Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun? 5 perkara yang perlu diketahui dalam Bitcoin minggu ini

Bitcoin (BTC) menghadapi satu lagi minggu pengumuman makro “besar” selepas penutupan mingguan terendah sejak Julai.

Selepas beberapa hari mengalami kerugian berikutan data inflasi terkini dari Amerika Syarikat, BTC/USD, seperti altcoin dan aset berisiko secara lebih meluas, telah gagal pulih.

Mata wang kripto terbesar masih belum membalikkan $20,000 kepada sokongan yang meyakinkan, dan apabila minggu penuh ketiga bulan September bermula, bahaya sekali lagi tahap itu boleh berfungsi sebagai rintangan.

Kenaikan harga perlu dibimbangkan — hari-hari mendatang akan menyaksikan Federal Reserve memutuskan kenaikan kadar utama seterusnya, sesuatu yang akan menjejaskan pasaran jauh melangkaui sentimen semata-mata.

Di samping itu, kesan daripada Ethereum (ETH) Bercantum terus bermain, sementara pada pertukaran yang tidak berfungsi Mt. Gox, pembayaran balik kepada pemiutang menambah satu lagi awan yang berpotensi pada landskap harga Bitcoin.

Cointelegraph melihat lima faktor penggerak pasaran yang berpotensi untuk diperhatikan dalam Bitcoin sepanjang minggu akan datang.

Kenaikan kadar Fed menjadi tumpuan “tukul besi”.

Acara utama untuk minggu ini datang dalam bentuk keputusan Rizab Persekutuan mengenai kadar faedah utama.

Selepas cetakan Indeks Harga Pengguna (CPI) untuk Ogos datang dalam “lebih panas” daripada jangkaan, Fed akan berada di bawah tekanan untuk bertindak balas.

Oleh itu, pasaran kini telah menetapkan harga sepenuhnya dalam kenaikan minimum 75 mata asas untuk kadar dana Fed, dan tidak menolak peluang 100 mata asas, menurut Alat CME FedWatch setakat 19 Sep.

Peningkatan 100 mata akan menjadi tindakan pertama Fed sejak awal 1980-an.

Carta kebarangkalian kadar sasaran Fed pada 19 Sep. 2022. Sumber: CME Group

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) dijadualkan bermesyuarat pada 20-21 September, dan akan menerbitkan kenyataan yang mengesahkan kenaikan itu dan sokongan Fed terhadap angka terbabit.

“The Fed tidak akan reda dalam masa terdekat ini, dan ia adalah fitrah manusia yang klasik kerana kini kita mendapat manfaat untuk mengetahui sejauh mana kesilapan yang mereka lakukan dengan mengurangkan terlalu banyak,” kata Mike McGlone, ahli strategi komoditi kanan di Bloomberg Intelligence, dalam satu temuduga dengan Kitco pada hujung minggu.

Pertumbuhan aset berisiko sejak kemalangan Mac 2020 telah “terlalu jauh ke satu pihak,” katanya, dan kini “sangat jelas” bahawa pembalikan akan berlaku.

Kripto akan berada dalam penetapan semula pasaran keseluruhan, dan Bitcoin akhirnya akan muncul di hadapan, McGlone meneruskan, mengulangi teori yang telah lama dipegang mengenai masa depan mata wang kripto. Emas juga akan mengatasi prestasi, tetapi untuk kedua-duanya, kesakitan diutamakan.

“Malangnya, untuk Fed menghentikan tukul besi ini, aset berisiko perlu membuat mereka berhenti dengan mengetatkan untuk mereka,” katanya merumuskan.

Langkah 100 mata asas minggu ini akan mempercepatkan proses itu, yang kini menyaksikan pemangkin daripada bank pusat di luar AS selepas ini pada mulanya perlahan untuk mula menaikkan kadar bagi memerangi inflasi.

Akaun analitis Twitter popular Games of Trades pula berkata bahawa ia adalah masa yang sukar untuk S&P 500 menjelang permulaan dagangan Wall Street.

“Pada masa-masa seperti ini, dengan ketidakpastian yang besar di seluruh papan, pasaran Crypto tidak akan berbuat banyak tanpa kebenaran daripada ekuiti,” penganalisis dan pengulas Kevin Svenson tambah.

