Ketua Pegawai Eksekutif Google Pichai memberitahu pekerja supaya tidak ‘menyamakan keseronokan dengan wang’ dalam mesyuarat semua tangan yang hangat

Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet Sundar Pichai memberi isyarat semasa sesi di mesyuarat tahunan Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, pada 22 Januari 2020.

Fabrice COFFRINI | AFP | Imej Getty

Sebagai Google cuba menavigasi persekitaran yang tidak biasa iaitu pertumbuhan perlahan, pemotongan kos dan perbezaan pendapat pekerja terhadap perubahan budaya, Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai sedang mencari dirinya di bahagian pertahanan.

Pada mesyuarat semua tangan seluruh syarikat minggu ini, Pichai berdepan dengan soalan sukar daripada pekerja berkaitan pemotongan belanjawan perjalanan dan hiburan, mengurus produktiviti dan potensi pemberhentian, menurut audio yang diperoleh CNBC.

Pichai ditanya, dalam soalan yang dinilai tinggi oleh kakitangan pada sistem Dory dalaman Google, mengapa syarikat itu adalah “pekerja nickel-and-diming” dengan mengurangkan belanjawan perjalanan dan swag pada masa “Google mempunyai rekod keuntungan dan rizab tunai yang besar ,” kerana ia keluar daripada wabak itu.

“Bagaimana saya hendak mengatakannya?” Pichai memulakan respons terukurnya. “Lihat, saya harap anda semua membaca berita itu, secara luaran. Hakikat yang anda tahu, kami lebih bertanggungjawab melalui salah satu keadaan makroekonomi paling sukar yang sedang berlaku dalam dekad yang lalu, saya fikir adalah penting sebagai sebuah syarikat, kita bekerjasama untuk mengharungi detik-detik seperti ini.”

Pertemuan semua tangan terbaharu datang sebagai Alphabet induk Google, Meta dan syarikat teknologi lain sedang menghadapi pelbagai cabaran ekonomi, termasuk potensi kemelesetan, inflasi yang melambung tinggi, kadar faedah yang meningkat dan perbelanjaan iklan yang lemah. Syarikat yang, sejak lebih sedekad lalu, terkenal dengan pertumbuhan yang tinggi dan banyak faedah yang menyeronokkan, melihat bagaimana keadaannya di sisi lain.

Kepantasan kenaikan kadar meletakkan ekonomi dan pasaran ke dalam 'zon bahaya,' kata Peter Boockvar

Pada bulan Julai, Alphabet dilaporkan suku kedua berturut-turut pendapatan dan hasil yang lebih lemah daripada jangkaan, dan pertumbuhan jualan suku ketiga dijangka merosot ke dalam satu digit, turun daripada lebih 40% setahun sebelumnya. Pichai mengakui bahawa bukan sahaja ekonomi yang menyebabkan cabaran di Google tetapi juga birokrasi yang berkembang di Google.

Namun, dia kadang-kadang terdengar jengkel dalam mesyuarat itu, dan mengingatkan kakitangan bahawa, “Kita tidak boleh selalu memilih keadaan makroekonomi.”

Selepas jumlah pekerja syarikat meningkat semasa pandemik, CFO Ruth Porat berkata awal tahun ini bahawa dia menjangkakan beberapa isu ekonomi akan berterusan dalam tempoh terdekat. Google mempunyai dibatalkan komputer riba Pixelbook generasi seterusnya dan memotong pembiayaan ke inkubator dalaman Kawasan 120nya.

Google melancarkan usaha pada bulan Julai dipanggil “Pecut Kesederhanaan,” yang bertujuan untuk mendapatkan idea daripada lebih 174,000 pekerjanya tentang tempat untuk “mendapatkan hasil yang lebih baik dengan lebih cepat” dan “menghapuskan pembaziran.” Awal bulan ini, Pichai berkata beliau berharap untuk membuat syarikat itu 20% lebih produktif sambil memperlahankan pengambilan pekerja dan pelaburan.

