Ketua Pegawai Eksekutif Uber memberitahu syarikat kakitangan akan mengurangkan kos, menganggap pengambilan pekerja sebagai ‘keistimewaan’

Uber akan mengurangkan perbelanjaan dan memberi tumpuan untuk menjadi perniagaan yang lebih ramping untuk menangani “anjakan seismik” dalam sentimen pelabur, Ketua Pegawai Eksekutif Dara Khosrowshahi memberitahu pekerja dalam e-mel yang diperoleh oleh CNBC.

“Selepas memperoleh pendapatan, saya menghabiskan beberapa hari bertemu pelabur di New York dan Boston,” kata Khosrowshahi dalam e-mel, yang dihantar lewat Ahad. “Adalah jelas bahawa pasaran sedang mengalami anjakan seismik dan kami perlu bertindak balas dengan sewajarnya.”

Saham teknologi mempunyai menjunam tajam daripada paras tertinggi wabak koronavirus, ketika pelabur bimbang tentang prospek berakhirnya era wang murah yang menentukan pasaran kenaikan harga yang bersejarah. The Komposit Nasdaq mencatatkan penurunan minggu kelima berturut-turut minggu lepas, penurunan berturut-turut mingguan terpanjang sejak 2012.

Untuk menangani peralihan dalam sentimen ekonomi, Uber akan mengurangkan perbelanjaan untuk pemasaran dan insentif serta menganggap pengambilan pekerja sebagai “keistimewaan,” kata Khosrowshahi.

“Kami perlu memastikan ekonomi unit kami berfungsi sebelum kami menjadi besar,” tulis bos Uber itu. “Perbelanjaan pemasaran dan insentif yang paling kurang cekap akan ditarik balik.”

“Kami akan menganggap pengambilan sebagai satu keistimewaan dan mempertimbangkan masa dan tempat kami menambah bilangan pekerja. Kami akan lebih tegar mengenai kos secara menyeluruh.”

Ia menjadikan syarikat penerbangan gergasi itu sebagai syarikat teknologi terkini yang memberi amaran tentang kelembapan dalam pengambilan pekerja. Facebook minggu lepas memberitahu kakitangan ia akan berhenti atau perlahan kelajuan menambah peranan peringkat pertengahan atau kanan, manakala Robinhood adalah memotong kira-kira 9% daripada tenaga kerjanya.

Uber kini akan menumpukan pada mencapai keuntungan berdasarkan aliran tunai percuma dan bukannya EBITDA diselaraskan (pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan), kata Khosrowshahi.

“Kami telah mencapai satu tan kemajuan dari segi keuntungan, menetapkan sasaran $5 bilion dalam EBITDA Dilaraskan pada 2024, tetapi tiang gol telah berubah,” kata Khosrowshahi. “Sekarang ini mengenai aliran tunai percuma. Kita boleh (dan sepatutnya) sampai ke sana dengan pantas.”

Pendapatan Uber meningkat lebih dua kali ganda kepada $6.9 bilion pada suku pertama, apabila permintaan untuk perniagaan tunggangannya meningkat semula berikutan pelonggaran sekatan Covid. Syarikat itu telah banyak bergantung pada unit penghantaran makanan Eat untuk meningkatkan jualan dalam wabak itu.

Namun, Uber juga menyiarkan a Kerugian $5.9 bilion dalam tempoh tersebut, memetik kemerosotan dalam pelaburan ekuitinya.

“Kami melayani pasaran berbilang trilion dolar, tetapi saiz pasaran tidak relevan jika ia tidak diterjemahkan kepada keuntungan,” katanya.

Walaupun pelabur “gembira” dengan pertumbuhan Uber Eats yang keluar daripada wabak itu, segmen itu “sepatutnya berkembang lebih cepat,” kata Khosrowshahi. Beliau menambah perniagaan pengangkutan syarikat adalah peluang pertumbuhan yang “perlu menjadi lebih besar.”

Dia mengakhiri nota itu dengan panggilan rali kepada kakitangan: “mari jadikan ia legenda. PERGI DAPATKAN!”

Baca surat penuh di bawah:

Pasukan Uber —

Selepas pendapatan, saya menghabiskan beberapa hari bertemu pelabur di New York dan Boston. Jelas sekali bahawa pasaran sedang mengalami anjakan seismik dan kita perlu bertindak balas dengan sewajarnya. Pertemuan saya sangat menjelaskan dan saya ingin berkongsi beberapa pendapat dengan anda semua. Semasa anda membacanya, sila ingat bahawa walaupun pelabur tidak menjalankan syarikat itu, mereka memiliki syarikat itu—dan mereka telah mengamanahkan kami untuk menjalankannya dengan baik. Kita boleh menetapkan strategi dan membuat keputusan, tetapi kita perlu berbuat demikian dengan cara yang akhirnya memberi manfaat kepada pemegang saham kita dan kepentingan jangka panjang mereka.

1. Dalam keadaan tidak menentu, pelabur mencari keselamatan. Mereka menyedari bahawa kami adalah peneraju dalam kategori kami, tetapi mereka tidak tahu berapa nilainya. Menyalurkan Jerry Maguire, kita perlu menunjukkan wang itu kepada mereka. Kami telah mencapai satu tan kemajuan dari segi keuntungan, menetapkan sasaran untuk $5 bilion dalam EBITDA Dilaraskan pada 2024, tetapi tiang gol telah berubah. Sekarang ia mengenai aliran tunai percuma. Kita boleh (dan sepatutnya) sampai ke sana dengan cepat. Akan ada syarikat yang meletakkan kepala mereka di dalam pasir dan lambat untuk berputar. Kebenaran yang sukar ialah ramai daripada mereka tidak akan bertahan. Purata pekerja di Uber berumur hampir 30 tahun, yang bermaksud anda telah menghabiskan kerjaya anda dalam larian yang panjang dan belum pernah terjadi sebelumnya. Tempoh seterusnya ini akan berbeza, dan ia memerlukan pendekatan yang berbeza. Yakinlah, kami tidak akan meletakkan kepala kami di dalam pasir. Kita akan bertemu saat ini.

