Kemudahan penangkapan karbon udara langsung terbesar di dunia akan mengurangkan CO2 sebanyak .0001%

Kemudahan tangkapan udara langsung karbon terbesar di dunia telah memulakan pembinaan di Iceland, dikendalikan oleh syarikat permulaan Switzerland Climeworks AG.

Apabila pembinaan selesai dalam 18-24 bulan, kemudahan mereka, yang dinamakan “Mammoth,” akan dapat mengeluarkan 36,000 tan CO2 dari udara setahun – iaitu .0001% daripada 36 bilion tan CO2 yang dikeluarkan setiap tahun oleh manusia.

Climeworks kini mengendalikan mereka Tumbuhan “Orca”. yang menangkap 4,000 tan setahun dan mula beroperasi tahun lepas. Loji baharu ini akan meningkatkan kapasitinya mengikut susunan magnitud.

Penangkapan karbon udara langsung ialah konsep bahawa karbon boleh disedut keluar dari udara melalui proses industri dan kimia. Loji baharu Climeworks akan menggunakan kuasa geoterma untuk beroperasi, menyedut karbon dari udara dan mencampurkannya dengan air, kemudian menyuntiknya ke dalam tanah di mana ia bertindak balas dengan basalt untuk membentuk batu karbonat pepejal.

Ia digemari oleh pencemar besar seperti Exxon sebagai satu cara untuk membalikkan kerosakan besar yang terus mereka sebabkan, walaupun pada masa ini ia adalah “terlalu mahal” untuk diskalakan dalam apa-apa cara yang bermakna.

Disebabkan oleh perbelanjaan dan kesukaran penskalaan ini, pencinta alam sekitar mempersoalkan kegunaannya. Kebimbangan adalah bahawa janji teknologi ini akan menangguhkan tindakan dalam mengurangkan pelepasan karbon hari inikerana manusia mungkin berfikir bahawa jawapan teknologi akan akhirnya datang untuk kekacauan kita pada masa ini menyebabkan dunia kita.

Pada skala tumbuhan ini, a juta tumbuhan bersaiz serupa akan diperlukan hanya untuk mendapatkan neutral karbon manusia. Tetapi itu hanyalah sifar bersih – kita akan memerlukan lebih banyak loji untuk menurunkan CO2 daripada 420ppm semasa kembali kepada 350ppm, iaitu nombor kita perlu pukul untuk mengembalikan iklim kepada stasis. Untuk mencapai kepekatan ini, kita perlu mengeluarkan secara kasar setengah trilion bertan-tan karbon keluar dari atmosfera secara keseluruhan.

Climeworks menjual kredit untuk karbon yang mereka keluarkan dari udara pada harga 1,000 euro ($1,048) setiap tan, dan syarikat seperti Microsoft, Audi, dan Shopify telah pun membeli kredit untuk mengimbangi kesannya. Ini adalah salah satu kredit karbon paling mahal di dunia, dan jauh lebih tinggi daripada anggaran EPA kos sosial karbon dan nombor “sasaran” Exxon sebanyak $100/tan.

Climeworks berharap dapat menurunkan nombor ini kepada $100/tan di suatu tempat di separuh akhir dekad ini, pada ketika itu mereka ingin bertanggungjawab untuk mengeluarkan 1% karbon daripada atmosfera. Tetapi memandangkan ramalan ini dibuat 5 tahun yang lalu, kemajuan nampaknya tidak berjalan secepat yang mereka mahu (atau seperti yang kita semua perlukan).

Kini, syarikat itu nampaknya menyasarkan kemudahan untuk menangkap kira-kira setengah juta tan CO2, satu lagi perintah peningkatan magnitud dari loji Mammoth mereka, menjelang akhir dekad ini.

