Kemerosotan Meta: Carta ini menunjukkan kejatuhan Facebook daripada rahmat di kalangan syarikat AS yang paling berharga

Didorong oleh ancaman kompetitif dan makroekonomi, Meta Platforms Inc. semakin merosot dalam kedudukan syarikat terbesar AS.

Selepas slaid harian 9.4% dalam stoknya, Meta META,
-9.37%
menduduki tempat ke-10 mengikut nilai pasaran pada penutupan hari Selasa, jatuh di bawah Visa Inc. V,
-3.37%
buat pertama kali sejak awal bulan Ogos. Meta, syarikat induk Facebook dan Instagram, menduduki tempat kelima dalam kalangan syarikat AS baru-baru ini pada bulan Disember, menurut Data Pasaran Dow Jones, dan menyertai empat syarikat Big Tech yang lain — Apple Inc. AAPL,
-5.87%,
Microsoft Corp. MSFT,
-5.50%,
Google induk Alphabet Inc. GOOGL,
-5.90%

GOOG,
-5.86%
dan Amazon.com Inc. AMZN,
-7.06%
– dalam kelab $1 trilion secara ringkas tahun lepas.

Saham Meta telah dihukum tahun ini, walau bagaimanapun, di tengah-tengah kebimbangan mengenai dinamik persaingan dan kesan ketidaktentuan ekonomi terhadap hasil pengiklanan. Had pasaran $1 trilion itu telah dipotong lebih separuh, membolehkan beberapa syarikat melompat di hadapan Meta — yang mengumumkan nama korporat baharunya pada Oktober lalu — pada carta penilaian.

Nilai pasaran Meta telah menjunam teruk pada tahun lalu.

Sentieo

Visa bernilai $413 bilion pada penutupan Selasa, berbanding $412 bilion untuk Meta. Exxon Mobil Corp. XOM,
-2.34%
adalah seterusnya dalam senarai dengan permodalan pasaran $397 bilion, setiap Data Pasaran Dow Jones. Berdiri di atas Visa masih lagi empat syarikat Big Tech lain di Apple, Microsoft, Alphabet dan Amazon, serta Tesla Inc. TSLA,
-4.04%,
Berkshire Hathaway Inc. BRK.A,
-3.32%,
UnitedHealth Group Inc. UNH,
-3.25%
dan Johnson & Johnson JNJ,
-2.60%.

Saham Meta mengalami penurunan harian paling ketara sejak Februari dalam dagangan Selasa di tengah-tengah tekanan pasaran luas yang disebabkan oleh bacaan indeks harga pengguna terkini, yang muncul semula kebimbangan tentang potensi kesan inflasi ke atas landskap pengiklanan.

“Meta, seperti syarikat media sosial yang lain, telah terjejas secara negatif oleh langkah yang Apple lakukan dalam perniagaan pengiklanan serta jangkaan umum perbelanjaan iklan yang lebih rendah kerana kita mungkin akan mengalami kemelesetan,” kata Nick Mazing, pengarah penyelidikan di Sentieo, yang telah menjejaki perubahan dalam nilai pasaran sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Mendalam: Apple memusnahkan empayar teknologi iklan Meta. Kini, ia juga menjadi tumpuan pengiklan Facebook.

“Faktor tambahan termasuk persaingan daripada TikTok dan keraguan pelabur mengenai usaha metaverse syarikat,” kata Mazing.

Eksekutif di Meta telah memberi amaran tentang kesan tekanan inflasi dan isu ekonomi lain ke atas perniagaan, dengan Sheryl Sandberg, ketua pegawai operasi syarikat itu, memberitahu pelabur mengenai panggilan pendapatan terakhir Meta bahawa “kemelesetan memberi tekanan kepada pemasar untuk memastikan mereka belanjawan iklan dibelanjakan dengan cara yang paling bijak,” walaupun dia berpendapat bahawa alat Meta boleh membantu mereka memaksimumkan pelaburan mereka.

Ketua Eksekutif Mark Zuckerberg berkata pada panggilan Julai itu bahawa “kami nampaknya telah memasuki kemelesetan ekonomi yang akan memberi kesan luas kepada perniagaan pengiklanan digital.”

Saham Visa telah bertahan dengan lebih baik di tengah-tengah latar belakang inflasi, jatuh hanya 8% pada tahun itu kerana saham Meta telah kehilangan 54%.

Walaupun eksekutif Meta telah menyuarakan nada berhati-hati pada landskap semasa, pasukan pengurusan Visa tampil lebih ceria kerana sifat perniagaan gergasi pembayaran itu. Pada bulan April, Ketua Pegawai Kewangan Visa Vasant Prabhu berkata bahawa inflasi telah berlaku “net-net” positif untuk Visadan baru-baru ini pada hari Isnin, dia berkata demikian perbelanjaan pengguna kekal berdaya tahan.

Visa “agak terpencil daripada kisah makro yang besar, inflasi yang berterusan, kerana mereka dibayar pada jumlah nominal,” kata Mazing kepada MarketWatch, sambil menyatakan bahawa syarikat itu juga telah mendapat manfaat daripada lantunan besar dalam perjalanan antarabangsa dan perbelanjaan yang datang bersamanya .

Meta secara ringkas menggoda dengan penempatan di luar 10 syarikat AS paling bernilai AS pada awal bulan Ogos, tetapi penurunannya di bawah Visa kali ini mengekalkannya dalam 10 teratas sebagai syarikat teknologi Nvidia Corp. NVDA,
-9.47%
juga telah menyaksikan nilainya jatuh mendadak dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Nvidia menduduki tempat setinggi ketujuh mengikut cap pasaran awal tahun ini, tetapi ia kini berada di tempat ke-15 dengan penilaian $327 bilion, setiap Data Pasaran Dow Jones, di tengah-tengah isu inventori yang telah mencecah jumlah hasil dan tindakan keras AS terhadap penjualan teknologi kecerdasan buatan berprestasi tinggi ke China.

We want to say thanks to the writer of this post for this remarkable content

Kemerosotan Meta: Carta ini menunjukkan kejatuhan Facebook daripada rahmat di kalangan syarikat AS yang paling berharga


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/