Kenaikan Gaji Adalah Berita Baik untuk Pekerja tetapi Kekalkan Tekanan terhadap Fed

Gaji meningkat pada kadar yang pantas pada tahun hingga Mac dan kadar pengangguran menurun dengan ketara pada bulan lepas, tanda pasaran buruh panas yang boleh mengekalkan tekanan ke atas Rizab Persekutuan kerana ia memikirkan berapa banyak dan berapa cepat untuk menyejukkan ekonomi.

Bank pusat cuba memperlahankan permintaan kepada kadar yang lebih mampan pada ketika itu inflasi berjalan pada kadar terpantas dalam 40 tahun. Pegawai Fed mula menaikkan kadar faedah pada bulan Mac dan telah mencadangkan bahawa mereka mungkin meningkatkan kadar sebanyak setengah mata peratusan pada bulan Mei — dua kali lebih banyak daripada biasa. Membuat wang lebih mahal untuk dipinjam dan dibelanjakan boleh memperlahankan penggunaan dan akhirnya mengupah, mengurangkan gaji dan pertumbuhan harga.

Laporan pekerjaan hari Jumaat boleh meningkatkan kes untuk sekurang-kurangnya satu peningkatan setengah mata.

Gaji telah meningkat sebanyak 5.6 peratus sepanjang tahun lalu, laporan itu menunjukkan, kadar yang jauh lebih cepat daripada kenaikan gaji tahunan 2 hingga 3 peratus yang biasa pada 2010-an. Pada masa yang sama, kadar pengangguran turun, kepada 3.6 peratus pada Mac daripada 3.8 peratus pada Februari. Pengangguran kini hanya sedikit di atas paras terendah setengah abad yang dicapai sebelum wabak itu.

“Jumlah gaji tahun lalu terus berjalan dengan sangat kuat; ia semacam menamatkan sebarang perdebatan tentang sama ada kadar pengangguran memberikan isyarat yang setia dan boleh dipercayai tentang pasaran pekerjaan,” kata Michael Feroli, ketua ekonomi AS di JP Morgan. “Pasaran kerja ketat.”

Walaupun pasaran buruh yang kukuh telah memberi keyakinan penggubal dasar bahawa mereka boleh memperlahankan ekonomi sedikit sebanyak tanpa menyebabkan kemelesetan, kenaikan gaji yang cepat juga boleh mengekalkan kenaikan harga dengan membantu mengekalkan permintaan pengguna dan dengan mendorong syarikat menaikkan harga semasa mereka cuba menampung kos buruh yang lebih tinggi .

“Janji kenaikan gaji adalah satu perkara yang hebat,” Jerome H. Powell, pengerusi Fed, berkata selepas keputusan bank pusat menaikkan kadar faedah bulan lepas. Tetapi kenaikan itu “berjalan pada tahap yang jauh melebihi apa yang konsisten dengan inflasi 2 peratus – matlamat kami – dari semasa ke semasa.”

Laporan pekerjaan Mac menunjukkan gaji meningkat pada kadar tahunan yang lebih cepat daripada ketika Encik Powell membuat kenyataannya.

Pelabur telah menjangkakan peningkatan setengah mata pada bulan Mei, tetapi selepas keluaran laporan itu di pasaran Jumaat menjadi lebih tegas dalam ramalan itu. Kemungkinan kenaikan kadar faedah yang besar pada mesyuarat Jun bank pusat juga meningkat.

Kenaikan gaji yang pantas datang apabila majikan bersaing untuk mendapatkan kumpulan pekerja yang terhad. Terdapat kira-kira 1.8 peluang pekerjaan untuk setiap pekerja yang menganggur, dan syarikat mengadu tentang kesukaran untuk mengambil pekerja merentas pelbagai set kemahiran dan industri.

Sepanjang tahun lalu, gaji telah meningkat terutamanya untuk pekerja di masa lapang dan hospitaliti industri, meningkat sebanyak 14.9 peratus, dan pekerja dalam pengangkutan dan pergudangan juga telah menerima keuntungan gaji dua angka. Angka tersebut adalah untuk pekerja yang bukan penyelia.

Gaji lagi mendaki dengan ketara dalam masa lapang dan hospitaliti bulan lalu, manakala gaji juga meningkat secara mendadak untuk pekerja dalam industri kewangan dan barangan tahan lama.

