Kilang iPhone Foxconn yang besar di China digegarkan oleh rusuhan pekerja baru

  • Imej dalam talian menunjukkan ratusan pekerja membantah
  • Kamera pengawasan dan tingkap dipecahkan lelaki dengan kayu
  • Pekerja mengadu gaji tertunda, makanan tidak mencukupi

SHANGHAI/TAIPEI, 23 Nov (Reuters) – Beratus-ratus pekerja menyertai protes di Foxconn’s (2317.TW) kilang iPhone utama di China, dengan beberapa lelaki memecahkan kamera pengawasan dan tingkap, rakaman yang dimuat naik di media sosial menunjukkan.

Adegan jarang berlaku perbezaan pendapat terbuka di China menandakan peningkatan kekacauan di kilang besar di bandar Zhengzhou yang telah melambangkan pembentukan berbahaya kerana kekecewaan dengan peraturan COVID yang sangat keras di negara itu serta pengendalian situasi yang tidak cekap oleh pihak berkuasa. pengeluar kontrak terbesar di dunia.

Pencetus protes, yang bermula awal pada hari Rabu, nampaknya adalah rancangan untuk menangguhkan pembayaran bonus, kata ramai penunjuk perasaan dalam suapan siaran langsung. Video tersebut tidak dapat disahkan dengan segera oleh Reuters.

“Beri kami gaji kami!”, laung pekerja yang dikelilingi oleh orang ramai dengan pakaian hazmat lengkap, ada yang membawa belantan, menurut rakaman dari satu video. Rakaman lain menunjukkan gas pemedih mata digunakan dan pekerja menurunkan sekatan kuarantin.

Ketidakpuasan hati terhadap peraturan kuarantin yang ketat, ketidakupayaan syarikat untuk menghentikan wabak dan keadaan buruk termasuk kekurangan makanan telah menyebabkan pekerja meninggalkan kampus kilang sejak Apple Inc. (AAPL.O) pembekal mengenakan apa yang dipanggil sistem gelung tertutup di kilang iPhone terbesar di dunia pada akhir Oktober.

Di bawah operasi gelung tertutup, kakitangan tinggal dan bekerja di tapak yang terpencil dari dunia yang lebih luas.

Bekas pekerja telah menganggarkan bahawa beribu-ribu meninggalkan kampus kilang. Sebelum pergolakan, kilang Zhengzhou menggaji kira-kira 200,000 orang. Untuk mengekalkan kakitangan dan menarik lebih ramai pekerja Foxconn terpaksa menawarkan bonus dan gaji yang lebih tinggi.

Dalam video itu, pekerja menyuarakan tentang bagaimana mereka tidak pasti sama ada mereka akan mendapat makanan semasa dalam kuarantin atau mengadu bahawa terdapat sekatan yang tidak mencukupi untuk membendung wabak.

“Foxconn tidak pernah melayan manusia sebagai manusia,” kata seorang.

Dua sumber yang mengetahui perkara itu berkata terdapat bantahan di kampus Zhengzhou tetapi enggan memberikan butiran lanjut. Mereka enggan dikenali kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan media.

Foxconn dan Apple tidak menjawab permintaan untuk komen.

“Kini terbukti bahawa pengeluaran gelung tertutup di Foxconn hanya membantu dalam mencegah COVID daripada merebak ke bandar, tetapi tidak melakukan apa-apa (jika tidak memburukkan lagi) untuk pekerja di kilang,” Aiden Chau dari Buletin Buruh China, seorang Hong Kumpulan advokasi yang berpangkalan di Kong, berkata dalam e-mel.

Setakat petang Rabu, kebanyakan rakaman di Kuaishou, platform media sosial tempat Reuters menyemak banyak video, telah dialih keluar. Kuaishou tidak menjawab permintaan untuk komen.

Imej protes datang pada masa pelabur bimbang tentang peningkatan isu rantaian bekalan global disebabkan sebahagiannya oleh dasar sifar COVID China yang bertujuan untuk menghapuskan setiap wabak.

Sekatan dan rasa tidak puas hati telah melanda pengeluaran. Reuters bulan lalu melaporkan bahawa pengeluaran iPhone di kilang Zhengzhou boleh merosot sebanyak 30% pada bulan November disebabkan oleh sekatan COVID. baca lagi

Foxconn ialah pembuat iPhone terbesar Apple, menyumbang 70% daripada penghantaran iPhone di seluruh dunia. Ia menghasilkan kebanyakan telefon di kilang Zhengzhou, walaupun ia mempunyai tapak pengeluaran lain yang lebih kecil di India dan selatan China.

Saham Foxconn, secara rasmi dipanggil Hon Hai Precision Industry Co Ltd, telah merosot 2% sejak pergolakan muncul pada akhir Oktober.

Laporan oleh Brenda Goh dan Bilik Berita Beijing; Laporan tambahan oleh David Kirton di Shenzhen, Yimou Lee di Taipei dan Yew Lun Tian ; Penulisan oleh Anne Marie Roantree; Penyuntingan oleh Edwina Gibbs

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Kilang iPhone Foxconn yang besar di China digegarkan oleh rusuhan pekerja baru


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/