Bagaimana untuk menjadi lebih produktif

Salah satu soalan teratas yang dikemukakan oleh pekerja pada mesyuarat minggu ini meminta Pichai untuk menghuraikan ulasannya mengenai peningkatan produktiviti dan matlamat 20%.

“Saya fikir anda boleh menjadi pasukan 20 orang atau pasukan 100 orang, kami akan dikekang dalam pertumbuhan kami secara melihat ke hadapan,” kata Pichai. “Mungkin anda merancang untuk mengupah enam orang lagi tetapi mungkin anda akan mempunyai kaitan dengan empat dan bagaimana anda akan mewujudkannya? Jawapannya akan berbeza dengan pasukan yang berbeza.”

Pichai berkata kepimpinan sedang meneliti lebih 7,000 maklum balas yang diterima daripada pekerja mengenai cadangan daripada usaha Simplicity Sprint.

Tonton wawancara penuh CNBC dengan Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet Sundar Pichai

“Kadang-kadang kami mempunyai proses pelancaran produk, yang mungkin, selama bertahun-tahun, berkembang lebih rumit daripada yang mungkin,” kata Pichai. “Bolehkah kita melihat proses itu dan mungkin mengalih keluar dua langkah dan itu akan menjadi contoh untuk membuat sesuatu 20% lebih cekap? Saya fikir kita semua menyertai dan melakukan itu di semua peringkat, saya fikir boleh membantu syarikat. skala, tidak ada cara kita boleh menyelesaikannya melainkan unit pasukan dari semua saiz menjadi lebih baik.”

Pichai juga secara ringkas mengakui pekerja baru-baru ini tinjauandi mana pekerja mengkritik birokrasi syarikat yang semakin meningkat.

Satu lagi soalan pekerja berkenaan bagaimana syarikat itu akan berkongsi rancangannya untuk kemungkinan pemotongan pekerjaan, selepas berita bocor tentang penarikan semula Pixelbook dan pemotongan di Kawasan 120, yang menjejaskan “kemampuan untuk menumpukan pada kerja” pekerja.

Pichai menjawab dengan mengatakan bahawa memberitahu seluruh tenaga kerja mengenai pemotongan adalah “bukan cara yang boleh skala untuk melakukannya,” tetapi dia berkata dia akan “cuba dan memberitahu syarikat tentang kemas kini yang lebih penting.”

The all-hand, dikenali sebagai TGIF (Thank God It’s Friday) berlangsung di New York, tempat Pichai menjawab soalan di hadapan penonton secara langsung pekerja.

“Ia adalah pilihan yang menarik untuk Sundar berada di New York untuk TGIF minggu selepas perjalanan untuk pekerja dipotong kepada hanya yang paling kritikal perniagaan,” tulis pekerja itu di Dory. “Saya pasti Sundar mengadakan mesyuarat kritikal perniagaan di New York .”

Pichai menjawab, “Saya rasa begitu. Saya rasa ia layak.” Sebahagian hadirin ketawa.

Pichai mengelak soalan pekerja yang bertanya tentang pampasan eksekutif yang mengurangkan kos. Pichai bawa masuk total bayar tahun lepas sebanyak $6.3 juta, manakala eksekutif tertinggi lain memperoleh lebih $28 juta.

‘Kita tidak sepatutnya selalu menyamakan keseronokan dengan wang’

Dia memang membincangkan tema pemotongan kos yang lebih besar, dan menunjukkan bahawa budaya Google masih boleh menyeronokkan walaupun beberapa perkara, seperti item swag tertentu, semakin hilang.

“Saya masih ingat ketika Google masih kecil dan buruk,” katanya. “Keseronokan tidak selalunya — kita tidak sepatutnya selalu menyamakan keseronokan dengan wang. Saya fikir anda boleh masuk ke syarikat permulaan yang bekerja keras dan orang mungkin berseronok dan ia tidak semestinya sama dengan wang.”

Pekerja ingin tahu sebab pihak pengurusan meminta pekerja mematuhi dasar kembali ke pejabat “sambil berkata tidak perlu melakukan perjalanan/bersambung secara peribadi.”

