Kemelut terbaharu Crypto membuatkan penonton lebam dan bingung

LONDON/MUMBAI/ANKARA, 21 Jun (Reuters) – Bagi Jeremy Fong, pemberi pinjaman kripto AS Celsius adalah tempat yang sesuai untuk menyimpan pegangan mata wang digitalnya – dan memperoleh wang perbelanjaan daripada kadar faedah dua digitnya sepanjang perjalanan.

“Saya mungkin memperoleh $100 seminggu,” di tapak seperti Celsius, kata Fong, seorang pekerja aeroangkasa awam 29 tahun yang tinggal di bandar Derby tengah Inggeris. “Itu meliputi barangan runcit saya.”

Kini, bagaimanapun, kripto Fong – kira-kira satu perempat daripada portfolionya – tersekat pada Celsius.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pemberi pinjaman kripto yang berpangkalan di New Jersey membekukan pengeluaran untuk 1.7 juta pelanggannya minggu lalu, memetik keadaan pasaran yang “melampau”, mendorong penjualan yang menghapuskan ratusan bilion dolar daripada nilai kertas mata wang kripto di seluruh dunia. baca lagi

Pegangan kripto jangka panjang Fong kini turun kira-kira 30%. “Sudah tentu dalam kedudukan yang sangat tidak selesa,” katanya kepada Reuters. “Naluri pertama saya hanya untuk menarik balik segala-galanya,” dari Celsius, katanya.

Letupan Celsius berikutan kejatuhan dua token utama lain bulan lepas yang menggegarkan sektor kripto yang sudah berada di bawah tekanan apabila inflasi yang melambung tinggi dan kenaikan kadar faedah mendorong penerbangan daripada saham dan aset berisiko tinggi yang lain. baca lagi

Bitcoin jatuh di bawah $20,000 pada 18 Jun buat kali pertama sejak Disember 2020. Ia telah menjunam sekitar 60% tahun ini. Pasaran crypto keseluruhan telah merosot kepada sekitar $900 bilion, turun daripada rekod $3 trilion pada bulan November. baca lagi

Kejatuhan itu telah menyebabkan pelabur individu di seluruh dunia lebam dan bingung. Ramai yang marah pada Celsius. Yang lain bersumpah tidak akan melabur dalam crypto lagi. Sesetengahnya, seperti Fong, mahukan pengawasan yang lebih kukuh terhadap sektor roda bebas.

Susannah Streeter, seorang penganalisis di Hargreaves Lansdown, membandingkan kegawatan dengan kejatuhan saham dotcom pada awal 2000-an – dengan teknologi dan modal kos rendah memudahkan pelabur individu untuk mendapatkan akses kepada kripto.

“Kami mengalami perlanggaran teknologi telefon pintar, aplikasi perdagangan, wang murah dan aset yang sangat spekulatif,” katanya. “Itulah sebabnya anda telah melihat kenaikan dan penurunan meteorik.”

Grafik Reuters

‘BERPANTANG DALAM GELAP PUKUL 2 PAGI’

Pemberi pinjaman kripto, seperti Celsius, menawarkan kadar faedah yang tinggi kepada pelabur – kebanyakannya individu – yang mendepositkan syiling mereka dengan tapak ini. Pemberi pinjaman ini, kebanyakannya tidak dikawal, kemudian melaburkan deposit dalam pasaran crypto borong. baca lagi

Masalah Celsius nampaknya berkaitan dengan pelaburan crypto borongnya. Memandangkan pelaburan ini menjadi masam, syarikat tidak dapat memenuhi penebusan pelanggan daripada pelabur di tengah-tengah kemerosotan pasaran crypto yang lebih luas. baca lagi

Pembekuan penebusan pada Celsius adalah serupa dengan sebuah bank kecil yang menutup pintunya. Tetapi bank tradisional, yang diawasi oleh pengawal selia, akan mempunyai beberapa bentuk perlindungan untuk pendeposit.

