Ketua Pegawai Eksekutif SAP berkata dunia sedang memasuki ‘fasa globalisasi seterusnya’

Ketua Pegawai Eksekutif SAP berkata kami memasuki 'fasa globalisasi seterusnya'

Ketua Pegawai Eksekutif gergasi teknologi Jerman SAP berkata dunia sedang memasuki fasa globalisasi seterusnya — dan beliau sebahagian besarnya optimis terhadap prospek teknologi walaupun menghadapi cabaran yang ditimbulkan oleh kadar faedah yang lebih tinggi dan gangguan rantaian bekalan.

“Kami memasuki fasa globalisasi seterusnya dari perspektif saya,” kata ketua SAP Christian Klein kepada CNBC’s “Squawk Box Eropah” di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland.

Dalam era perubahan ini, syarikat akan mahu mengalihkan tumpuan mereka ke arah membina rantaian bekalan yang berdaya tahan dan meningkatkan kelayakan kemampanan mereka, kata Klein.

Beliau menambah bahawa firma-firma berkumpul untuk menjamin rantaian bekalan mereka dan menangani isu tanggungjawab korporat dengan menggunakan data dengan lebih baik.

Rantaian bekalan telah dicabar oleh gabungan faktor, paling tidak wabak Covid. Penguncian menyebabkan gangguan besar kepada pengeluaran ekonomi, dan menyerlahkan pergantungan kepada China untuk perdagangan global.

The Perang Ukraine-Rusia menambahkan lagi isu tersebut, kerana Rusia merupakan pembekal penting minyak dan gas, dan Ukraine adalah sumber eksport penting yang berkaitan dengan makanan, pertanian dan perindustrian. Ini telah membawa kepada pergolakan rantaian bekalan dan harga yang lebih tinggi untuk pengguna dan perniagaan di seluruh dunia.

Sekatan ke atas Rusia, sementara itu, menyebabkan syarikat memikirkan semula di mana mereka mendasarkan operasi mereka — termasuk SAP.

Walaupun begitu, Klein berkata dia optimis tentang laluan di hadapan.

“Kami dalam sektor teknologi, kami di SAP, kami sangat yakin tentang tahun hadapan,” kata Klein.

Menggambarkan keadaan makroekonomi yang suram, beliau berkata bahawa terdapat pengurangan dalam teknologi, serta ekonomi yang lebih luas, dan CEO perusahaan besar menjadi semakin berhati-hati tentang perbelanjaan.

Terdapat gelombang pemberhentian yang berlaku dalam teknologi, termasuk yang serupa Amazon dan Metakerana kadar yang lebih tinggi dan kebimbangan terhadap kemelesetan memaksa mereka untuk lebih berhemat dengan perbelanjaan.

“Kami mempunyai kadar faedah negatif untuk masa yang lama,” kata Klein. Itu kini telah berubah di Eropah dan Amerika Syarikat, dengan Rizab Persekutuan, Bank Pusat Eropah dan Bank of England menaikkan kadar faedah untuk menjinakkan inflasi yang melambung tinggi.

Teknologi sebagai ‘penyelesaian’

Klein menambah, bagaimanapun, teknologi adalah “penyelesaian” untuk menjadikan rantaian bekalan lebih berdaya tahan, kerana syarikat memerlukan pengendalian yang lebih baik pada data yang menyokong perniagaan mereka untuk membuat keputusan yang lebih berkesan.

“Sebenarnya, orang masih mahu melabur wang, tetapi mereka benar-benar mengambil berat tentang di mana untuk melabur, ” kata Klein.

Pengeluar automotif, sebagai contoh, “ingin melihat bagaimana mereka boleh membina rantaian bekalan yang berdaya tahan daripada bahan mentah sehinggalah kepada kemasan dan pengeluaran kereta,” katanya.

“Ia mengenai bersatu dan teknologi memainkan peranan penting dalam hal itu,” kata Klein. “Dan itulah sebabnya dalam ERP [enterprise resource planning] dalam ruang rantaian bekalan, kami melihat perbelanjaan yang sangat tinggi hari ini, dan tidak akan ada perubahan besar pada 2023.”

Pertumbuhan SAP telah berkembang apabila ia merancang peralihan daripada infrastruktur pengkomputeran tradisional kepada awan, tambah Klein.

Dan itu membantu syarikat itu terus berjaya walaupun telah keluar dari Rusia, katanya.

Sekatan kerajaan ke atas Rusia dan perpaduan bahawa syarikat besar menunjukkan Ukraine memaksa banyak perniagaan meninggalkan negara itu, membawa kepada kerugian pendapatan dan jurang geopolitik yang semakin teruk.

Tetapi Klein berkata SAP tidak akan terjejas seperti yang lain, terima kasih kepada keutamaan semula perniagaannya, yang kini lebih memfokuskan pada pengkomputeran awan dan aliran hasil berulang.

Beliau mencadangkan firma itu akan mengelak daripada memberhentikan pekerja seperti yang dilakukan oleh kebanyakan rakan sebayanya, kerana ia “dalam kedudukan yang sangat kukuh.”

We would love to thank the writer of this article for this outstanding material

Ketua Pegawai Eksekutif SAP berkata dunia sedang memasuki ‘fasa globalisasi seterusnya’


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/