“Saya faham beberapa sekatan perjalanan pada masa seperti ini dan RTO serta orang yang ingin berjumpa antara satu sama lain, pastinya tidak sesuai,” jawab Pichai. “Jika anda sudah lama tidak melihat pasukan anda dan ia akan membantu kerja anda dengan berkumpul secara peribadi, saya fikir anda boleh melakukannya. Saya fikir itulah sebabnya kami tidak mengatakan tidak untuk melakukan perjalanan, kami memberi budi bicara kepada pasukan.”

Kristin Reinke, ketua kewangan Google, berkata pada mesyuarat itu bahawa pasukan jualan akan mempunyai lebih banyak peluang untuk melakukan perjalanan kerana pekerjaan mereka memerlukan pertemuan dengan pelanggan.

“Kami tahu terdapat banyak nilai untuk berada di sebelah pasukan anda tetapi kami hanya meminta untuk bertimbang rasa dan mengehadkan perjalanan dan perbelanjaan anda di mana anda boleh,” kata Reinke. Sebagai contoh, dia meminta pekerja meredakan jangkaan mereka untuk bercuti pihak.

“Di mana anda mempunyai sidang kemuncak dan mesyuarat besar, sila cuba lakukannya di pejabat,” katanya. “Kami pastinya mahu orang ramai tetap berseronok. Kami tahu ada pesta percutian akan datang, ada sambutan akhir tahun, kami masih mahu orang ramai melakukannya. Tetapi kami hanya meminta mereka untuk memastikan mereka kecil, pastikan mereka tidak formal — cuba jangan melampaui batas.”

Menjelang akhir mesyuarat, Pichai menjawab soalan tentang mengapa syarikat itu telah beralih daripada “penggajian dan perbelanjaan dengan pantas kepada penjimatan kos yang sama agresif.”

Pichai tidak bersetuju dengan perwatakan itu.

“Saya agak bimbang bahawa anda fikir apa yang telah kami lakukan adalah apa yang anda akan takrifkan sebagai penjimatan kos yang agresif,” katanya. “Saya fikir adalah penting kita tidak terputus hubungan. Anda perlu mengambil pandangan jangka panjang melalui keadaan seperti ini.”

Beliau menambah bahawa syarikat itu “masih melabur dalam projek jangka panjang seperti pengkomputeran kuantum, ” dan berkata bahawa pada masa ketidakpastian, adalah penting “untuk menjadi pintar, berjimat cermat, menjadi scrappy, untuk menjadi lebih cekap.”

Bret Hill, naib presiden “jumlah ganjaran” Google mengemukakan soalan tentang kenaikan, ekuiti dan bonus serta cara ia akan dipengaruhi oleh perubahan. Beliau berkata syarikat itu tidak bercadang untuk menyimpang daripada membayar pekerja “di bahagian atas pasaran supaya kami boleh berdaya saing.”

Pichai mengulangi sentimen itu.

“Kami komited untuk menjaga pekerja kami,” katanya. “Saya fikir kami hanya melalui saat yang sukar dari segi makroekonomi dan saya fikir adalah penting kita sebagai sebuah syarikat menyelaraskan dan bekerjasama.”

Jurucakap Google berkata, “Sundar telah bercakap dengan syarikat secara konsisten sejak beberapa bulan lalu tentang cara kami boleh lebih fokus.” Jurucakap itu menambah Pichai mengukuhkan bahawa syarikat “pemimpin berusaha untuk bertanggungjawab dan cekap dalam semua yang dilakukan oleh pasukan mereka” dalam saat ketidaktentuan, dan bahawa mereka “memastikan bahawa kakitangan kami bekerja pada impak tertinggi / kerja keutamaan tertinggi. ”

TONTON: Masa untuk memangkas? Meta dan Google mengurangkan kos

Masa untuk memangkas? Meta dan Google mengurangkan kos

We want to thank the writer of this write-up for this outstanding content

Ketua Pegawai Eksekutif Google Pichai memberitahu pekerja supaya tidak ‘menyamakan keseronokan dengan wang’ dalam mesyuarat semua tangan yang hangat


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/