Kia, Hyundai adalah sasaran mudah untuk pencuri, data insurans mengesahkan | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Mencuri kereta dan SUV model lama Hyundai dan Kia menjadi trend media sosial yang menakutkan. Kini, data daripada Institut Data Kehilangan Lebuhraya, yang mengumpul maklumat mengenai tuntutan insurans, mengesahkan model Korea Selatan ini jauh lebih berkemungkinan untuk dicuri daripada yang lain.

Malah, model Hyundai dan Kia 2015-2019 kira-kira dua kali lebih berkemungkinan dicuri berbanding kenderaan lain yang berumur sama. Sebabnya banyak kenderaan ini kekurangan beberapa teknologi pencegahan kecurian kenderaan asas yang disertakan dalam kebanyakan kenderaan lain, walaupun pada tahun-tahun itu, menurut HLDI.

Model ini tidak mempunyai immobilizer elektronik yang bergantung pada cip komputer di dalam kereta dan satu lagi pada kunci yang berkomunikasi untuk mengesahkan bahawa kunci itu sahih dan benar-benar milik kenderaan itu. Tanpa kunci yang betul, immobilizer sepatutnya melakukan perkara itu – hentikan kereta daripada bergerak.

Immobilizer ialah peralatan standard pada 96% kenderaan yang dijual untuk model tahun 2015-2019, menurut HLDI, tetapi standard hanya pada 26% daripada Hyundais dan Kias. Kenderaan yang mempunyai sistem permulaan butang tekan, dan bukannya bergantung pada kekunci logam yang mesti dimasukkan dan dipusing, mempunyai immobilizer, tetapi tidak semua model dengan penyalaan kunci belok.

Hyundai dan Kia beroperasi sebagai syarikat berasingan di Amerika Syarikat, tetapi Hyundai Motor Group memiliki pegangan besar dalam Kia dan pelbagai model Hyundai dan Kia berkongsi sebahagian besar daripada kejuruteraan mereka.

Trend kecurian kereta tersebar luas di media sosial tahun lalu, menurut HLDI. Di Wisconsin, tempat ia mula popular, dakwaan kecurian Hyundais dan Kias melonjak kepada lebih 30 kali ganda paras 2019 dalam nilai dolar.

Beberapa video yang disiarkan di TikTok menunjukkan kenderaan Hyundai dan Kia yang didakwa dicuri dipandu secara melulu malah terbabas. “TikTok tidak membenarkan tingkah laku ini yang melanggar dasar kami dan akan dialih keluar jika ditemui di platform kami,” kata jurucakap TikTok baru-baru ini.

Kaedah kecurian, yang melibatkan kerosakan serius pada sistem penyalaan, menunjukkan bahawa kereta ini dicuri untuk suka-suka dan bukannya untuk dijual semula, menurut HLDI.

“Apabila anda memecahkan penyalaan secara paksa, anda menyebabkan banyak kerosakan sehingga tidak mudah untuk VIN semula dan menjual semula kenderaan itu di pasaran terbuka,” Darrell Russell, bekas penyiasat kecurian kereta yang kini menjadi pengarah operasi di Biro Jenayah Insurans Kebangsaan, berkata dalam satu kenyataan. Untuk VIN semula kenderaan bermakna menukar atau menggantikan Nombor Pengenalan Kenderaannya, kod pengenalan yang dibuat daripada 17 huruf dan digit, untuk menjadikan kenderaan itu lebih sukar untuk dikesan.

Anggaran kekerapan kecurian HLDI adalah berdasarkan bilangan model tertentu di jalan raya dan kekerapan tuntutan kecurian kenderaan. Sesetengah kenderaan dicuri sangat kerap hanya kerana banyak yang telah dijual, dan oleh itu terdapat banyak kenderaan di jalan raya untuk mencuri.

Dalam kes model Hyundai dan Kia ini, bagaimanapun, kadar kecurian adalah jauh di luar perkadaran dengan bilangan mereka di jalan raya.

Kenderaan yang dihasilkan selepas 1 November 2021 dan yang mempunyai butang tekan mula tidak bertanggungjawab untuk dicuri dengan cara ini, kata jurucakap Hyundai, Ira Gabriel. Immobilizer elektronik menjadi standard pada semua kenderaan Hyundai, termasuk yang mempunyai penyalaan berkunci, selepas tarikh tersebut.

Selain itu, bagi mereka yang mempunyai kenderaan lama yang tidak mempunyai immobilizer, Hyundai telah mengenal pasti kit yang boleh dipasang untuk mengelakkan kecurian seperti ini. Bermula 1 Oktober, kit keselamatan itu akan tersedia untuk pembelian dan pemasangan di pengedar Hyundai dan di pemasang yang dibenarkan, kata pembuat kereta itu dalam satu kenyataan.

Kia menegaskan majoriti kenderaan Kia di Amerika Syarikat mempunyai sistem permulaan butang tekan yang menjadikan kecurian lebih sukar. The NICB menasihatkan pemilik yang bimbang kenderaan mereka mungkin menjadi sasaran kecurian untuk mengambil langkah mudah seperti sentiasa mengunci pintu dan meletak kenderaan di kawasan yang terang. Selain itu, pemilik juga boleh menggunakan peranti pencegahan kecurian selepas pasaran seperti sistem penggera tambahan, kunci stereng dan pedal serta suis bunuh.

Antara kenderaan baharu, Dodge Charger SRT Hellcat, sebuah sedan besar dengan supercharged V8 yang mampu menghasilkan lebih daripada 700 kuasa kuda, paling popular di kalangan pencuri berbanding bilangannya di jalan raya, menurut HLDI. Kenderaan Dodge dibuat oleh syarikat auto global Stellanits.

“Semua kenderaan Stellantis memenuhi atau melebihi piawaian persekutuan yang berkenaan untuk keselamatan dan keselamatan. Kami menggunakan teknologi standard industri, termasuk keupayaan immobilizer, di seluruh barisan kenderaan Amerika Utara kami,” kata seorang jurucakap dalam e-mel. “Walaupun begitu, kami menggesa semua pemandu supaya berhati-hati dalam menjaga kenderaan mereka.”

Brian Fung dari CNN menyumbang kepada cerita ini.

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome content

Kia, Hyundai adalah sasaran mudah untuk pencuri, data insurans mengesahkan | Perniagaan CNN


You can find our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/