Kesatuan Amazon mempunyai pendahuluan yang kuat dalam kiraan undi NY; kalah di Alabama

31 Mac (Reuters) – Amazon.com Inc (AMZN.O) pekerja di sebuah gudang di Staten Island, New York City setakat ini telah mengundi 57% menyokong kesatuan sekerja dengan pengiraan akhir pada hari Jumaat, potensi kejayaan besar bagi buruh terancang di majikan swasta AS kedua terbesar.

Tetapi kemenangan itu berbeza dengan 53% pekerja Amazon di Alabama menolak penyatuan kesatuan, dalam hasil yang masih belum muktamad.

Peraduan Alabama boleh bergantung pada 416 undi yang dicabar untuk diadili dalam minggu-minggu akan datang, yang mencukupi untuk mengubah keputusan, kata Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan AS (NLRB), yang menyelia pilihan raya. Keadaan ini jauh berbeza daripada tahun lepas apabila pekerja memihak kepada Amazon dengan lebih daripada margin 2 berbanding 1 terhadap penyatuan kesatuan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Jika keputusan akhir menunjukkan sama ada lokasi diundi untuk kesatuan, ia akan menjadi yang pertama bersejarah bagi gergasi peruncitan di Amerika Syarikat dan peristiwa penting bagi penyokong buruh, yang selama bertahun-tahun menganggap amalan buruh Amazon sebagai ancaman kepada pekerja.

Dalam kempen yang sengit, Amazon telah memberi amaran tentang kesatuan sekerja dalam notis di gerai bilik mandi dan mengadakan mesyuarat wajib memberitahu pekerja bahawa kumpulan buruh boleh memaksa mereka untuk mogok. Ia telah menaikkan gaji dan menawarkan bonus penandatanganan yang lebih besar dalam kekurangan tenaga kerja, menarik perhatian kakitangan yang bimbang penganjuran bermakna perselisihan berterusan.

Pada masa yang sama, pemacu kesatuan telah mengambil momentum. Sembilan Starbucks AS (SBUX.O) kedai telah mengundi untuk menganjurkan, dengan lebih 150 lagi mencari pilihan raya. baca lebih lanjut Pekerja Amazon bertindak balas terhadap lebih banyak jangkauan secara peribadi oleh aktivis buruh apabila wabak itu reda, dan gudang syarikat kedua di Staten Island, LDJ5, juga akan mengundi sama ada untuk bersatu bermula pada 25 April.

Dengan hampir 2,700 undi dikira daripada pekerja di gudang JFK8 Amazon di Staten Island, kira-kira 57% undian memihak kepada kesatuan, menurut pengiraan Reuters bagi kiraan yang diawasi oleh NLRB dan distrim melalui Zoom. Kiraan akan disambung semula pada hari Jumaat jam 9:30 pagi ET (1330 GMT).

Christian Smalls, bekas pekerja Amazon yang menerajui usaha kesatuan New York, berkata, “Untuk sampai ke tahap ini, ia sudah menjadi sejarah.” Kumpulannya dipanggil Kesatuan Buruh Amazon.

Kemenangan kesatuan di New York “akan menjadi kejayaan untuk kempen penganjuran yang tidak konvensional,” kata John Logan, seorang profesor buruh di San Francisco State University. Kumpulan Smalls menggunakan media sosial dengan baik semasa kempen dan menyimpang daripada buku permainan buruh biasa, katanya.

‘TERUSKAN BERJUANG’

Bagi Bessemer, Alabama, kira-kira 1,900 undian yang sah disimpulkan pada hari Khamis, tetapi keputusannya masih jauh dari pasti. NLRB berkata ia akan mengadakan pendengaran dalam beberapa minggu akan datang untuk menentukan sama ada mana-mana daripada 416 undi yang dicabar perlu dibuka dan dikira.

Eli Morrison, seorang pekerja Amazon berusia 42 tahun yang tinggal di Tuscaloosa, Alabama, berkata dia mengundi menentang kesatuan dan gembira melihat kesatuan itu ketinggalan. Dia berkata dia menghargai fleksibiliti yang diberikan Amazon kepadanya untuk mengambil syif tambahan, faedah yang dia bimbang akan hilang jika pekerja bersatu.

“Saya masuk, saya meroyan setiap hari, saya menyiapkan barang,” kata Morrison, yang sebelum ini memegang jawatan sekerja di sebuah kedai runcit. “Saya tidak akan dapat berbuat demikian jika ada kesatuan. Ia adalah sesiapa yang paling lama berada di sana dan sesiapa yang berada di sana paling lama tidak bermakna mereka telah melakukan yang terbaik.”

Jennifer Bates, penyokong awal kempen kesatuan Alabama, berkata, “Pilihan raya belum berakhir sehingga setiap undi dikira yang layak, dan kami akan terus berjuang.”

Kumpulan buruh yang menganjurkan usaha itu merancang untuk memfailkan bantahan terhadap kelakuan Amazon di sekitar pilihan raya itu juga, kata Stuart Appelbaum, presiden Kesatuan Runcit, Borong dan Gedung Membeli-belah (RWDSU).

Bantahan yang sebelum ini difailkan oleh RWDSU membawa kepada penentuan oleh NLRB bahawa Amazon telah campur tangan secara tidak wajar dalam pertandingan asal di Bessemer, mendorong lembaga itu untuk mengetepikan keputusan dan menggesa tayangan semula tahun ini. baca lagi

Amazon tidak segera mengulas mengenai rancangan RWDSU untuk membantah atau mengenai kiraan undi pada hari Khamis. Syarikat itu berkata ia mahu suara pekerjanya didengari dan ia memberi tumpuan untuk terus menjadikan Amazon tempat yang bagus untuk bekerja.

Berkenaan komunikasi dengan kakitangan Amazon semasa peraduan, syarikat itu berkata adalah penting bagi pekerja untuk mengetahui maksud kesatuan untuk pekerjaan harian mereka.

Majoriti mudah undian diperlukan untuk menang. Kesatuan New York mahupun lembaga buruh tidak menyatakan berapa banyak undi yang diterima di Pulau Staten.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Jeffrey Dastin di Palo Alto, California, Danielle Kaye di New York dan Julia Love di San Francisco; Pelaporan tambahan oleh Doyinsola Oladipo dan Hilary Russ di New York, Nivedita Balu dan Niket Nishant di Bengaluru; Penyuntingan oleh Peter Henderson, Anna Driver dan Lisa Shumaker

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the writer of this post for this remarkable web content

Kesatuan Amazon mempunyai pendahuluan yang kuat dalam kiraan undi NY; kalah di Alabama


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/