Ketakutan terhadap kemelesetan ada di mana-mana – kecuali di Rumah Putih yang tidak tahu apa-apa

Dengan harga melambung tinggi, kekurangan tenaga kerja, perang Ukraine yang sedang melanda, rantaian bekalan bergelora dan kadar faedah kini dijangka meningkat, kebimbangan kemelesetan yang semakin hampir ada di mana-mana. Kecuali, sudah tentu, di Rumah Putih – yang dalam penafian sepenuhnya.

Sama seperti ia melebihi inflasi.

“‘Kejutan inflasi’ semakin teruk, ‘kejutan kadar’ baru bermula, ‘kejutan kemelesetan’ akan datang,” kata ketua strategi pelaburan Bank of America Michael Hartnett dalam nota kepada pelanggan.

“Kami menjangkakan bahawa pengetatan dasar monetari yang lebih agresif akan mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan,” memberi amaran kepada ahli ekonomi Deutsche Bank.

“Pasaran buruh yang terlalu panas telah meningkatkan risiko kemelesetan secara bermakna,” kata ketua ekonomi Goldman Sachs Jan Hatzius.

“Kemelesetan dalam beberapa tahun akan datang jelas lebih berkemungkinan daripada tidak,” amaran Setiausaha Perbendaharaan Clinton Larry Summers – yang penggera prescient mengenai inflasi setahun lalu tidak diendahkan oleh Pasukan Biden.

Satu perkembangan yang menimbulkan kegelisahan: Hasil ke atas hutang jangka pendek telah lama berlalu hutang jangka panjang, menandakan kekurangan keyakinan pelabur terhadap ekonomi di jalan raya.

Inflasi telah meningkat kepada 8.5 peratus pada Mac.
Joshua Roberts/REUTERS

Masalah utama: Pemacuan Lembaga Rizab Persekutuan untuk menjinakkan inflasi — kini berjalan pada 8.5% setahun, tertinggi sejak 1981 — dengan menaikkan kadar faedah dan mengecilkan kunci kira-kiranya membawa risiko memerah kredit, menggagalkan pelaburan dan pertumbuhan. Selepas berbulan-bulan mendakwa (seperti Rumah Putih) inflasi adalah “sementara”, Fed kini akhirnya mengetatkan, dengan jangkaan kenaikan kadar berjumlah sebanyak mungkin 2 ½ mata sebelum akhir tahun.

Tambah kepada isu rantaian bekalan era pandemik yang berlarutan, pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, Presiden Joe Perang Biden terhadap tenaga dan agenda cukai dan pinjam Dems — dan kemelesetan dalam satu atau dua tahun mula kelihatan lebih berkemungkinan.

Pakar ekonomi Tara Sinclair membandingkan kenaikan harga yang perlahan tanpa pertumbuhan yang perlahan dengan “cuba mendarat semasa gempa bumi.”

Skrin televisyen di lantai Bursa Saham New York
Rizab Persekutuan dijangka menaikkan kadar sebanyak 2 setengah mata sebelum akhir tahun.
Richard Drew/AP
Papan tanda pengambilan pekerja dipamerkan di sebuah restoran di Schaumburg, Illinois.
Papan tanda pengambilan pekerja dipamerkan di sebuah restoran di Schaumburg, Illinois.
Nam Y. Huh/AP

Malah, Summers menyatakan bahawa tidak pernah ada “saat di Amerika Syarikat apabila inflasi melebihi 4[%] dan pengangguran adalah di bawah 4[%]” — seperti sekarang — “dan kami tidak mengalami kemelesetan dalam tempoh dua tahun akan datang.”

Tetapi Rumah Putih semuanya bercakap gembira. Ditanya sama ada Biden percaya Summers betul mengenai kemelesetan, kerana dia mengenai inflasi, Ketua Rumah Putih Jen Psaki mendengus, “Itu bukan unjuran yang kami buat.” Dan Pengarah Majlis Ekonomi Negara Brian Deese mendakwa pentadbiran telah “mendorong pemulihan ekonomi yang kukuh secara unik” yang “menempatkan kami secara unik untuk menangani cabaran di hadapan.”

Maaf: Bidenomics — perang terhadap tenaga, perbelanjaan Rancangan Penyelamat Amerika yang didorong oleh hutang Dems yang hampir $2 trilion — yang mencetuskan Bidenflasi pada mulanya. Sekarang penawar yang sama berpura-pura ia akan membetulkan kesilapan yang membawa bencana, walaupun ia berpegang pada laluan yang sama?

Bersiap sedia untuk jalan berbatu di hadapan.

We wish to give thanks to the author of this write-up for this amazing web content

Ketakutan terhadap kemelesetan ada di mana-mana – kecuali di Rumah Putih yang tidak tahu apa-apa


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/