Sesetengah ahli ekonomi mengambil hati bahawa kenaikan gaji, walaupun masih pesat, nampaknya agak perlahan pada asas bulanan setakat tahun ini berbanding dengan kadar tinggi yang mereka sentuh tahun lepas.

Tetapi beberapa orang menegaskan bahawa kadar semasa, yang datang selepas setahun peningkatan pesat dan dipasangkan dengan kekangan buruh yang berterusan, mungkin cukup untuk memastikan Fed sentiasa berjaga-jaga.

“Jika ia kekal sebegini ketat, lingkaran harga upah hanya akan meningkat dari sini,” kata Encik Feroli. Mengenai Fed, dia berkata, “Saya fikir mereka mungkin fikir ia tidak mampan.”

Pertumbuhan gaji yang pantas merupakan rahmat bagi ramai pekerja, walaupun keluarga mendapati bahawa gaji mereka, walaupun lebih besar, tidak lagi membeli sebanyak harga meningkat. Keuntungan gaji tidak cukup seiring dengan inflasi bagi kebanyakan pekerja.

Walaupun begitu, Presiden Biden bercakap tentang kemajuan pesat dalam pasaran pekerjaan dan kenaikan gaji sebagai positif untuk ekonomi dan “penyataan jenis ekonomi yang kita perjuangkan” semasa menetapkan dasar.

“Selepas berdekad-dekad dianiaya dan dibayar terlalu sedikit, semakin ramai pekerja Amerika mempunyai kuasa sebenar sekarang untuk mendapatkan gaji yang lebih baik,” kata Encik Biden. “Sesetengah orang melihat ini sebagai masalah — kami telah mengadakan perbincangan ini pada masa lalu. Saya tidak. Saya melihatnya sudah lama tertangguh.”

Tetapi Rumah Putih juga bimbang tentang inflasi. Pentadbiran Biden mengeluarkan minyak daripada rizab strategik untuk cuba menurunkan harga gas. Kerajaan adalah juga akan membenarkan yang lebih besar sedikit bilangan pekerja bermusim dari luar negara akan datang ke Amerika Syarikat pada musim panas ini dalam usaha mengurangkan kekurangan buruh.

Permintaan hangat bukan satu-satunya pemacu di sebalik inflasi yang pesat – harga juga telah meningkat kerana rantaian bekalan ketinggalan pada awal pandemik dan telah bergelut untuk pulih. Tetapi hakikat bahawa orang ramai ingin membeli perabot, pakaian dan makanan restoran membantu mengekalkan kenaikan inflasi.

Memandangkan ekonomi menambah pekerjaan pada kadar gaji yang lebih tinggi, banyak isi rumah mempunyai lebih banyak wang yang masuk daripada mereka sebaliknya. Itu boleh mengekalkan permintaan pengguna yang kukuh, walaupun Fed mula menaikkan kadar faedah.

“Itu adalah banyak kuasa perbelanjaan untuk melawan,” kata Diane Swonk, ketua ekonomi di Grant Thornton. “Pasaran buruh adalah bahagian yang sangat penting dalam keseluruhan cerita.”

Gene Lee, ketua eksekutif di Restoran Darden, berkata semasa pendapatan 24 Mac menyeru bahawa beliau menjangkakan pengguna dapat terus makan di luar walaupun rangsangan kerajaan yang berkaitan dengan pandemik semakin pudar dan apabila harga gas meningkat, mengurangkan belanjawan isi rumah. Jenama Darden termasuk rangkaian seperti Olive Garden, LongHorn Steakhouse dan Yard House.

Walaupun rangkaian restoran menaikkan harga sebanyak 6 peratus pada suku akhir tahun fiskal 2021 berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya, upah pada bahagian bawah spektrum pendapatan meningkat lebih daripada itu.

“Kami percaya bahawa inflasi gaji di seluruh negara meningkat pada kadar yang cukup pesat,” katanya. “Jadi kami percaya bahawa pengguna boleh mengendalikannya sekarang.”

We want to thank the writer of this article for this outstanding web content

Kenaikan Gaji Adalah Berita Baik untuk Pekerja tetapi Kekalkan Tekanan terhadap Fed


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/