Harga spot merosot selepas penutupan mingguan yang teruk

Minggu lalu telah menyaksikan tailwinds bertindan untuk Bitcoin, membawa kepada tindakan harga BTC jatuh dalam bentuk.

BTC/USD kehilangan lebih $2,000 dalam satu lilin mingguan, ditutup di bawah $20,000 dalam penutupan yang paling rendah sejak Julai, data daripada Cointelegraph Markets Pro dan TradingView menunjukkan.

1663580083 191 Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun 5 perkara yang
Carta lilin 1 minggu BTC/USD (Bitstamp). Sumber: TradingView

Penutupan itu diikuti dengan penurunan mendadak di mana pasangan itu jatuh di bawah $19,000.

1663580083 127 Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun 5 perkara yang
Carta lilin 1 jam BTC/USD (Bitstamp). Sumber: TradingView

Suasana menurun mungkin boleh difahami — Gabungan Ethereum menjadi “menjual berita” peristiwa, dan bersama-sama dengan pencetus makro menyumbang kepada penerbangan aset berisiko baharu.

Kini, penganalisis sedang mempertimbangkan peluang aliran menurun kekal sekurang-kurangnya sehingga pengumuman kadar Fed berlalu.

“BTC telah melepasi hujung minggu, tetapi sentiasa ada potensi untuk turun naik sebelum penutupan,” Petunjuk Bahan sumber analisis rantaian memberitahu Pengikut Twitter dalam sebahagian daripada siaran pada 18 Sep.

“Pengumuman ekonomi dan FED yang besar minggu depan akan menjadikan keadaan menjadi pedas lagi.”

Carta yang disertakan menunjukkan keadaan permainan pada buku pesanan Binance, dengan sokongan pada sekitar $19,800 sejak gagal mengekalkan tindakan harga.

Sehari sebelumnya, Penunjuk Bahan telah memberi alasan bahawa tidak ada gunanya membayangkan bahawa penurunan yang lebih dalam akan dielakkan. Berdasarkan buku pesanan, tindakan pembidaan masih tidak cukup kuat untuk menyokong tahap semasa.

Memandangkan apabila bahagian bawah makro boleh berlaku, sementara itu, peniaga popular Cheds bertaruh pada Q4 tahun ini, menerangkan Bitcoin sebagai “betul di landasan” untuk berbuat demikian.

“$BTC mingguan mula menekan julat rendah,” dia tambah dalam tweet selanjutnya ke penutup mingguan.

Seluar pendek bertindan pada masa penulisan pada Binance dan FTX, mencadangkan usaha bersepadu untuk memacu pasaran lebih rendah oleh pedagang derivatif. Ini, rakan akaun popular Ninja berhujahakhirnya tidak akan berjaya di luar pembukaan Wall Street.

Dolar AS berada di bawah kemuncak berbilang dekad

Sementara itu, yang sedang mengintai potensi tinggi makro yang berpotensi adalah dolar AS, yang telah pulih daripada kerugian yang dilihat selepas cetakan IHP.

Satu tekanan klasik untuk crypto, indeks dolar AS (DXY) kini berada di bawah 110, setelah disatukan selama beberapa hari.

Indeks mencecah 110.78, ia tertinggi sejak 2002awal bulan ini, sambil mengelak daripada mengalami anjakan yang ketara.

Menganalisis masa depan terdekat minggu lalu, Hyland memberi amaran bahawa “kejutan baru di atas” untuk DXY akan mengiringi “peristiwa kapitulasi” dalam aset berisiko.

Tinjauan pada korelasi songsang antara DXY dan BTC/USD sementara itu mengesahkan kesan pergerakan menaik yang tajam dari yang pertama ke atas yang kedua.

1663580083 501 Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun 5 perkara yang
Indeks dolar AS (DXY) berbanding BTC/USD carta 1 hari. Sumber: TradingView

Ethereum mendapat blues selepas Gabungan

Pada minggu selepas Merge yang sangat dibanggakanEthereum sedang mengalami penurunan besar daripada gembar-gembur.

