Kesatuan pekerja auto menuduh usaha sama GM menafikan akses untuk mengatur pekerja

Ahli dan penyokong United Auto Workers yang menyerlah menghadiri ucapan Senator Vermont Bernie Sanders di luar kilang Perhimpunan Detroit-Hamtramck General Motors pada 25 September 2019 di Detroit.

Michael Wayland / CNBC

DETROIT – Kesatuan Pekerja Auto Bersatu menuduh yang baharu General Motors usaha sama menafikan akses kepada pekerja untuk menjalankan undi penganjuran awal.

Naib Presiden UAW Terry Dittes, dalam surat kepada pemimpin kesatuan pada hari Selasa yang diperoleh CNBC, berkata pemimpin usaha sama antara GM dan LG Energy Solution, dipanggil Sel Ultiumtelah “menolak” cadangan kesatuan “perjanjian semakan kad” untuk dianjurkan.

Dittes berkata perjanjian itu akan membenarkan pegawai kesatuan memasuki kilang bateri usaha sama di Ohio untuk mengumpul kad penganjur, sebagai salah satu langkah pertama untuk mewujudkan perwakilan UAW di kemudahan itu.

“Proses ini telah dipersetujui oleh banyak majikan untuk pengiktirafan UAW yang lancar dan aman,” kata Dittes dalam surat itu. “Ultium secara terang-terangan menolak ciri asas mudah bagi pengecaman semakan kad yang kami cadangkan.”

UAW tidak segera bertindak balas untuk mendapatkan komen. GM merujuk soalan kepada jurucakap Ultium, yang mengesahkan syarikat itu telah berbincang dengan UAW tentang proses itu tetapi tiada persetujuan dicapai.

“UAW telah menyatakan minat untuk mewakili sebahagian daripada tenaga kerja Sel Ultium dan kami telah mengadakan perbincangan awal mengenai Perjanjian Berkecuali yang boleh membolehkan proses semakan kad di kemudahan kami di Warren, Ohio,” kata jurucakap Ultium Brooke Waid dalam satu kenyataan. “Kami, dan sentiasa, menyokong proses yang membolehkan orang kami menentukan status perwakilan mereka sendiri, yang merupakan soal pilihan peribadi.”

Perbalahan itu berlaku di tengah-tengah usaha penganjuran kesatuan yang lebih luas di seluruh negara, sebagai pekerja daripada syarikat besar seperti Starbucks dan Amazon telah berusaha untuk mewujudkan perwakilan.

Pemimpin GM berkata semasa mengumumkan kilang itu pada 2019 bahawa sebarang penganjuran di kemudahan usaha sama syarikat itu terpulang kepada pekerja untuk mengundi. Ketua Pegawai Eksekutif GM Mary Barra telah berkata jawatan itu dijangka membayar lebih rendah daripada gaji tertinggi di kilang pemasangan pembuat kereta itu, bagaimanapun, akan menjadi “pekerjaan bergaji yang sangat baik.”

Ultium Cells telah mengumumkan tiga kemudahan AS, walaupun tidak ada yang memulakan operasi. The Loji Lordstown bernilai $2.3 bilion dijangka memulakan pengeluaran pada bulan Ogos. Ia dijangka mewujudkan 1,100 pekerjaan di Timur Laut Ohio. GM menutup kilang Lordstown Assembly yang berdekatan pada 2019, menghapuskan 1,700 pekerjaan yang mewakili UAW setiap jam.

Dittes berkata dalam surat kepada ahli kesatuan itu telah memulakan usaha menganjurkan kemudahan itu, tetapi butiran tambahan “tidak boleh didedahkan pada masa ini atau didedahkan kepada umum.”

“Kami akan mewakili pekerja di sana dan di semua tapak Ultium masa depan yang sedang dalam pembinaan,” kata Dittes. “Kami tidak akan diperlahankan untuk mengatur pekerja yang ingin menyertai Kesatuan kami!”

Kemudahan bateri usaha sama dilihat sebagai penting bagi kesatuan buruh untuk mengembangkan dan menambah ahli, kerana pembuat kereta seperti Peralihan GM kepada kenderaan elektrik. Usaha penganjuran kesatuan itu juga mendahului undian kepimpinan penting pada musim panas ini serta rundingan perundingan kolektif tahun depan dengan GM, Ford Motor dan Stelantis.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this incredible content

Kesatuan pekerja auto menuduh usaha sama GM menafikan akses untuk mengatur pekerja


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/