2. Pelabur akhirnya memahami bahawa kami adalah haiwan yang sama sekali berbeza daripada Lyft dan platform perkongsian tunggangan yang lain. Mereka amat teruja dengan kepantasan inovasi kami, kepantasan kami melantun semula, dan peluang pertumbuhan yang besar seperti Haiables dan Teksi. Walaupun mereka mengakui bahawa kami menang, mereka masih belum mengetahui “saiz hadiah.” Soalan mereka bermula dari, “Adakah sesiapa selain anda yang menjana wang dalam pengangkutan atas permintaan?” kepada “Perkongsian tunggangan telah wujud sejak sekian lama, mengapa tidak ada orang lain yang menguntungkan?” Mereka melihat betapa besarnya TAM, mereka hanya tidak faham bagaimana ia diterjemahkan kepada keuntungan yang ketara dan aliran tunai percuma. Kita kena tunjukkan kepada mereka.

3. Pelabur gembira dengan pertumbuhan Delivery yang keluar daripada pandemik dan melihat bahawa kami telah menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada ramai pemenang pandemik yang lain. Saya mesti mengakui bahawa itu agak mengejutkan saya kerana saya yakin bahawa Penghantaran perlu berkembang lebih cepat. Soalan utama ialah: “Adakah Penghantaran adalah perniagaan yang bagus dan mengapa?” dan “Apakah yang berlaku jika kita memasuki kemelesetan?” Kita perlu menjawab kedua-dua soalan ini dengan keputusan yang tidak dapat dinafikan kukuh.

4. Pelabur yang bertanya tentang Freight suka Freight. Walau bagaimanapun, kurang daripada 10% daripada mereka bertanya mengenainya. Pengangkutan perlu menjadi lebih besar supaya pelabur mengenali nilainya dan menyukainya seperti saya.

5. Menepati masa bermakna membuat pertukaran. Kadar halangan untuk pelaburan kami semakin tinggi, dan ini bermakna beberapa inisiatif yang memerlukan modal yang besar akan diperlahankan. Kita perlu memastikan ekonomi unit kita berfungsi sebelum kita menjadi besar. Perbelanjaan pemasaran dan insentif yang paling kurang cekap akan ditarik balik. Kami akan menganggap pengambilan sebagai satu keistimewaan dan mempertimbangkan masa dan tempat kami menambah bilangan pekerja. Kami akan menjadi lebih tegar tentang kos secara menyeluruh.

6. Kami telah mula menunjukkan Kuasa Platform, yang merupakan kelebihan struktur yang membezakan kami. Seperti yang anda ketahui, strategi kami di sini adalah mudah: bawa masuk pengguna sama ada pada Mobiliti atau Penghantaran, galakkan mereka mencuba yang lain, dan ikat segala-galanya dengan program keahlian yang menarik. Kelebihan di sini adalah jelas, tetapi kita perlu menunjukkan nilai platform dalam nilai dolar sebenar. Kami menyediakan pasaran berbilang trilion dolar, tetapi saiz pasaran tidak relevan jika ia tidak diterjemahkan kepada keuntungan.

7. Kita perlu melakukan semua perkara di atas sambil terus memberikan pengalaman yang luar biasa dan berbeza untuk pengguna dan yang berpendapatan. Sama ada seseorang menempah tunggangan untuk perjalanan musim panas bersama rakan-rakan, atau ibu bapa baharu yang bergantung pada Uber Eats untuk segala-galanya daripada barangan runcit hingga makan malam dan lampin, kami terpulang untuk menjadikan setiap interaksi yang terbaik. Begitu juga dengan sesiapa sahaja yang datang ke Uber untuk mendapatkan pendapatan. Kami bertindak balas terhadap wabak dengan menjadi berpaksikan pendapatan dengan cara yang tidak pernah kami alami sebelum ini. Kami sedang berinovasi untuk mereka yang berpendapatan, memikirkan secara mendalam tentang pengalaman mereka dan meletakkan diri kami dalam kedudukan mereka—secara harfiah—dengan memandu, menghantar dan membeli-belah sendiri. Oleh kerana beratus-ratus peningkatan dalam bidang ini, orang yang ingin memperoleh pendapatan secara fleksibel kini datang ke Uber terlebih dahulu, di mana mereka mendapat manfaat daripada skala, kepelbagaian dan komitmen kami untuk melayan mereka dengan hormat.

Saya tidak pernah lebih pasti yang kami akan menang. Tetapi ia akan menuntut yang terbaik dari DNA kita: kesibukan, ketabahan dan inovasi penentu kategori. Di sesetengah tempat kita perlu berundur untuk pecut ke hadapan. Kami sememangnya perlu melakukan lebih banyak dengan lebih sedikit. Ini tidak akan mudah, tetapi ia akan menjadi epik. Ingat siapa kita. Kami adalah Uber, syarikat sekali dalam satu generasi yang menjadi kata kerja dan mengubah dunia selama-lamanya. Mari tulis bab seterusnya cerita kita, bekerjasama sebagai #OneUber, dan mari jadikan ia legenda.

PERGI DAPATKANNYA!

Dara

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Ketua Pegawai Eksekutif Uber memberitahu syarikat kakitangan akan mengurangkan kos, menganggap pengambilan pekerja sebagai ‘keistimewaan’


Take a look at our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/