaga tidak sabar-sabar untuk mendapatkan anak-anak mereka divaksinasi, dan dengan keputusan hari ini, mereka boleh.”   

Selepas mesyuarat pada hari Jumaat dan Sabtu, penasihat saintifik agensi itu menyokong kuat vaksin itu, walaupun terdapat keraguan tentang kekurangan data, terutamanya mengenai keberkesanan vaksin Pfizer-BioNTech.

Panel CDC mendengar bukti menyokong keberkesanan vaksin pada kanak-kanak bongsu, tetapi berulang kali menekan Pfizer pada anggarannya dan menyatakan bahawa tiga dos vaksin itu akan diperlukan, berbanding dengan dua dos vaksin Moderna.

Kedua-dua vaksin adalah selamat, dan kedua-duanya menghasilkan tahap antibodi yang serupa dengan yang dilihat pada orang dewasa muda. Tetapi penasihat CDC bergelut dengan kesukaran untuk mengesyorkan dua vaksin yang sangat berbeza untuk populasi yang sama.

“Pelaksanaan kedua-dua pelancaran ini akan menjadi sangat mencabar,” kata Katelyn Jetelina, pakar kesihatan awam dan pengarang surat berita yang dibaca secara meluas “Pakar Epidemiologi Tempatan Anda.”

“Perlu ada banyak komunikasi proaktif tentang perbezaan antara kedua-duanya dan implikasi mengambil alih satu sama lain,” katanya.

Dalam ujian klinikalnya, Moderna mendapati bahawa dua suntikan vaksinnya, setiap satu dengan satu perempat daripada dos dewasa, menghasilkan tahap antibodi yang sekurang-kurangnya setinggi yang dilihat pada orang dewasa muda.

Syarikat itu menganggarkan keberkesanan vaksin terhadap jangkitan simptomatik pada kira-kira 51 peratus di kalangan kanak-kanak berumur 6 hingga 24 bulan, dan 37 peratus di kalangan kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun.

Kesan sampingan adalah kecil, walaupun kira-kira satu daripada lima kanak-kanak mengalami demam. Keberkesanan terhadap penyakit teruk dan kematian diandaikan lebih tinggi, sama seperti kesan yang dilihat pada orang dewasa.

Berdasarkan data tersebut, FDA membenarkan dua suntikan vaksin Moderna, dengan jarak empat minggu.

Vaksin Pfizer-BioNTech juga menghasilkan tindak balas imun yang kuat, tetapi hanya selepas tiga dos, pegawai syarikat memberitahu penasihat saintifik pada hari Jumaat.

Dua dos vaksin tidak mencukupi, kata mereka – mewajarkan keputusan FDA pada Februari untuk menangguhkan pemberian vaksin sehingga pengawal selia mempunyai data mengenai tiga dos. Dua dos mungkin tidak mencukupi kerana syarikat memberi kanak-kanak hanya satu persepuluh dos dewasa dalam setiap suntikan, kata beberapa penasihat.

Vaksin itu mempunyai keberkesanan keseluruhan 80 peratus pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, saintis Pfizer mendakwa pada hari Jumaat. Tetapi pengiraan itu berdasarkan hanya tiga kanak-kanak dalam kumpulan vaksin dan tujuh yang menerima plasebo, menjadikannya metrik yang tidak boleh dipercayai, kata penasihat CDC.

“Kita sepatutnya menganggap kita tidak mempunyai data keberkesanan,” kata Dr. Sarah Long, pakar penyakit berjangkit di Kolej Perubatan Universiti Drexel. Tetapi Dr. Long berkata dia “cukup selesa” dengan data lain yang menyokong potensi vaksin.

Tiga dos vaksin Pfizer menghasilkan tahap antibodi yang setanding dengan yang dilihat pada orang dewasa muda, menunjukkan bahawa ia berkemungkinan sama berkesan.

“Pfizer ialah siri tiga dos, tetapi sebagai siri tiga dos, ia agak berkesan,” kata Dr. William Towner, yang mengetuai ujian vaksin untuk Moderna dan Pfizer di Kaiser Permanente di California Selatan.

Sama ada vaksin akan menjadi lebih baik daripada tiada, tambah Dr. Towner. Dia meramalkan bahawa sesetengah ibu bapa mungkin memilih Moderna kerana membawa kanak-kanak ke pakar pediatrik untuk dua suntikan adalah lebih mudah daripada mengatur agar mereka menerima tiga suntikan.

Vaksin Pfizer telah dibenarkan untuk kanak-kanak 5 hingga 11 pada bulan November, tetapi kurang daripada 30 peratus dalam kumpulan umur tersebut telah menerima dua suntikan. Dalam tinjauan yang dijalankan oleh CDC, kira-kira separuh daripada ibu bapa berkata pada bulan Februari bahawa mereka akan memberi vaksin kepada anak-anak mereka, tetapi menjelang Mei, hanya satu pertiga daripada ibu bapa berkata mereka berhasrat untuk berbuat demikian.

Penasihat membahaskan sama ada vaksin meningkatkan perlindungan terhadap penyakit teruk pada kanak-kanak yang telah dijangkiti. Terdapat sedikit maklumat yang tersedia daripada kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun, kerana pengambilan vaksin yang lemah dalam kumpulan umur tersebut.

Tetapi pada orang dewasa, jangkitan dengan varian Omicron yang lebih awal tidak mencukupi dengan sendirinya untuk melindungi daripada versi yang lebih baharu.

Pemvaksinan masih diperlukan untuk melindungi kanak-kanak daripada varian masa depan, pakar membuat kesimpulan. “Perlindungan gabungan itu benar-benar paling selamat dan paling berkesan,” kata Dr Sara Oliver, seorang saintis CDC yang mengetuai perbincangan pada hari Sabtu.

Ibu bapa kepada anak bongsu mungkin lebih bersedia untuk memilih vaksin Covid jika ia boleh ditawarkan bersama imunisasi rutin lain, kata Dr. Towner.

“Itu kawasan yang ramai orang tidak pasti sekarang,” katanya. “Saya berharap akan ada panduan yang ditawarkan mengenai perkara itu.”

We wish to thank the author of this article for this amazing material

Kemas Kini Langsung: CDC Mengesyorkan 2 Vaksin Covid untuk Kanak-kanak Sangat Muda


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/