Kemelesetan di hadapan? Penunjuk pasaran bon ini memancarkan amaran ‘kod-jingga’

Tanda-tanda kemelesetan AS yang akan berlaku terus meningkat dan kini satu lagi langkah pasaran bon yang diikuti secara meluas mula memberi amarannya sendiri.

Ia adalah sebaran antara hasil pada bil Perbendaharaan 3 bulan TMUBMUSD03M,
4.042%
dan nota 10 tahun TMUBMUSD10Y,
4.030%,
yang bertukar negatif pada hari Selasa dan on-and-off semula pada hari Rabu. Kali terakhir penyebaran kekal negatif sehingga akhir sesi dagangan New York adalah pada 2 Mac 2020, pada permulaan wabak Covid-19 AS, menurut Tradeweb.

Sehingga kini, mereka yang meragui ekonomi terbesar dunia akan memasuki kemelesetan sekurang-kurangnya dapat menunjukkan penyebaran ini: Ia berjaya kekal di atas sifar pada kebanyakan tahun ini, walaupun selepas salah seorang rakan sejawatannya — penyebaran antara 2- dan 10- tahun Hasil Perbendaharaan — menjadi negatif pada bulan Julai dan tinggal di sana selama berbulan-bulan. Tetapi pada hari Selasa dan Rabu, perkara berubah: kadar 3 bulan sekali-sekala didagangkan di atas hasil 10 tahun. Ini menyebabkan sebaran antara kedua-duanya, yang dikira dengan menolak kadar jangka pendek daripada jangka panjang, negatif secara berkala.

Sumber: Tradeweb

Campbell Harvey, profesor kewangan Universiti Duke yang mempelopori penggunaan keluk hasil pasaran bon sebagai alat ramalan, berkata spread 3 bulan, 10 tahun perlu kekal di bawah sifar hingga Disember agar dia yakin bahawa kemelesetan dalam perjalanan.

“Penyongsangan satu atau dua hari tidak mencukupi,” kata Harvey melalui telefon pada hari Rabu. “Hanya kerana ia terbalik semalam dan hari ini tidak mencukupi untuk pergi dalam rekod dan mengatakan ia berkelip ‘kod merah,’ tetapi ia pasti ‘kod jingga.’”

Namun, katanya, kepentingan pergerakan pada hari Selasa dan Rabu ialah “kira detik sedang berjalan,” dan keperluan Rizab Persekutuan untuk mengekalkan kadar faedah yang meningkat untuk membendung inflasi “mendorong keluk hasil dengan cara yang juga berpotensi menolak ekonomi daripada jurang dari segi kemelesetan.”

Sementara itu, kerataan keseluruhan keluk Perbendaharaan – di mana hasil jangka panjang didagangkan hampir kepada yang lebih pendek – “bermaksud pertumbuhan yang lebih perlahan.”

Lazimnya, apabila pasaran bon percaya bahawa prospek ekonomi AS adalah cerah, peniaga mencerminkan keyakinan itu melalui hasil jangka panjang yang lebih tinggi – yang pada asasnya meningkatkan keluk Perbendaharaan. Pada hari Rabu, bagaimanapun, kadar 3 bulan yang lebih pendek secara berkala meningkat dengan mendadak, sehingga setinggi 4.102%, kerana peniaga terus menjangkakan kenaikan kadar Fed 75 mata asas untuk November, serta satu lagi kenaikan pada bulan Disember. Sementara itu, kadar 10 tahun jatuh serendah 3.997%, pada satu ketika.

Menariknya, penyongsangan sebaran 3 bulan, 10 tahun berlaku pada masa sekumpulan lembut AS meningkatkan harapan bahawa pembuat dasar mungkin dapat mengelak kempen kenaikan kadar agresif mereka pada satu ketika. Pedagang niaga hadapan dana Fed telah bertukar-tukar ke sana ke mari, sebagai contoh, antara jangkaan untuk kenaikan kadar 50 mata asas atau 75 mata asas untuk bulan Disember.

Amaran lain mengenai kemelesetan ekonomi yang akan berlaku muncul minggu lalu, apabila Ekonomi Bloomberg unjuran model menganggarkan 100% peluang kemelesetan AS dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Pada hari Rabu, indeks saham utama AS bercampur-campur, dengan industri Dow DJIA,
-0.14%
naik 0.4%, manakala S&P 500 SPX,
-0.84%
susut 0.1% dalam dagangan petang dan Nasdaq Composite turun 1.2%.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Kemelesetan di hadapan? Penunjuk pasaran bon ini memancarkan amaran ‘kod-jingga’


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/