Kenderaan baharu mestilah purata 40 mpg menjelang 2026, naik daripada 28 mpg

DETROIT (AP) — Kenderaan baharu yang dijual di AS perlu purata sekurang-kurangnya 40 batu setiap gelen petrol pada 2026, meningkat daripada kira-kira 28 mpg, di bawah peraturan persekutuan baharu yang diumumkan pada Jumaat yang membatalkan pengembalian piawaian digubal di bawah Presiden Donald Trump.

Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan berkata keperluan ekonomi bahan api baharunya adalah yang paling kukuh setakat ini dan maksimum yang boleh dicapai oleh industri sepanjang tempoh masa. Mereka akan mengurangkan penggunaan petrol sebanyak lebih daripada 220 bilion gelen sepanjang hayat kenderaan, berbanding dengan piawaian Trump.

Mereka dijangka mengurangkan pelepasan karbon dioksida – tetapi tidak sebanyak yang diingini oleh sesetengah ahli alam sekitar – dan menaikkan harga kenderaan baharu dalam industri yang sudah ditekan oleh isu inflasi dan rantaian bekalan.

Untuk model tahun semasa, piawaian yang digubal di bawah Trump memerlukan kumpulan kenderaan baharu untuk mencapai jarak kurang daripada 28 batu setiap gelen dalam pemanduan dunia sebenar. Keperluan baharu meningkatkan perbatuan gas sebanyak 8% setahun untuk model tahun 2024 dan 2025 dan 10% pada tahun model 2026.

Setiausaha Pengangkutan Pete Buttigieg, yang jabatannya termasuk NHTSA, berkata peraturan itu juga akan membantu mengukuhkan keselamatan negara dengan menjadikan negara itu kurang bergantung kepada minyak asing dan kurang terdedah kepada harga petrol yang tidak menentu.. Petrol di seluruh negara telah melonjak kepada purata lebih daripada $4.22 segelen, dengan kebanyakan peningkatan datang sejak Rusia, pengeluar minyak utamamenyerang Ukraine pada akhir Februari. Ia berharga $2.88 setiap gelen hanya setahun yang lalu, menurut AAA.

Harga gas juga telah membantu meningkatkan inflasi ke paras tertinggi dalam tempoh 40 tahunmemakan belanjawan isi rumah dan mencapai penilaian kelulusan Presiden Joe Biden.

Lakaran kecil video Youtube

“Pengangkutan ialah kos kedua terbesar untuk keluarga Amerika, hanya di belakang perumahan,” kata Buttigieg. Piawaian baharu itu, katanya, akan membantu memastikan AS lebih selamat dan memelihara “kebebasan negara kita untuk melakarkan masa depannya tanpa tertakluk kepada negara lain dan kepada keputusan yang dibuat dalam bilik lembaga syarikat tenaga.”

Tetapi peniaga kereta berkata keperluan yang lebih ketat menaikkan harga dan mendorong orang ramai keluar daripada pasaran kereta baharu yang sudah mahal. NHTSA mengunjurkan bahawa peraturan baharu itu akan menaikkan harga kenderaan baharu pada tahun model 2029 sebanyak $1,087.

Pentadbiran Trump melancarkan semula standard ekonomi bahan api, membolehkan mereka meningkat 1.5% setahun, yang menurut kumpulan alam sekitar tidak mencukupi untuk mengehadkan pelepasan gas rumah hijau yang memanaskan planet yang mendorong perubahan iklim. Piawaian telah meningkat kira-kira 5% setahun sebelum ini.

Tetapi piawaian baharu itu tidak serta-merta sepadan dengan piawaian yang diterima pakai sehingga 2025 di bawah Presiden Barack Obama. Pegawai NHTSA berkata mereka akan menyamai piawaian Obama menjelang 2025 dan sedikit melebihi piawaian itu untuk tahun model 2026.

Piawaian era Obama dilaraskan secara automatik untuk perubahan dalam jenis kenderaan yang dibeli oleh orang ramai. Apabila ia digubal pada 2012, 51% daripada jualan kenderaan baharu adalah kereta dan 49% SUV dan trak. Tahun lepas, 77% daripada jualan kenderaan baharu adalah SUV dan trak, yang secara amnya kurang cekap berbanding kereta.

Beberapa kumpulan alam sekitar berkata keperluan baharu daripada NHTSA di bawah Biden tidak cukup jauh untuk memerangi pemanasan global. Yang lain menyokong piawaian baharu sebagai langkah besar ke arah mengurangkan pelepasan, dengan Persatuan Paru-paru Amerika menyeru piawaian yang lebih kukuh untuk memacu peralihan kepada semua kenderaan baharu yang mempunyai pelepasan sifar menjelang 2035.

“Perubahan iklim telah menjadi lebih teruk, tetapi peraturan ini hanya memerlukan pembuat kereta untuk mengurangkan penggunaan gas lebih sedikit daripada yang mereka bersetuju untuk mengurangkan sembilan tahun lalu,” kata Dan Becker, pengarah Pusat Pengangkutan Iklim Selamat di Pusat Kepelbagaian Biologi.

Pegawai berkata di bawah piawaian baharu itu, pemilik akan menjimatkan kira-kira $1,400 dalam kos petrol sepanjang hayat kenderaan model tahun 2029. Pelepasan karbon dioksida akan menurun sebanyak 2.5 bilion tan metrik menjelang 2050 di bawah piawaian, kata NHTSA.

Pembuat kereta melabur berbilion dolar untuk membangun dan membina kenderaan elektrik tetapi mengatakan sokongan kerajaan diperlukan untuk menarik orang ramai membelinya. Syarikat-syarikat itu mahu kredit cukai kerajaan mengurangkan harga serta lebih banyak wang untuk stesen pengecas EV untuk mengurangkan kebimbangan kerana kehabisan jus.

John Bozzella, Ketua Pegawai Eksekutif Alliance for Automotive Innovation, kumpulan perdagangan industri yang besar, berkata peningkatan peraturan akan memerlukan dasar kerajaan yang menyokong. Pengawal selia harus mempertimbangkan keselamatan, pilihan pembelian pengguna, penjimatan bahan api yang lebih baik dan peralihan kepada kenderaan elektrik, katanya dalam satu kenyataan.

NHTSA menetapkan keperluan ekonomi bahan api, manakala Agensi Perlindungan Alam Sekitar membangunkan had pelepasan gas rumah hijau. Pegawai NHTSA berkata keperluan mereka hampir sepadan dengan peraturan yang diterima pakai pada bulan Disember oleh EPA, jadi pembuat kereta tidak perlu mematuhi dua peraturan.

___

Cerita ini telah diperbetulkan untuk menunjukkan keperluan perbatuan dunia sebenar semasa di bawah peraturan pentadbiran Trump ialah 28 mpg, bukan 24 mpg.

We wish to thank the author of this post for this amazing web content

Kenderaan baharu mestilah purata 40 mpg menjelang 2026, naik daripada 28 mpg


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/