Kilang-kilang Shanghai tergagap-gagap untuk membuka semula kerana bandar itu bertujuan untuk mengurangkan penutupan

SHANGHAI, 18 April (Reuters) – Pengeluar termasuk Tesla (TSLA.O) mula bersiap sedia pada hari Isnin untuk membuka semula kilang Shanghai mereka ketika bandar paling ramai penduduk di China itu mempercepatkan usaha untuk kembali normal selepas penutupan COVID selama hampir tiga minggu.

Namun, kebanyakan pekerja perlu tinggal di tapak, dan tidak ada maklumat segera bagaimana kilang akan menangani talian bekalan yang terganggu dan akses ke pasaran, dengan penutupan diarahkan oleh pihak berkuasa di bandar lain dan masalah pelabuhan dan trak.

Penutupan di bandar dan langkah China untuk mengawal wabak di tempat lain telah menjejaskan ekonomi dan mengganggu rantaian bekalan global. 25 juta penduduk Shanghai telah bergelut dengan kehilangan pendapatan, kekurangan bekalan makanan yang stabil, pengasingan keluarga dan keadaan miskin di pusat kuarantin.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Beijing berkata minggu lalu ia telah merangka “senarai putih” 666 firma yang diberi keutamaan untuk membuka semula atau mengekalkan operasi Shanghai. Ini termasuk Tesla, Volkswagen (VOWG_p.DE) dan rakan kongsi Chinanya SAIC Motor (600104.SS)serta firma semikonduktor dan perubatan, menurut salinan senarai yang dilihat oleh Reuters.

Untuk bersedia untuk memulakan semula, Tesla telah memanggil semula pekerja ke kilang Shanghai di mana mereka perlu tinggal di tapak, selaras dengan proses “pengurusan gelung tertutup” China, kata dua sumber.

Motor SAIC (600104.SS) berkata ia akan mula menjalankan ujian tekanan pada hari Isnin mengenai rancangan penyambungan semula pengeluarannya sendiri, manakala Volkswagen berkata ia sedang menilai kebolehlaksanaan menyambung semula pengeluaran pada usaha samanya dengan SAIC. baca lagi

Bandar itu menyasarkan untuk menghentikan penyebaran COVID-19 di luar kawasan yang dikuarantin pada hari Rabu, Reuters memetik sumber sebagai berkata pada hari Ahad, sasaran bercita-cita tinggi yang akan membolehkan pelonggaran lanjut penutupannya.

Ia meningkatkan ujian dan pemindahan kes positif dan hubungan rapat mereka ke pusat pengasingan untuk mencapai matlamat itu. baca lagi

Penutupan Shanghai dan sekatan China yang lebih luas telah menjejaskan ekonomi No.2 dunia semasa tahun penting bagi Presiden Xi Jinping, yang dijangka memperoleh penggal kepimpinan ketiga pada musim luruh.

Data untuk bulan Mac yang dikeluarkan pada hari Isnin menunjukkan bahawa penggunaan dan pekerjaan terjejas kerana sekatan COVID, dengan pakar ekonomi meramalkan prospek ekonomi keseluruhan yang semakin teruk. baca lagi

UJIAN HARIAN, DAN PENOLAKAN

Shanghai berada di bawah tekanan untuk melaksanakan strategi penghapusan COVID-19 China, yang semakin dicabar oleh varian Omicron yang sangat berjangkit.

Walaupun bandar itu tidak memberikan garis masa bagaimana ia akan melonggarkan lagi sekatan selepas menamatkan penyebaran komuniti di luar kawasan kuarantin, pihak berkuasa berkata untuk mencapai keadaan sedemikian adalah penting untuk menamatkan sekatan pergerakan.

Bulan lalu, bandar Shenzhen membuka semula pengangkutan awam dan membenarkan perniagaan kembali bekerja sejurus selepas mencapai status yang sama.

Tetapi Jin Dongyan, pakar virologi di Universiti Hong Kong, berkata sukar bagi Shanghai untuk memastikan pada hari Rabu bahawa tiada sesiapa di luar kemudahan kuarantin berpusat di bandar itu bebas daripada COVID, memandangkan virus itu boleh merebak lebih cepat daripada yang dapat dikenal pasti oleh Shanghai. jangkitan menggunakan ujian PCR.

Shanghai pada Isnin mengumumkan pusingan baharu ujian PCR dan antigen harian untuk penduduk di kawasan “tertutup” dan “terkawal” dari Isnin hingga Khamis, menggesa kerjasama.

Beberapa penduduk mengatakan bahawa mereka dan jiran mereka secara kolektif enggan menyertai barisan untuk ujian PCR, beberapa kerana keletihan selepas beberapa pusingan dan yang lain kerana takut dijangkiti COVID semasa berkumpul untuk ujian.

“Kami berharap majoriti rakyat kami akan terus bekerjasama seperti biasa… dan mencapai matlamat sifar COVID di peringkat komuniti secepat mungkin, dan membolehkan pengeluaran dan kehidupan normal disambung semula,” kata pegawai kesihatan Shanghai Wu Qianyu. .

Daripada 21,395 jangkitan tempatan baharu yang dilaporkan Shanghai pada Ahad, 561 ditemui di luar kawasan kuarantin, turun daripada 722 pada hari Sabtu, penurunan ketiga berturut-turut.

Shanghai juga melaporkan bahawa tiga orang yang dijangkiti COVID-19 meninggal dunia pada hari Ahad, kali pertama semasa wabak semasa ia melaporkan kematian dalam kalangan pesakit coronavirus, semuanya warga emas dan dengan keadaan kesihatan yang mendasari.

Walau bagaimanapun, ramai penduduk Shanghai mengatakan bahawa ahli keluarga telah meninggal dunia selepas dijangkiti COVID-19 semasa wabak semasa, tetapi kes itu tidak dimasukkan dalam statistik rasmi, mencetuskan syak wasangka tentang ketepatan data.

Pada hari Ahad, pegawai Shanghai mendedahkan bahawa setakat 15 April, hanya 62% daripada penduduk berusia lebih 60 tahun telah diberi vaksin sepenuhnya, dan hanya 38% telah menerima suntikan penggalak. China telah berkata bahawa berpegang kepada strategi “pelepasan dinamik” adalah penting untuk melindungi warga tuanya.

Shanghai telah menjalankan lebih daripada 200 juta ujian PCR sejak 10 Mac.

SENARAI PUTIH BIRU

Seorang eksekutif yang tidak dinamakan di firma farmaseutikal tersenarai memberitahu Shanghai Securities News yang disokong kerajaan pada hari Isnin bahawa ia tidak jelas cara mengangkut barang, memulangkan pesanan atau mengutip bil apabila menyambung semula kerja, memandangkan sekatan semasa yang berterusan.

“Ini adalah masalah sebenar yang masih perlu ditangani oleh dasar,” akhbar itu memetik orang itu sebagai berkata.

Tesla berharap untuk memulakan satu anjakan pengeluaran pada hari Isnin tetapi kini sedang berusaha untuk melakukannya pada hari Selasa, kata sumber, dengan satu memetik masalah logistik pembekal untuk kelewatan itu.

Tesla tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Brenda Goh, Zhang Yan, Winni Zhou Roxanne Liu dan Bilik Berita Beijing dan Shanghai; Penyuntingan oleh Tony Munroe, Jacqueline Wong dan Raju Gopalakrishnan

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to thank the author of this post for this amazing content

Kilang-kilang Shanghai tergagap-gagap untuk membuka semula kerana bandar itu bertujuan untuk mengurangkan penutupan


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/