Ketua bank pusat menyeru berakhirnya era kadar rendah dan inflasi sederhana

Bank pusat terkemuka dunia telah memberi amaran bahawa era kadar faedah rendah dan inflasi sederhana telah berakhir berikutan “kejutan geopolitik besar-besaran” daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan daripada wabak koronavirus.

Bercakap pada persidangan tahunan Bank Pusat Eropah, Christine Lagarde, presidennya, Jay Powell, pengerusi Rizab Persekutuan, dan Andrew Bailey, gabenor Bank of England, menggesa tindakan pantas untuk mengekang inflasi.

Mereka berkata kegagalan untuk menaikkan kadar faedah dengan cukup cepat boleh membenarkan inflasi yang tinggi menjadi tertanam dan akhirnya memerlukan tindakan yang lebih drastik oleh bank pusat untuk membawa pertumbuhan harga kembali ke paras yang lebih sederhana.

“Proses itu berkemungkinan besar melibatkan sedikit kesakitan, tetapi kesakitan yang paling teruk adalah daripada kegagalan menangani inflasi yang tinggi ini dan membenarkannya menjadi berterusan,” katanya. Powell.

Bercakap di Sintra, Portugal, bos bank pusat berkata wabak dan perang Ukraine telah membalikkan banyak faktor yang telah mendorong lebih sedekad inflasi sangat rendah dalam kalangan kebanyakan ekonomi maju. Mereka memberi amaran bahawa perpecahan ekonomi global ke dalam blok yang bersaing berisiko memecahkan rantaian bekalan, mengurangkan produktiviti, meningkatkan kos dan mengurangkan pertumbuhan.

“Saya tidak fikir kita akan kembali kepada persekitaran inflasi yang rendah itu,” kata Lagarde. “Terdapat kekuatan yang telah dilepaskan akibat pandemik itu [and] akibat daripada kejutan geopolitik yang besar ini yang akan mengubah gambaran dan landskap di mana kami beroperasi.”

“Ada yang berpendapat bahawa tempat anda membuat [or] tempat dari mana anda menyediakan perkhidmatan akan diputuskan oleh faktor yang berbeza daripada sekadar kos,” tambah presiden ECB itu. Sama ada lokasi tertentu adalah “kawan atau musuh” dari segi politik mungkin relevan, tambahnya.

Powell berkata dinamik peralihan ini akan memaksa memikirkan semula bagaimana bank pusat dunia beroperasi memandangkan persekitaran inflasi yang rendah “nampaknya sudah tiada sekarang”.

“Kami hidup dengan kuasa yang berbeza sekarang dan perlu memikirkan dasar monetari dengan cara yang sangat berbeza,” katanya. Meramalkan inflasi dalam persekitaran ini telah menjadi satu tugas yang lebih mencabar, tambah beliau. “Kami lebih faham sekarang betapa sedikitnya kami memahami tentang inflasi.”

Bailey berkata terdapat “perubahan besar” dalam cara ekonomi berfungsi, dan di UK Covid “meninggalkan warisan struktur pada pasaran buruh dan cara mereka berkelakuan”, dengan pekerjaan yang lebih rendah dan risiko kenaikan gaji yang berlebihan.

Lagarde berkata perang Ukraine melanda Eropah lebih keras daripada kebanyakan wilayah lain dalam bentuk tenaga dan harga makanan yang lebih tinggi, bermakna benua itu “tidak berada dalam situasi yang sama” seperti AS dan negara lain.

Tetapi dia memberi amaran bahawa “apa yang berlaku di hadapan tenaga [and] apa yang berlaku di hadapan perang” akan menjejaskan jangkaan inflasi. Ini mungkin memerlukan ECB untuk beralih daripada pendekatan “berperingkat” semasa untuk menaikkan kadar faedah — bermula dengan kenaikan suku peratusan mata pada bulan Julai — kepada pendirian dasar yang “lebih tegas”.

Powell berikrar untuk menghalang “rejim inflasi yang lebih tinggi” daripada menguasai AS, menggariskan kesediaan bank pusat untuk menaikkan kadar dengan pantas tahun ini. Fed telah mengambil langkah terakhir digunakan lebih 30 tahun lalu, menaikkan kadar faedah sebanyak 0.75 mata peratusan awal bulan ini untuk membawa kadar dana persekutuan kepada julat sasaran baharu 1.5 hingga 1.75 peratus.

Pegawai atasan telah memberi isyarat satu lagi kenaikan kadar yang besar di mesyuarat dasar seterusnya pada bulan Julaidengan kadar dasar penanda aras mencecah kira-kira 3.5 peratus menjelang akhir tahun.

Lagarde berkata ekonomi Eropah juga terjejas oleh peralihan daripada perbelanjaan yang lebih tinggi untuk barangan semasa pandemik kepada lebih banyak perbelanjaan untuk perkhidmatan seperti pelancongan dan perjalanan, yang menyokong pertumbuhan zon euro tetapi juga mewujudkan “serangkaian kejutan” yang mencetuskan tekanan harga tambahan .

Presiden ECB berkata bank pusat dan kerajaan tidak lagi bekerja “bersama-sama” seperti yang mereka lakukan semasa wabak dan sebaliknya kini penting bagi dasar fiskal untuk menjadi lebih “bersasar” dan “mampan”.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

Ketua bank pusat menyeru berakhirnya era kadar rendah dan inflasi sederhana


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/