Ketua Pegawai Eksekutif Amerika berkata syarikat penerbangan itu telah menghentikan 100 pesawat kerana ia tidak mempunyai juruterbang yang mencukupi untuk menerbangkannya

  • Ketua Pegawai Eksekutif American Airlines Robert Isom berkata pada hari Jumaat bahawa syarikat penerbangan itu menghentikan kira-kira 100 jet serantau.
  • Bagaimanapun, beliau percaya masalah itu “boleh diatasi” dengan pampasan dan insentif yang betul.
  • United Airlines menghentikan 100 pesawat serantau pada Disember di tengah-tengah kekurangan juruterbang.

Kekurangan juruterbang terus menjejaskan syarikat penerbangan AS, memaksa sesetengahnya meletakkan pesawat kerana tidak cukup juruterbang untuk menerbangkan mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif American Airlines Robert Isom memberitahu peserta pada persidangan Keputusan Strategik Bernstein pada hari Jumaat bahawa syarikat penerbangan itu menghentikan kira-kira 100 jet serantau kerana kekurangan juruterbang. Berita itu pertama kali dilaporkan oleh Berita Pagi Dallas.

“Terdapat ketidakseimbangan bekalan dan permintaan sekarang, dan ia benar-benar berada dalam kedudukan syarikat penerbangan serantau,” katanya. “Kami mungkin mempunyai seratus pesawat – hampir seratus pesawat yang tidak, tidak produktif sekarang, yang tidak terbang.”

Pesawat yang diletakkan adalah jet yang lebih kecil 50 dan 76 tempat duduk, jelasnya. Bagaimanapun, Isom berkata Amerika telah menggantikan kekurangan frekuensi dengan menerbangkan pesawat serantau yang lebih besar, seperti Embraer 175.

Walaupun begitu, Isom berkata syarikat itu sedang mengambil 2,000 juruterbang dan percaya jika “ada insentif yang sesuai dan terdapat jenis pampasan yang menarik orang ramai ke industri, maka ini adalah sesuatu yang boleh diperbaiki.”

Komen Isom datang ketika industri penerbangan bergelut dengan kekurangan juruterbang, terutamanya dengan musim perjalanan musim panas yang sibuk dengan cepat menghampiri. Syarikat penerbangan serantau telah terjejas terutamanya apabila juruterbang mereka berpindah ke syarikat penerbangan yang lebih besar.

Ketua Pegawai Eksekutif Mesa Airlines Jonathan Ornstein memberitahu CNBC pada bulan Mei bahawa ia mengambil masa kira-kira empat bulan untuk menggantikan juruterbang yang memasukkan notis dua minggu mereka untuk terbang bagi syarikat penerbangan yang lebih besar, dan bahawa Mesa memerlukan “kira-kira 200 juruterbang.”

Walaupun sesetengah syarikat penerbangan mengurangkan armada mereka dan memfokuskan laser pada pengambilan pekerja, satu syarikat penerbangan cuba mengubah keperluan latihan untuk mendapatkan lebih ramai juruterbang terbang lebih awal.

Pada bulan April, syarikat penerbangan serantau Republic Airways, yang terbang bagi pihak Delta Air Lines, United Airlines dan American, meminta Pentadbiran Penerbangan Persekutuan untuk kebenaran mengupah juruterbang dari akademi latihannya, LIFT. Pada masa ini, kebanyakan juruterbang memerlukan 1,500 jam untuk diupah oleh syarikat penerbangan, tetapi Republic mahu mengurangkannya dalam setengah hingga 750 jam.

“Republik tidak mencadangkan untuk membatalkan peraturan 1500 jam atau melemahkan keselamatan; sebaliknya, kami mencadangkan laluan latihan yang lebih intensif dan khusus misi serupa dengan apa yang dibenarkan untuk juruterbang tentera di bawah undang-undang semasa,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Republik Bryan Bedford dalam kenyataan yang dihantar kepada Insider.

Beliau menekankan kepentingan keselamatan, dan cadangan itu adalah “laluan” yang disokong data yang akan “menghasilkan juruterbang berprestasi tinggi sambil mengurangkan halangan ekonomi yang ketara untuk membolehkan lebih banyak kepelbagaian dalam kokpit kita.”

Sudah terdapat beberapa pengecualian yang membolehkan juruterbang diambil dengan masa latihan yang kurang. Khususnya, mereka yang mempunyai ijazah kolej dua atau empat tahun boleh diupah dengan 1,250 dan 1,000 jam, masing-masing.

Amerika bukan satu-satunya pesawat penerbangan yang mendarat. Pada bulan Disember, United Airlines mengumumkan akan meletakkan 100 jet serantau di tengah-tengah kekurangan juruterbang.

“Kekurangan perintis untuk industri adalah nyata, dan kebanyakan syarikat penerbangan tidak akan dapat merealisasikan rancangan kapasiti mereka kerana tiada juruterbang yang mencukupi, sekurang-kurangnya untuk lima tahun lebih akan datang,” Ketua Pegawai Eksekutif United Scott Kirby berkata dalam panggilan pendapatan suku tahunan pada April, CNBC melaporkan.

Kekurangan itu diburukkan lagi semasa wabak apabila industri kehilangan beribu-ribu juruterbang akibat persaraan awal, dan syarikat penerbangan menjangkakan bekalan yang rendah akan berterusan apabila lebih banyak mencecah umur persaraan mandatori 65, menurut The Dallas Morning News.

Untuk memastikan lebih ramai juruterbang terbang lebih lama, Senator Lindsay Graham (RS.C.) mungkin mencadangkan rang undang-undang yang akan meningkatkan umur persaraan kepada 67, menurut Mingguan Penerbangan.

“Secara optikal, mengurangkan bilangan waktu penerbangan yang diperlukan mungkin kelihatan seperti pendekatan yang lebih berisiko daripada membenarkan juruterbang yang sihat meneruskan penerbangan beberapa tahun lagi,” Henry Harteveldt, penganalisis perjalanan dan presiden Atmosphere Research Group, sebelum ini memberitahu Insider.

We wish to give thanks to the author of this article for this amazing content

Ketua Pegawai Eksekutif Amerika berkata syarikat penerbangan itu telah menghentikan 100 pesawat kerana ia tidak mempunyai juruterbang yang mencukupi untuk menerbangkannya


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/