Salah seorang yang terjejas oleh pembekuan Celsius ialah Alisha Gee yang berusia 38 tahun di Pennsylvania.

Gee melabur “setiap bahagian terakhir” daripada cek gajinya dalam kripto sejak 2018, yang telah membina jumlah lima angka. Dia mempunyai deposit $30,000 pada Celsius – sebahagian daripada pegangan kripto keseluruhannya – memperoleh faedah sebanyak $40-$100 seminggu, yang dia harap dapat membantunya membayar gadai janjinya.

Lebih seminggu yang lalu, Gee mendapat e-mel daripada Celsius mengatakan dia tidak boleh membuat pengeluaran. “Saya hanya mundar-mandir dalam gelap pada pukul 2 pagi, berulang-alik,” katanya.

“Saya percaya pada syarikat itu,” kata Gee. “Ia tidak berasa baik untuk kehilangan $30,000, terutamanya yang saya boleh letakkan untuk gadai janji saya.”

Gee berkata dia akan terus menggunakan Celsius, berkata dia “setia” kepada syarikat itu dan tidak pernah mengalami masalah sebelum ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Celsius Alex Mashinsky tweet pada 15 Jun syarikat itu “bekerja tanpa henti,” tetapi telah memberikan beberapa butiran tentang bagaimana atau bila pengeluaran akan disambung semula. Celsius berkata pada hari Isnin ia bertujuan untuk “menstabilkan kecairan dan operasi kami.”

PENGAWAL

Bagi sesetengah orang, keghairahan untuk kripto tidak dilemahkan.

“Saya telah melihat beberapa kitaran pasaran beruang sekarang, jadi saya mengelak sebarang reaksi mencebik,” kata Sumnesh Salodkar, 23 tahun di Mumbai, yang pegangan kriptonya merosot tetapi masih dalam wilayah positif.

Bagi yang lain, amaran daripada pengawal selia di seluruh dunia tentang risiko berkecimpung dalam crypto telah menjadi kenyataan.

Halil Ibrahim Gocer, 21 tahun di ibu negara Turki Ankara, berkata pelaburan kripto bapanya sebanyak $5,000 telah merosot kepada $600 sejak dia memperkenalkannya kepada kripto.

“Pengetahuan hanya boleh membawa anda sejauh ini dalam crypto,” kata Gocer. “Tuah adalah yang penting.”

Seorang lagi pelabur, seorang pekerja IT berusia 32 tahun di Mumbai, berkata dia mencurahkan tiga perempat daripada simpanannya – beberapa ratus dolar – ke dalam kripto. Nilainya telah menjunam sekitar 70%-80%.

“Ini akan menjadi pelaburan terakhir saya dalam mata wang kripto,” katanya, meminta namanya tidak disiarkan.

Pengawal selia di negara-negara di seluruh dunia telah mencari cara untuk membina pagar kripto yang boleh melindungi pelabur dan mengurangkan risiko kepada kestabilan kewangan yang lebih luas.

Kegawatan pasaran crypto yang dicetuskan oleh Celsius menyerlahkan “keperluan mendesak” untuk peraturan crypto, kata seorang pegawai Perbendaharaan AS minggu lalu. baca lagi

Fong, pelabur UK yang telah kehilangan akses kepada kriptonya pada Celsius, mahu keadaan berubah.

“Sedikit peraturan akan menjadi baik, pada asasnya. Tetapi kemudian saya fikir ia adalah keseimbangan,” katanya. “Jika anda tidak mahu terlalu banyak peraturan, inilah yang anda dapat,” katanya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Tom Wilson dan Elizabeth Howcroft di London, Nupur Anand di Mumbai, dan Ece Toksabay di Ankara. Penyuntingan oleh Jane Merriman

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Kemelut terbaharu Crypto membuatkan penonton lebam dan bingung


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/