Kereta elektrik dicas pada waktu malam menjadikan grid kuasa Amerika tidak stabil

STANFORD, Cali — Membiarkan kereta elektrik anda mengecas semalaman untuk menyediakannya pada waktu pagi nampaknya idea yang baik secara teori. Tetapi pada hakikatnya, penyelidikan mencadangkan berbuat demikian lebih berbahaya dalam jangka masa panjang. Para saintis Stanford mengatakan bahawa kos yang lebih tinggi untuk mengecas kereta elektrik anda pada waktu malam dan ia boleh menekankan grid elektrik tempatan anda.

Sebaliknya, penyelidik mencadangkan pemandu harus menukar untuk mengecas kenderaan mereka di tempat kerja atau di stesen pengecas awam. Satu lagi faedah tambahan untuk mengecas pada waktu siang di stesen awam ialah ia mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Dengan kesan perubahan iklim yang lebih ketara berbanding sebelum ini—kebakaran hutan yang kerap, banjir berleluasa, dan taufan yang lebih kuat—syarikat kereta menjangkakan orang ramai akan mula melabur dalam kereta berkuasa elektrik pada masa hadapan. Sebagai contoh, penduduk California dijangka membeli lebih banyak kereta elektrik kerana negeri itu merancang untuk mengharamkan penjualan kereta berkuasa petrol dan trak ringan pada tahun 2035.

“Kami menggalakkan penggubal dasar untuk mempertimbangkan kadar utiliti yang menggalakkan caj harian dan memberi insentif pelaburan dalam mengecaj infrastruktur untuk mengalihkan pemandu dari rumah ke tempat kerja untuk mengenakan bayaran,” kata pengarang kanan bersama kajian, Ram Rajagopal, profesor bersekutu kejuruteraan awam dan alam sekitar di Universiti Stanford , didalam kenyataan..

Setakat ini, kereta elektrik membentuk satu juta atau 6% daripada jualan kereta di California. Matlamat negeri adalah untuk meningkatkan jumlah itu kepada lima juta kenderaan elektrik menjelang 2030. Walau bagaimanapun, penulis kajian mengatakan bahawa perubahan daripada gas kepada elektrik akan menyebabkan ketegangan dalam grid elektrik apabila terdapat 30% terlalu 40% daripada kereta di jalan raya.

“Kami dapat menunjukkan bahawa dengan kurang pengecasan rumah dan lebih banyak pengecasan siang hari, AS Barat memerlukan kapasiti penjanaan dan storan yang lebih sedikit, dan ia tidak akan membazir banyak. tenaga solar dan angin,” jelas Siobhan Powell, seorang doktor kejuruteraan mekanikal dan pengarang kajian utama. “Dan ia bukan hanya California dan negeri Barat. Semua negeri mungkin perlu memikirkan semula struktur harga elektrik kerana keperluan pengecasan EV mereka meningkat dan grid mereka berubah.”

Jika separuh daripada kenderaan di barat Amerika Syarikat adalah elektrik, pasukan menganggarkan ia akan mengambil lebih 5.4 gigawatt storan tenaga—bersamaan dengan lima reaktor kuasa nuklear besar—untuk mengecas kereta. Namun, jika orang mengecas kereta elektrik mereka di tempat kerja dan bukannya di rumah, permintaan elektrik dijangka turun kepada 4.2 gigawatt.

California pada masa ini menggunakan kadar masa penggunaan untuk menggalakkan orang ramai menggunakan elektrik pada waktu malam seperti mengendalikan mesin basuh pinggan mangkuk dan mengecas kereta. Walau bagaimanapun, penulis berpendapat bahawa dengan permintaan yang semakin meningkat daripada kereta elektrik, strategi ini sudah lapuk dan tidak lama lagi akan menimbulkan permintaan tinggi dengan bekalan yang rendah. Lebih khusus lagi, pasukan berkata jika satu pertiga daripada rumah mengecas kereta elektrik mereka pada pukul 11 ​​malam atau apabila kadar elektrik turun, grid tempatan akan menjadi tidak stabil.

“Penemuan daripada kertas ini mempunyai dua implikasi yang mendalam: yang pertama ialah isyarat harga tidak sejajar dengan apa yang terbaik untuk grid – dan untuk pembayar kadar. Yang kedua ialah ia memerlukan mempertimbangkan pelaburan dalam infrastruktur pengecasan untuk tempat orang bekerja,” kata Ines Azevedo, profesor bersekutu sains tenaga dan kejuruteraan serta pengarang kanan bersama.

“Kita perlu bergerak pantas ke arah penyahkarbonan sektor pengangkutan, yang menyumbang sebahagian besar pelepasan di California,” tambah Azevedo. “Kerja ini memberikan gambaran tentang cara untuk ke sana. Mari kita pastikan bahawa kita meneruskan dasar dan strategi pelaburan yang membolehkan kita berbuat demikian cara yang mampan.”

The belajar diterbitkan dalam Tenaga Alam.

We want to give thanks to the writer of this post for this outstanding web content

Kereta elektrik dicas pada waktu malam menjadikan grid kuasa Amerika tidak stabil


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/