Kesatuan, pegawai berikrar untuk melawan kehilangan pekerjaan di kilang keluli Granite City

BANDARAYA GRANITE – Pegawai kesatuan dan pemimpin wilayah pada hari Rabu berjanji untuk melawan pemotongan yang mendalam di sebuah kilang keluli berusia berabad-abad di sini, dalam tanda silang sebuah syarikat yang menukar gear.

Pemilik kilang itu, US Steel Corp yang berpangkalan di Pittsburgh, berkata minggu ini ia sedang mengusahakan rancangan untuk menjual bahagian penting Granite City Works kepada SunCoke Energy yang berpangkalan di Chicago dan menamatkan pembuatan keluli pada akhir 2024. Hampir 1,000 pekerjaan akan dihapuskan.

US Steel berkata ia akan terus menyiapkan keluli di kilang itu, dan SunCoke merancang untuk menukar relau letupan kemudahan itu kepada operasi “besi babi” 2 juta tan yang menghasilkan blok binaan untuk pembuatan keluli di kemudahan syarikat lain. Tetapi itu hanya akan mengekalkan kira-kira satu pertiga daripada tenaga kerja semasa.

Dan Simmons, presiden bahagian tempatan United Steelworkers, menggelar keputusan itu sebagai pengkhianatan.

“Hari ini Granite City Works ialah operasi keluli yang berdaya maju dan menguntungkan,” kata Simmons dalam satu kenyataan. “Bagaimanapun, dalam mengejar ketamakan kewangan, USS merancang untuk membelakangi kedua-dua pekerja keluli yang mahir dan bekerja keras yang telah menjadikan syarikat ini berjaya dan komuniti yang telah mengekalkannya.”

Orang ramai juga membaca…

Para pegawai berikrar untuk melawan kehilangan pekerjaan. “Granite City adalah sebuah bandar pejuang, dan kami akan mendapatkan itik kami berturut-turut untuk memerangi ini,” kata Datuk Bandar Mike Parkinson.

Tetapi bagi syarikat, ia sesuai dengan strategi membina “lebih baik, bukan lebih besar.” US Steel, salah satu syarikat keluli terbesar di negara ini, membentangkan berita itu kepada pelabur sebagai menggunakan semula loji arang batu yang lebih lama untuk memacu armadanya yang semakin meningkat bagi operasi berkuasa elektrik yang lebih baru dan lebih cekap. Ia adalah satu langkah yang telah diambil oleh pesaing. “Ia lebih selamat, lebih bersih dan lebih murah,” kata penganalisis industri keluli Gordon Johnson, pengasas GLJ Research di New York.

Terdapat loji keluli Granite City lebih lama daripada wujudnya Granite City.

Pengusaha industri St. Louis yang ingin membuat keluli di tanah murah di seberang sungai membuka kilang yang akan menjadi Granite City Works pada tahun 1895, setahun sebelum bandar itu diperbadankan. Ia membekalkan helaian bergulung kepada loji pengecap kakak.

Menjelang akhir dekad seterusnya, ia menggaji lebih daripada 1,000 orang dan telah mengambil tempatnya sebagai batu asas sebuah bandar yang mempunyai sambungan dengan 10 laluan kereta api dan menggelarkan dirinya sebagai “Kota Industri Hebat.”

Tetapi apabila persaingan asing dan kejatuhan dalam permintaan menyebabkan industri itu jatuh pada tahun 1970-an dan 1980-an, Granite City mengikutinya. Tenaga kerja kilang itu menurun daripada puncak 5,000 pada pertengahan 1970-an kepada 2,800 menjelang akhir 1982.

US Steel membeli operasi itu pada 2003 daripada National Steel yang muflis, dan, lima tahun kemudian, menutup kilang itu, menyebabkan bandar itu terhuyung-hayang. Kafe melihat pesanan makan tengah hari mereka kering. Lori yang pernah berdengung keluar masuk kilang hilang. Beribu-ribu pekerja membanjiri barisan pengangguran. Mereka kembali pada tahun berikutnya, tetapi pada tahun 2015, ia berlaku lagi.

Apabila bekas Presiden Donald Trump mengumumkan cukai baharu ke atas import pada 2018 dan US Steel dibuka semula sekali lagi, ada harapan masa yang baik itu kembali. Trump sendiri datang ke Granite City dan menyampaikan mesej itu.

“Kami memerhati yang ini dengan teliti, dan ia meningkat, Dave, hanya naik,” kata Trump kepada Ketua Pegawai Eksekutif US Steel David Burritt, yang menyertai presiden di atas pentas semasa ucapannya.

Tetapi pada tahun berikutnya, US Steel membelanjakan $700 juta untuk membeli pegangan dalam kilang Keluli Sungai Besar Arkansas timur laut dan relau elektriknya yang lebih bersih dan lebih murah, mengambil langkah yang pernah ditentangnya.

Penganalisis bertanya kepada Burritt jika pembelian Big River bermakna penutupan akan berlaku di Granite City. Dia memanggil cadangan mereka terlalu awal.

Tetapi pada hari Selasa, panggilan itu turun dan kebimbangan bermula semula.

“Mereka ini mendapat gaji yang baik,” kata Datuk Bandar Parkinson.

Craig McKey, naib presiden di kesatuan tempatan, berkata kali terakhir tempat itu ditutup, orang ramai kehilangan kereta dan rumah mereka.

Parkinson berkata dia melakukan semua yang dia boleh untuk mengelakkannya. Dia menghabiskan waktu pagi dari panggilan telefon ke panggilan telefon menghubungi syarikat itu, pegawai negeri dan delegasi kongres negeri untuk mendapatkan bantuan.

Syarikat itu telah cuba menarik diri dari Granite City sebelum ini, katanya, dan mereka masih belum berjaya.

Tetapi McKey, yang telah bekerja di kilang itu selama lebih daripada 25 tahun, bimbang bahawa kali ini mungkin orang yang melakukannya.

“Saya takut untuk yang terburuk,” katanya.

We wish to give thanks to the author of this post for this outstanding material

Kesatuan, pegawai berikrar untuk melawan kehilangan pekerjaan di kilang keluli Granite City


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/