Ambilan Electrek

Walaupun pada $100/tan yang mungkin dicapai atau tidak, jumlah kos karbon yang kami tambahkan ke atmosfera ialah $3.6 trilion setahun di seluruh dunia dan ia akan menelan belanja lebih $50 trilion untuk mengembalikan CO2 atmosfera kepada 350ppm. Darabkan nombor tersebut dengan sepuluh untuk melihat kos pada harga semasa Climeworks sebanyak 1,000 euro setiap tan.

Inilah sebabnya mengapa pengurangan pelepasan sangat diperlukan. Ia jauh lebih sukar dan lebih mahal untuk membuat kucar-kacir dan kemudian membersihkannya daripada tidak membuat kucar-kacir pada mulanya. Kami tidak tahu seberapa baik atau murahnya kami akan dapat skala tangkapan udara langsung, tetapi kami buat ketahui bahawa terdapat satu bentuk penyimpanan karbon yang sangat berkesan telah berlaku – minyak berada di dalam tanah, dan telah wujud selama berjuta-juta tahun, dan ia boleh kekal di sana selama-lamanya jika kita berhenti begitu sahaja mengeluarkannya dari tanah dan membakarnya.

Tetapi beberapa jenis penyingkiran dan penyerapan karbon akan diperlukan untuk mendapatkan karbon manusia yang negatif, dan kos yang menyilaukan ini menggariskan betapa bodohnya kita untuk terus mengeluarkan karbon pada hari ini. Dunia nampaknya menyatukan sekitar sasaran ~2050 untuk karbon sifar bersih, yang bermaksud kita akan terus memancarkan selama 30 tahun lagi, yang kemudiannya kita perlu membelanjakan lebih banyak lagi untuk mengeluarkannya dari atmosfera.

Sebab itu antara lain kita perlu mewajibkan harga karbon pada harga yang lebih tinggi daripada kos pembersihan, supaya syarikat dan orang yang bertanggungjawab untuk pelepasan tinggi juga yang membayar untuk membersihkan kerosakan yang disebabkan oleh mereka. Dan wang itu harus dibelanjakan untuk pengurangan karbon serta-merta untuk membawa kami mencapai sifar bersih secepat mungkin, kerana semakin lama kita bertindak, semakin mahal kosnya. Jika anda membuat kucar-kacir, anda bertanggungjawab untuk membersihkannya – pengajaran mudah yang sepatutnya kita pelajari di tadika.

Ini juga memberi insentif kepada pengurangan pelepasan, kerana jika orang ramai melihat bahawa ia adalah lebih mahal untuk mencemarkan dan membersihkannya daripada melabur dalam pengurangan pelepasan, mereka akan melakukan yang kedua dan bukannya yang pertama. Jika kita terus menjadikannya murah untuk mencemarkan (atau lebih tepatnya, membenarkan perbelanjaan diturunkan kepada orang lain), maka orang dan syarikat akan mencemarkan.

Penetapan harga karbon telah dianggap tidak berdaya maju dari segi politik oleh ramai, terutamanya pada masa di mana orang ramai bimbang tentang kenaikan harga gas. Tetapi majoriti rakyat Amerika di setiap daerah kongres sokongan membuat syarikat minyak membayar cukai ke atas karbon, dan tanpa mengira daya maju politik, perbincangan mengenai pemanasan global adalah soal fizik.

Fizik tidak mengambil berat tentang daya maju politik, hanya berapa banyak karbon dalam atmosfera, dan ia tidak akan mengikut garis masa anda atau berhenti seketika dan menunggu anda menyelesaikan isu rantaian bekalan atau konflik wilayah atau pilihan raya pertengahan penggal. Perubahan iklim akan berterusan tidak kira apa situasi jangka pendek manusia dan tindakan untuk membalikkannya diperlukan hari ini, bukan dalam 30 tahun.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Langgan Electrek di YouTube untuk video eksklusif dan melanggan kepada podcast.

We want to say thanks to the author of this article for this incredible web content

Kemudahan penangkapan karbon udara langsung terbesar di dunia akan mengurangkan CO2 sebanyak .0001%


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/