Kerugian firma fintech Klarna tiga kali ganda selepas pengembangan AS yang agresif dan pemberhentian besar-besaran

Logo penyedia pembayaran Sweden Klarna.

Thomas Trutschel | Photothek | Imej Getty

Klarna pada hari Rabu melaporkan lonjakan dramatik dalam kerugian pada separuh masa pertama, menambah kepada banjir berita negatif untuk perintis “beli sekarang, bayar kemudian”.

Firma pembayaran Sweden menjana pendapatan sebanyak 9.1 bilion krona Sweden ($950 juta) dalam tempoh antara Januari hingga akhir Jun 2022. Itu meningkat 24% daripada setahun lalu.

Tetapi syarikat itu juga mengalami kerugian yang besar. Kerugian sebelum cukai Klarna melonjak lebih tiga kali ganda tahun ke tahun kepada hampir 6.2 bilion krona. Pada separuh pertama 2021, Klarna kerugian sekitar 1.8 bilion krona Sweden.

Syarikat itu, yang membenarkan pengguna menyebarkan kos pembelian ke atas ansuran tanpa faedah, menyaksikan lonjakan dalam perbelanjaan operasi dan lalai. Perbelanjaan operasi sebelum kerugian kredit mencapai 10.8 bilion krona Sweden, meningkat daripada 6.3 bilion krona tahun ke tahun, didorong oleh kos pentadbiran yang berkaitan dengan pengembangan pesat antarabangsanya di negara seperti AS Kerugian kredit, sementara itu, meningkat lebih daripada 50% kepada 2.9 bilion Krona Sweden.

Klarna sebelum ini telah menguntungkan untuk kebanyakan kewujudannya — iaitu sehingga 2019, apabila firma itu dicelup ke dalam merah buat pertama kalinya selepas peningkatan dalam pelaburan yang bertujuan untuk mengembangkan perniagaan di peringkat global.

Kerugian besar syarikat itu menyerlahkan harga pengembangan pesatnya selepas bermulanya pandemik Covid-19. Klarna telah memasuki 11 pasaran baharu sejak awal 2020, dan mengambil beberapa usaha yang mahal untuk meluaskan kedudukannya di AS dan Britain.

Di AS, Klarna telah membelanjakan banyak untuk pemasaran dan pemerolehan pengguna dalam usaha untuk menghapuskan Affirm, saingan utamanya di negeri negeri. Di UK, sementara itu, firma itu memperoleh PriceRunner, tapak perbandingan harga, pada bulan April. Ia juga telah terlibat dalam a menyinggung daya tarikan dengan ahli politik dan pengawal selia British mendahului peraturan masuk.

Baru-baru ini, Klarna telah dipaksa untuk mengurangkan. Pada bulan Mei, syarikat itu mengurangkan kira-kira 10% daripada tenaga kerja globalnya dalam pusingan pemberhentian pekerjaan yang pantas. Syarikat itu kemudiannya mengumpul dana pada penilaian $6.7 bilion – an penurunan 85%. daripada penilaian sebelumnya — dalam perjanjian pelaburan $800 juta yang mentakrifkan penyerahan diri daripada firma berteknologi tinggi kerana pelabur semakin berhati-hati terhadap kemungkinan kemelesetan.

Diskaun mendadak itu mencerminkan sentimen suram di kalangan pelabur dalam fintech di pasaran awam dan swasta, dengan fintech tersenarai awam Mengesahkan setelah kehilangan kira-kira tiga perempat daripada nilai pasarannya sejak permulaan 2022.

“Kami terpaksa membuat beberapa keputusan yang sukar, memastikan kami mempunyai orang yang betul, di tempat yang betul, memberi tumpuan kepada keutamaan perniagaan yang akan mempercepatkan kami kembali kepada keuntungan sambil menyokong pengguna dan peruncit melalui tempoh ekonomi yang lebih sukar,” kata Sebastian Siemiatkowski , Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Klarna.

“Kami perlu mengambil tindakan segera dan awal, yang saya fikir tidak difahami pada masa itu, tetapi sekarang malangnya kami telah melihat banyak syarikat lain mengikutinya.”

Klarna berkata ia merancang untuk mengetatkan pendekatannya untuk memberi pinjaman, terutamanya dengan pelanggan baharu, bagi mengambil kira keadaan kos sara hidup yang semakin teruk. Walau bagaimanapun, Siemiatkowski berkata, “Anda tidak akan melihat kesan ini terhadap kewangan kami dalam laporan ini lagi.”

“Kami mempunyai kunci kira-kira yang sangat tangkas, terutamanya berbanding dengan bank tradisional kerana sifat jangka pendek produk kami, tetapi walaupun untuk Klarna ia mengambil sedikit masa untuk kesan keputusan mengalir.”

Syarikat fintech adalah mengurangkan perbelanjaan dan melengahkan rancangan penyenaraian di tengah-tengah latar belakang makroekonomi yang semakin teruk. Manakala perkhidmatan berorientasikan pengguna pula ialah kehilangan daya tarikan mereka di kalangan pelabur manakala apa yang dipanggil fintech “perniagaan-ke-perniagaan” menarik perhatian.

Klarna berkata ia kini digunakan oleh lebih 150 juta orang, manakala syarikat itu mengira 450,000 peniaga di rangkaiannya. Klarna terutamanya menjana pendapatan daripada peruncit, bukan pengguna, mengambil sebahagian kecil daripada setiap transaksi yang diproses melalui platformnya.

“Akhirnya mereka telah membuktikan boleh ada perniagaan yang menguntungkan di sana tetapi telah meningkat dua kali ganda dalam pertumbuhan di pasaran AS yang mahal,” Simon Taylor, ketua strategi di syarikat permulaan fintech Sardine.ai, memberitahu CNBC.

“Pembahagian pasaran di sana akan bermakna untuk hasil jangka panjang. Tetapi ia mengambil masa dan penggunaan pembiayaan tidak seperti dahulu.”

Tetapi syarikat itu menghadapi persaingan yang sengit, dengan syarikat besar dalam bidang teknologi dan kewangan berusaha untuk memanfaatkan pertumbuhan dalam industri beli sekarang, bayar kemudian. epal ditetapkan untuk melancarkan produk BNPLnya sendiri, Apple Pay Later, musim luruh ini, yang akan membolehkan pengguna membahagikan kos pembelian mereka ke atas empat pembayaran bulanan yang sama.

Sementara itu, cadangan sedang dibuat untuk membawa pasaran BNPL di bawah pengawasan kawal selia. Di UK, kerajaan telah mengumumkan rancangan untuk menguatkuasakan semakan kemampuan yang lebih ketat dan tindakan keras terhadap iklan yang mengelirukan. Di bahagian negeri, Biro Perlindungan Kewangan Pengguna membuka siasatan pemantauan pasaran terhadap syarikat BNPL.

We want to thank the writer of this article for this outstanding content

Kerugian firma fintech Klarna tiga kali ganda selepas pengembangan AS yang agresif dan pemberhentian besar-besaran


You can view our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/