Kereta api mengatakan mereka tidak akan mengunci pekerja kerana perunding bertemu dengan Setiausaha Buruh Walsh

Perunding dari syarikat pengangkut kereta api dan kesatuan bertemu di pejabat Setiausaha Buruh Marty Walsh pada hari Rabu ketika kedua-dua pihak cuba merundingkan perjanjian sebelum tarikh akhir mogok hari Jumaat.

Mesyuarat bermula selepas jam 9 pagi ET. Jurucakap Jabatan Buruh berkata rundingan sedang berjalan setakat tengah hari. “Pihak-pihak berunding dengan niat baik dan komited untuk kekal di meja hari ini,” kata wakil itu.

Kereta api, bagi pihak mereka, “tidak mempunyai rancangan untuk mengunci pekerja pada hari Jumaat sekiranya rundingan tidak berjaya diselesaikan,” kata Persatuan Kereta Api Amerika kepada CNBC.

Dennis Pierce, perunding utama kesatuan, berkata ahli telah memberi amaran 10% daripada tenaga kerja boleh keluar jika isu itu tidak diselesaikan sebelum tarikh akhir. Polisi masa sakit dan kebimbangan kualiti hidup adalah titik melekat terbesar yang tinggal.

“Cadangan kami untuk tiada masa sakit bergaji tidak memerlukan wang. Ia sesuatu yang mereka boleh uruskan. Ia tidak menjejaskan model perniagaan mereka,” kata Pierce, yang merupakan presiden Brotherhood of Lokomotif Jurutera dan Pelatih, atau BLET. “Jalan kereta api perlu mula melayan pekerja seperti manusia, bukannya mengenakan dasar ini yang hanya membawa orang keluar dari industri.”

Lapan daripada 12 kesatuan kereta api telah mencapai perjanjian tentatif dengan syarikat pada awal minggu ini, tetapi dua kesatuan terbesar, BLET dan Bahagian Pengangkutan SMART masih bercakap dengan syarikat penerbangan. Kedua-dua kumpulan mewakili kira-kira separuh daripada pekerja kereta api kesatuan. Awal hari Rabu, kesatuan yang lebih kecil, Persatuan Pekerja Machinist dan Aeroangkasa Antarabangsa mengundi menentang perjanjian.

Tempoh yang dipanggil bertenang, yang membenarkan kedua-dua pihak meneruskan rundingan, berakhir pada tengah malam Jumaat, bermakna mogok boleh berlaku pada waktu awal pagi. Dalam menjangkakan mogok, landasan kereta api telah mula mengalihkan pengangkutan.

Kesatuan buruh telah mula mengedarkan maklumat mogok kepada ahli sekiranya perjanjian tidak dapat dicapai sebelum tarikh akhir. Seseorang yang biasa dengan rundingan itu berkata langkah itu adalah “prosedur biasa untuk menyediakan pekerja kesatuan sekerja bersedia untuk mogok.”

“Ini bukan petunjuk mogok memang akan berlaku. Ini adalah sebahagian daripada prosedur penyediaan,” kata orang itu, yang enggan namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap secara terbuka mengenai usaha itu.

Penglibatan Walsh datang sebagai pentadbiran Biden bersedia untuk berhenti kerja. Mogok, yang boleh menjejaskan kira-kira 60,000 pekerja dan terbiar lebih daripada 7,000 kereta api, boleh menyebabkan ekonomi AS merugikan lebih daripada $2 bilion sehari.

Dalam e-mel kepada ahli, Persatuan Broker & Penghantar Kastam Kebangsaan Amerika menyenaraikan garis masa penutupan. CNBC telah menyusun senarai hanya beberapa perubahan rel sebelum tarikh akhir:

  • Rabu: BNSF, yang dimiliki oleh Berkshire Hathawayberhenti memindahkan unit peti sejuk ke kemudahan pedalaman
  • Rabu: Norfolk Southern berhenti menerima eksport
  • Khamis: CN berhenti menerima eksport

Norfolk Selatan dan landasan kereta api yang lain telah menurunkan muatan untuk menjangkakan mogok untuk memindahkan bahan hazmat kritikal, seperti klorin dan etanol. Pengangkutan ini diutamakan berbanding pengangkutan biasa.

Tetapi NS memberitahu CNBC ia telah mengubah beberapa rancangan untuk menampung lebih banyak kargo biasa.

“Kami terus memberikan fleksibiliti yang paling mungkin untuk pelanggan selagi mereka boleh,” kata jurucakap kereta api itu kepada CNBC pada hari Rabu. “Kami telah melanjutkan tempoh masa untuk menerima lori yang membawa kontena ke terminal darat kami sehingga jam 5 petang ini.”

Pada asalnya, NS berhasrat untuk berhenti menerima kontena pada hari Selasa.

Pemulihan daripada gangguan yang dibuat oleh mogok boleh mengambil masa berminggu-minggu, jika tidak berbulan-bulan, menurut CNBC.

“Penghantaran transformer bersaiz besar untuk penghantaran dan pengedaran, turbin gas asli, dan penjana kuasa, serta teknologi boleh diperbaharui seperti bahagian dan bilah menara angin, bergantung pada sistem kereta api AS,” kata Marco Poisler, COO UTC Overseas, memberi amaran tentang “kelewatan luar biasa” untuk penghantaran.

“Mengangkut kargo sedemikian mengambil masa berbulan-bulan perancangan dan sumber kejuruteraan rel untuk mengenal pasti aset rel khusus yang tersedia dengan hamparan gandar yang betul dan ketinggian geladak untuk mencapai pelepasan kereta api,” kata Poisler.

We want to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

Kereta api mengatakan mereka tidak akan mengunci pekerja kerana perunding bertemu dengan Setiausaha Buruh Walsh


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/