Ketua Pegawai Eksekutif bank terkemuka menolak tuntutan iklim radikal daripada Rep. Tlaib: ‘Itu akan menjadi jalan ke Neraka untuk Amerika’

Pemimpin dalam industri perbankan bertelagah dengan Rep. Rashida Tlaib, D-Mich., Rabu selepas Tlaib menuntut mereka komited untuk segera menamatkan semua pembiayaan semua produk bahan api fosil.

Ketua Pegawai Eksekutif JP Morgan Jamie Dimon memberitahu wakil kiri jauh bahawa permintaannya akan membawa kepada keputusasaan dan kehancuran.

“Anda semua telah komited, seperti yang anda semua tahu, untuk mengalihkan pelepasan daripada aktiviti pinjaman dan pelaburan kepada sejajar dengan laluan kepada sifar bersih pada tahun 2050… Jadi tiada pengeluaran bahan api fosil baharu, mulai hari ini, jadi itu seperti sifar. Saya ingin tanya anda semua dan turun senarai, sebab sekali lagi, anda semua telah bersetuju untuk melakukan ini. Sila jawab dengan ya atau tidak, adakah bank anda mempunyai polisi untuk tidak membiayai produk minyak dan gas baru, Encik Diamond?” tanya Tlaib.

“Sama sekali tidak, dan itu akan menjadi jalan ke neraka untuk Amerika,” jawab Dimon.

Ketua Pegawai Eksekutif JP MORGAN CHASE JAMIE DIMON BERTEGANGAN DENGAN REP DEM TERHADAP PELABURAN RUSIA

Ketua Pegawai Eksekutif bank pengguna terbesar AS bersedia untuk memberi amaran kepada penggubal undang-undang bahawa rakyat Amerika sedang bergelut di tengah-tengah inflasi yang melonjak, sambil mereka bersedia untuk soalan sukar tentang bagaimana mereka membantu pelanggan dihimpit oleh kenaikan harga. (Al Drago/Bloomberg melalui Getty Images)

“Ya. Tak apa. Tak apa,” balas Tlaib. “Tuan, anda tahu, semua orang yang mendapat pelepasan daripada pinjaman pelajar [that] mempunyai akaun bank dengan bank anda mungkin perlu mengeluarkan akaun mereka dan menutup akaun mereka.”

Dia menyambung, “Hakikat bahawa anda tidak berada di sana untuk membantu meringankan ramai orang yang berhutang, hutang yang melampau kerana hutang pinjaman pelajar, dan anda di luar sana mengkritiknya.”

Tlaib terus bertanya kepada jurubank lain kedudukan mereka, yang mana mereka semua menjawab bahawa mereka akan terus melabur dalam minyak dan gas sebagai tambahan kepada projek tenaga alternatif.

Ketua Pegawai Eksekutif ENERGY TERHADAP ‘ENERGY IGNORANCE’ MEMACU DASAR SEMASA: ‘SEDIKIT HARAPAN UNTUK MENAMATKAN KRISIS BILA-BILA MASA TAK LAMA LAGI

Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase Jamie Dimon hadir pada pendengaran Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan House

Jamie Dimon, pengerusi dan ketua pegawai eksekutif JPMorgan Chase & Co., semasa pendengaran Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan di Washington, DC, Rabu, 21 Sept. 2022. (Al Drago/Bloomberg melalui Getty Images / Getty Images)

“Kami akan terus melabur dan menyokong pelanggan yang melabur dalam bahan api fosil dan dalam membantu mereka beralih kepada tenaga yang lebih bersih,” kata Jane Fraser, Ketua Pegawai Eksekutif Citigroup.

Brian Moynihan, Ketua Pegawai Eksekutif Bank of America, menggemakan Fraser.

“Kami membantu pelanggan kami membuat peralihan, dan ini bermakna kami memberi pinjaman kepada kedua-dua syarikat minyak dan gas serta kepada syarikat tenaga baharu dan membantu memantau perjalanan mereka ke arah piawaian yang anda bincangkan,” katanya.

Wakil Rashida Tlaib

Ahli Jawatankuasa Pemantauan dan Pembaharuan Dewan Rep. Rashida Tlaib (D-MI) menghadiri perbicaraan tentang banci 2020 di Bangunan Pejabat Rumah Rayburn di Capitol Hill 09 Januari 2020 di Washington, DC. ((Foto oleh Chip Somodevilla/Getty Images / Getty Images)

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Pengkritik dasar alam sekitar yang diperjuangkan Tlaib, berpendapat bahawa dasar tersebut telah mengurangkan pembiayaan kepada projek bahan api fosil yang telah memburukkan lagi kekurangan tenaga dilihat di Eropah sejak Rusia menyerang Ukraine awal tahun ini. Pembiaya Amerika Kyle Bass, sebagai contoh, berpendapat bahawa peralihan daripada bahan api fosil kepada tenaga alternatif tidak boleh tergesa-gesa.

“Peralihan ini mengambil masa empat puluh tahun, Joe. Perpindahan daripada arang batu kepada gas asli mengambil masa empat puluh tahun. Ia mengambil masa yang sangat, sangat, sangat lama. Kita tidak boleh menukar suis sahaja,” dia memberitahu CNBC dalam satu temu bual bulan lepas.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

Ketua Pegawai Eksekutif bank terkemuka menolak tuntutan iklim radikal daripada Rep. Tlaib: ‘Itu akan menjadi jalan ke Neraka untuk Amerika’


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/