Dalam satu langkah yang boleh menjejaskan bahagian modal pasaran kembali memihak kepada Bitcoin, ETH/USD merosot 25% minggu lepas.

Pada masa ini didagangkan di bawah $1,300, terendah sejak 16 Julai, pasangan itu menyaksikan prognosis menurun daripada penganalisis dan pedagang secara keseluruhan.

1663580083 793 Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun 5 perkara yang
Carta lilin 1 jam ETH/USD (Binance). Sumber: TradingView

“Ethereum gagal memegang sokongan kritikal,” Svenson diberi amaran kerana penutupan mingguan gagal membuat garisan di bawah kerugian.

Penganalisis Matthew Hyland pula memberikan a sasaran sebanyak $1,000 untuk ETH/USD, sambil menambah bahawa $1,250 “harus dipegang sebagai sokongan.”

Terhadap BTC, Ethereum turun sehingga 19% sepanjang minggu, dengan bahagian Bitcoin daripada keseluruhan had pasaran crypto meningkat 1.2% sejak 14 Sep.

Bagi pedagang terkenal CryptoGodJohn, semuanya adalah tetap bermain keluar untuk peluang “kemasukan generasi” pada pasangan itu.

Kurang bersemangat ialah Samson Mow, Ketua Pegawai Eksekutif permulaan penggunaan Bitcoin JAN3, yang menyatakan bahawa walaupun ETH/USD masih melebihi purata bergerak 200 minggu (WMA) pada tahap semasa, Bitcoin berada di bawah nilai setaranya sendiri.

200 WMA berfungsi sebagai trendline penting semasa pasaran beruang kripto, dan menuntutnya semula selepas kehilangannya kerana sokongan secara sejarah menandakan kembali kukuh.

Bekalan Bitcoin yang tidak aktif terus meningkat usia

Walaupun turun naik harga baru-baru ini menyaksikan peningkatan dalam aktiviti dalam rantaian, pemegang saham mengekalkan keazaman mereka, data dalam rantaian mengesahkan.

Berkaitan: Inilah sebabnya mengapa kenaikan kadar Fed 0.75% boleh menjadi kenaikan harga untuk Bitcoin dan altcoin

Menurut firma analitik Glassnode, syiling yang dipegang untuk tempoh sekurang-kurangnya lima tahun menunjukkan hanya satu arah aliran — naik.

Dalam data baharu pada hari itu, Glassnode disahkan bahawa peratusan bekalan BTC terakhir aktif pada September 2017 atau lebih awal mencapai paras tertinggi sepanjang masa baharu sebanyak 24.8%.

1663580083 194 Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun 5 perkara yang
Carta % bekalan Bitcoin aktif terakhir 5+ tahun lalu. Sumber: Glassnode/ Twitter

Jumlah bekalan yang terakhir aktif antara lima dan tujuh tahun lalu, sementara itu, mencecahnya tertinggi dalam hampir dua tahun — 1.01 juta BTC.

1663580083 363 Kenaikan kadar Fed terbesar dalam 40 tahun 5 perkara yang
Bekalan Bitcoin terakhir aktif carta 5-7 tahun lalu. Sumber: Glassnode/ Twitter

Pada masa yang sama, syiling “lebih muda” juga sedang bergerak, dengan kurungan 6-12 bulan melihat tertinggi lima bulan sendiri.

Walau bagaimanapun, trend jangka panjang di kalangan pelabur berpengalaman adalah jelas apabila ia berkaitan dengan Bitcoin, seperti yang dibuktikan oleh bahagian bekalan yang dipegang oleh pemegang jangka panjang (LTH).

“Pembekalan LTH ialah jumlah Bitcoin yang telah tidak aktif selama 155 hari, dan secara statistik adalah paling tidak mungkin dibelanjakan semasa turun naik pasaran,” Glassnode dijelaskan minggu lepas apabila metrik mencecah paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 13.62 juta BTC.

Selepas acara CPI, sebagai Cointelegraph dilaporkanAliran Bitcoin ke bursa menyaksikan pengiraan sehari terbesar mereka dalam beberapa bulan.

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph.com. Setiap langkah pelaburan dan perdagangan melibatkan risiko, anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.