Kereta Tesla dilarang selama 2 bulan di Beidaihe, tapak pertemuan kepimpinan China

SHANGHAI, 20 Jun (Reuters) – Tesla (TSLA.O) kereta akan dilarang memasuki daerah pesisir pantai China di Beidaihe, tapak perhimpunan tahunan kepimpinan parti musim panas yang rahsia, selama sekurang-kurangnya dua bulan bermula pada 1 Julai, seorang pegawai polis trafik tempatan memberitahu Reuters pada hari Isnin.

Keputusan pihak berkuasa Beidaihe dibuat hanya beberapa minggu selepas kereta Tesla turut dilarang memandu ke beberapa jalan di tengah bandar Chengdu pada awal Jun, yang bertepatan dengan lawatan Presiden China Xi Jinping ke bandar itu.

Pegawai dari Briged Polis Trafik Beidaihe, yang enggan memberikan namanya, tidak memberikan alasan untuk tindakan itu tetapi berkata ia melibatkan “hal ehwal negara”. Pengumuman akan dibuat tidak lama lagi, kata pegawai itu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Tesla tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Beidaihe, sebuah pusat peranginan pantai di timur Beijing, secara tradisinya menganjurkan pertemuan musim panas para pemimpin kanan China di mana mereka membincangkan langkah kakitangan dan idea dasar secara tertutup. China biasanya tidak mengumumkan secara rasmi tarikh mesyuarat itu.

Sekatan Chengdu pada kereta Tesla, yang tidak diumumkan secara rasmi, diketahui awal bulan ini selepas video disiarkan di media sosial kereta Tesla dialihkan dari kawasan tertentu oleh polis.

Logo Tesla dilihat di bilik pameran Tesla di Shanghai, China 7 Januari 2019. REUTERS/Aly Song

Tahun lepas, tentera China melarang kereta Tesla daripada memasuki kompleksnya, memetik kebimbangan keselamatan terhadap kamera yang dipasang pada kenderaan itu, Reuters melaporkan pada masa itu memetik sumber yang telah melihat arahan itu.

Musk berkata pada masa itu bahawa kereta Tesla tidak mengintip di China atau di tempat lain, dan syarikat itu akan ditutup jika ia berbuat demikian. Beberapa bulan kemudian, Tesla berkata bahawa semua data yang dihasilkan oleh kereta yang dijualnya di China akan disimpan di negara itu.

Pembuat kereta semakin melengkapkan kenderaan dengan kamera dan penderia yang menangkap imej persekitaran kereta. Kawalan cara imej tersebut digunakan dan tempat ia dihantar dan disimpan merupakan cabaran yang pantas muncul untuk industri dan pengawal selia di seluruh dunia.

Kereta Tesla mempunyai beberapa kamera luaran untuk membantu pemandu dengan tempat letak kereta, menukar lorong dan ciri lain.

China ialah salah satu pasaran terbesar Tesla serta tapak pengeluaran, di mana ia membuat kenderaan Model 3 dan Model Y untuk jualan domestik dan eksport dari kilangnya di hab ekonomi negara itu di Shanghai.

Kilang Tesla di Shanghai menghasilkan kira-kira separuh daripada 936,000 kenderaan yang dihantar oleh pembuat kereta AS secara global tahun lepas. Walau bagaimanapun, kilang itu pada tahun ini terkial-kial oleh penutupan Shanghai yang disebabkan oleh COVID, yang memaksa kilang itu ditutup selama 22 hari rekod. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Zhang Yan, Brenda Goh dan Kevin Huang; Pelaporan tambahan oleh Martin Pollard; Penyuntingan oleh Himani Sarkar dan Muralikumar Anantharaman

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to thank the author of this post for this outstanding material

Kereta Tesla dilarang selama 2 bulan di Beidaihe, tapak pertemuan kepimpinan China


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/