Kereta Terbang Akhirnya Datang: Ini 3 Yang Akan Mencecah Langit Tidak Lama Lagi

Sektor kereta terbang telah terperangkap dalam corak pegangan antara janji pie-in-the-sky dan realiti yang boleh dipasarkan selama beberapa dekad. Tetapi industri mungkin menghampiri titik kritis, dengan tiga pakaian kini hampir untuk mengantar konsep itu-dan untuk menjadi jelas, kita tidak bercakap eVTOL pesawat, tetapi kereta jalan raya dengan sayap atau rotor—ke dalam pengeluaran.

Tidak seperti eVTOL, kereta terbang sebenarnya sesuai dengan struktur kawal selia sedia ada. Daripada tiga model yang sedang disediakan untuk pasaran, dua pada mulanya akan dijual sebagai kit, yang memerlukan proses kelulusan yang kurang sukar. $300,000 itu Sukan Libertydaripada operasi Belanda PAL-V Antarabangsa, sedang menguji untuk dibenarkan oleh Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah sebagai mesin terbang turnkey (proses yang akan mengambil masa sekurang-kurangnya 18 bulan) dan akan memerlukan lesen gyrocopter untuk memandu. Dengan penghantaran pertama yang diunjurkan untuk 2024, tiga roda itu akan menawarkan enjin Rotax berkembar 100 hp—hanya satu daripadanya akan digunakan semasa operasi jalan raya—membolehkan ia beroperasi di bandar-bandar di mana pesawat berenjin tunggal diharamkan.

Lagi daripada Robb Report

Sukan Liberty Antarabangsa PAL-V bernilai $300,000

Sukan Liberty Antarabangsa PAL-V bernilai $300,000

Di jalan, Kereta Udara Klein Vision menyerupai kereta besar Itali yang futuristik (dan akan dibina mengikut piawaian Eropah M1 untuk kenderaan penumpang pengeluaran volum rendah), tetapi dengan sentuhan butang, ekor memanjang dan sayap terbentang dari petak tersembunyi. Selepas prototaip empat roda itu mendapat kelulusan daripada pengawal selia Slovakia sebagai pesawat eksperimen, syarikat itu mula mengusahakan lelaran kedua, kini dengan enjin penerbangan 280 hp dari Afrika Selatan. Adept Airmotive. Lesen juruterbang asas akan diperlukan untuk menerbangkan pesawat, yang akan mempunyai kelajuan pelayaran 186 mph dan berharga untuk bersaing dengan penerbangan umum empat tempat duduk seperti Cessna 172 dan Cirrus SR22. Langkah seterusnya Klein Vision ialah membangunkan model lengkap yang diperakui di bawah peraturan pesawat ringan CS-23 Eropah, yang menurut syarikat itu akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua tahun untuk mencapai pasaran.

Langit Samsondi Oregon, menjangka untuk memulakan penghantarannya Switchblade kereta terbang pada 2024, selepas 14 tahun dalam pembangunan. Tiga roda itu menawarkan apa yang dipanggil pengasas Sam Bousfield sebagai sistem Skybrid—enjin gas yang menjana kuasa untuk satu motor elektrik yang memacu prop dan untuk motor lain (atau mungkin dua) untuk roda. Bermula pada anggaran $170,000, Switchblade akan dijual sebagai kit di bawah kategori eksperimen/bina rumah Pentadbiran Penerbangan Persekutuan tetapi sedang direka bentuk dan diuji untuk memenuhi piawaian pensijilan pesawat kecil yang lebih ketat. Bousfield mendakwa lebih 2,100 pesanan berada di tangan dari 53 negara.

AirCar Klein Vision dalam bentuk jalan raya

AirCar Klein Vision dalam bentuk jalan raya

Andy Wall, pengarah jualan PAL-V, menegaskan bahawa Liberty “boleh [operate] bebas daripada infrastruktur lapangan terbang” dan pengeluaran tahunannya boleh meningkatkan sehingga 10,000 unit—yang menunjukkan, apabila industri benar-benar berkembang, sesuatu yang percuma untuk semua: kereta berubah menjadi pesawat dan terbang ke langit di mana-mana, pada bila-bila masa. Tetapi kemungkinan besar pemilik akan menyimpan mesin mereka di rumah di garaj dan memandu ke lapangan terbang khusus terdekat untuk berlepas. Dan selain itu, tidak semua orang yakin kereta terbang akan mencapai apa-apa yang berhampiran tahap penerimaan di mana-mana.

“Terdapat terlalu banyak kompromi,” kata Richard Aboulafia, pengarah urusan perundingan berasaskan Washington, DC Nasihat AeroDynamic, faktor bentuk kereta terbang. “Ini adalah niche, dan yang kecil pada itu.” Itu disangkal sekeras-kerasnya oleh Bousfield dari Samson Sky, yang berkata, “Saya tidak melihat ini sebagai niche. Inilah masa depan.”

Laporan Robb Terbaik

Mendaftar untuk Surat Berita Robb Report. Untuk berita terkini, ikuti kami di Facebook, Twitterdan Instagram.

Klik di sini untuk membaca artikel penuh.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Kereta Terbang Akhirnya Datang: Ini 3 Yang Akan Mencecah Langit Tidak Lama Lagi


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/