Kerja jauh membuka beberapa pintu kepada pekerja kurang upaya. Tetapi yang lain tetap ditutup

Meja pejabat kekal kosong semasa peningkatan kes COVID-19 di London pada 14 Dis 2021.

Richard Baker/In Pictures melalui Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Richard Baker/In Pictures melalui Getty Images

Bagi orang kurang upaya, peralihan yang semakin kekal kepada kerja jauh di sesetengah industri telah menjadi faedah pandemik.

Lebih banyak organisasi kini menawarkan penginapan di tempat kerja, menurut tinjauan penyelidik dari Institut Ketidakupayaan Universiti New Hampshire dan Yayasan Kessler, sebuah badan amal AS yang menyokong orang kurang upaya. Ini sebahagian besarnya kerana majikan terpaksa menghadapi satu lagi normal baharu: kemasukan pekerja yang mengalami masalah kesihatan berpanjangan yang berkaitan dengan COVID-19.

“Komuniti kami berkembang pesat daripada COVID yang lama,” kata Jill King, seorang peguam bela hak orang kurang upaya yang kurang upaya. “Lebih ramai yang memerlukan [accommodations] serta meminta kepada mereka.”

Penyelidik mengumpul maklum balas dalam talian daripada penyelia yang bekerja di syarikat yang mempunyai sekurang-kurangnya 15 pekerja dari 11 Mei hingga 25 Jun. Tinjauan itu bertujuan untuk menilai bagaimana amalan pekerjaan – termasuk merekrut, mengambil dan mengekalkan pekerja – telah berubah sejak lima tahun lalu untuk orang kurang upaya dan secara keseluruhan.

Di antara hampir 3,800 penyelia yang dikaji, 16.9% berkata mereka mempunyai kecacatan, kata Andrew Houtenville, seorang profesor di Universiti New Hampshire dan pengarang utama laporan itu.

Empat puluh peratus responden berkata mereka telah mengawasi seseorang yang mengalami cabaran fizikal atau mental yang berpanjangan yang berkaitan dengan COVID-19. Dan 78% penyelia berkata tempat kerja mereka telah ditubuhkan atau mengubah cara mereka menyediakan penginapan kerana cabaran yang dicipta oleh wabak itu.

“Keseluruhan isu itu mendorong firma untuk berfikir dengan lebih teliti dan menyemak dasar dan amalan penginapan mereka menjadi lebih formal,” kata Houtenville.

Bagi King, 21, yang menjadi buta secara sah pada awal tahun ini dan mengalami kesakitan kronik sejak tamat sekolah menengah, pemformalkan penginapan di tempat kerja membantu memudahkan proses meminta pilihan jauh daripada bosnya. Dia berkata dia juga mempunyai lebih banyak akses kepada sumber cetakan yang lebih besar di tempat kerjanya.

King berkata dia akan mengalami masa yang lebih sukar untuk menavigasi penginapan seperti waktu fleksibel dan perkhidmatan pengangkutan jika dia mengalami buta sebelum wabak itu. “COVID semacam sudah membuka pintu,” katanya.

King ialah seorang pelajar di Georgia Southern University, dan dia bekerja dalam dua kerja di kampus: sebagai tutor menulis dan sebagai pembantu penyelidik. Dia berkata bahawa walaupun Akta Orang Kurang Upaya Amerika memerlukan organisasi — termasuk sekolah dan syarikat — untuk menyediakan “penginapan yang munasabah,” bahasa itu tidak begitu jelas apabila ia berkaitan dengan tempat kerja.

“Muasabah ditakrifkan oleh bos saya,” kata King.

Sementara itu, hampir separuh daripada penyelia di seluruh Amerika Syarikat mengatakan pandemik COVID-19 telah memberi kesan negatif ke atas tempat kerja mereka, menurut tinjauan itu.. Selain itu, apabila ditanya tentang pengurusan atasan, penyelia berkata bos mereka kurang komited untuk memenuhi permintaan penginapan.

“Terdapat seluruh tentera tersembunyi orang kurang upaya yang enggan mendedahkan bahawa mereka mempunyai kecacatan tersembunyi di pejabat,” kata Ola Ojewumi, yang merupakan pengasas Project Ascend bukan untung pendidikan dan merupakan aktivis hak orang kurang upaya.

“Teknologi penyesuaian yang diperlukan oleh orang kurang upaya untuk bekerja dari rumah tidak dihantar oleh syarikat mereka atau majikan mereka,” kata Ojewumi.

Tiga puluh dua peratus daripada penyelia berkata menggaji orang kurang upaya adalah “sangat penting”, meningkat daripada 22% responden pada 2017. (Kira-kira separuh daripada penyelia berkata menggaji orang kurang upaya adalah “agak penting” pada 2022 dan 2017.)

“Pandemik itu memusnahkan komuniti kami, tetapi ia mempunyai beberapa kelebihan kebolehcapaian yang pelik di tengah-tengah itu,” kata King.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Kerja jauh membuka beberapa pintu kepada pekerja kurang upaya. Tetapi yang lain tetap ditutup


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/