Kemelesetan pasaran mencetuskan kemarau IPO teknologi AS paling lama dalam lebih 20 tahun

Kemelesetan pasaran saham sejak awal tahun telah menyebabkan kemarau terpanjang dalam penyenaraian teknologi AS abad ini, dengan pakar berhati-hati tentang rentak kebangkitan walaupun selepas tanda-tanda tentatif kehidupan di sektor lain.

Rabu akan menandakan 238 hari tanpa IPO berteknologi bernilai lebih daripada $50 juta, mengatasi rekod sebelumnya yang ditetapkan selepas krisis kewangan 2008 dan kemalangan dotcom awal 2000-an, menurut penyelidikan oleh pasukan pasaran modal ekuiti teknologi Morgan Stanley.

Pasaran saham AS telah digegarkan tahun ini oleh perjuangan Rizab Persekutuan untuk menurunkan inflasi melalui kenaikan kadar faedah yang agresif. Kadar yang lebih tinggi mencecah penilaian saham dengan mengurangkan nilai pendapatan masa hadapan, dan telah mencetuskan kebimbangan bahawa ekonomi akan ditolak ke dalam kemelesetan.

Pertumbuhan tinggi teknologi saham menguasai pasaran IPO yang memecahkan rekod tahun lalu dan menikmati beberapa keuntungan terbesar semasa ledakan pasaran saham, tetapi mereka juga telah terjejas secara tidak seimbang oleh penjualan tahun ini.

Nasdaq Composite yang dikuasai teknologi telah jatuh hampir 28 peratus setakat tahun ini berbanding dengan penurunan lebih 19 peratus dalam S&P 500, manakala indeks IPO Renaissance, yang menjejaki syarikat AS yang disenaraikan dalam tempoh dua tahun lalu, adalah turun lebih 45 peratus.

“Terdapat banyak ketidakpastian dalam pasaran sekarang, dan ketidakpastian adalah musuh kepada pasaran IPO,” kata Matt Walsh, ketua pasaran modal ekuiti teknologi di SVB Securities.

“Saya fikir kita perlu melihat beberapa penstabilan dalam prospek dan pelabur melangkah semula untuk membeli sekuriti awam sedia ada sebelum mereka bersedia untuk bergerak lebih jauh pada keluk risiko dan membeli IPO berteknologi.”

Penanggung insurans hayat Corebridge minggu lepas menyelesaikan IPO AS $1 bilion pertama sejak Januari, dan penerimaan awal yang berhati-hati menyerlahkan kewaspadaan pelabur walaupun untuk perniagaan yang lebih mantap dan menguntungkan.

Walaupun selepas perjanjian Corebridge, keseluruhan volum IPO AS turun 94 peratus tahun ke tahun, dengan hanya $7 bilion diperoleh setakat ini pada 2022 berbanding $110 bilion dalam tempoh yang sama tahun lepas, menurut data Dealogic.

Corebridge sedang diperhatikan dengan teliti sebagai tanda minat pelabur untuk lebih banyak tawaran. Tetapi Nicole Brookshire, rakan kongsi di firma undang-undang Davis Polk yang pakar dalam penyenaraian teknologi, berkata faktor lain seperti laporan pendapatan yang lemah boleh mempunyai “impak yang lebih besar” ke atas prospek pengeluar teknologi baharu.

“Bimbingan telah bertambah buruk dengan beberapa syarikat dan sektor [and] banyak syarikat merasakan kesan tekanan makro dan itu mempengaruhi penilaian,” katanya.

Kumpulan IT dalam S&P 500 hampir sahaja memenuhi anggaran pendapatan pada suku kedua, menurut FactSet, tetapi ramalan untuk suku ketiga telah berulang kali disemak lebih rendah, dengan pendapatan kini dijangka menurun 4 peratus tahun ke tahun.

Banyak kumpulan teknologi telah bertindak balas terhadap kemerosotan dengan memberikan penekanan yang lebih besar pada pemotongan kos dan menunjukkan kemajuan ke arah keuntungan, tetapi Brookshire berkata syarikat memerlukan masa untuk menunjukkan perubahan itu berfungsi.

“Tahun lepas terdapat sedikit perbincangan mengenai keuntungan [among IPO candidates]. Kini terdapat lebih banyak lagi, tetapi masalah dengan menukar fokus daripada cerita pertumbuhan kepada cerita keuntungan ialah ia mengambil masa untuk penerbit dapat membuktikan kemajuan mereka.”

Faktor yang lebih positif memanjangkan kemarau, tambah Walsh SVB, adalah hakikat bahawa syarikat teknologi memperoleh begitu banyak modal persendirian sebelum kemelesetan sehingga “tidak ada rasa mendesak yang sama”. Beliau berkata beliau menjangkakan “sekumpulan kecil” syarikat masih akan cuba menyenaraikan tahun ini, tetapi berkata kebanyakannya telah menolak rancangan kembali ke 2023.

We want to give thanks to the author of this post for this incredible web content

Kemelesetan pasaran mencetuskan kemarau IPO teknologi AS paling lama dalam lebih 20 tahun


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/