Kitar semula plastik boleh dikatakan mustahil – dan masalahnya semakin teruk

Timbunan plastik di kemudahan kitar semula di Salem, Oregon.

Laura Sullivan/NPR


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Laura Sullivan/NPR


Timbunan plastik di kemudahan kitar semula di Salem, Oregon.

Laura Sullivan/NPR

Sebahagian besar plastik yang dimasukkan orang ke dalam tong kitar semula menuju ke tapak pelupusan sampah, atau lebih teruk lagi, menurut sebuah laporan daripada Greenpeace mengenai keadaan kitar semula plastik di AS

Laporan itu memetik berasingan data diterbitkan Mei ini yang mendedahkan bahawa jumlah plastik sebenarnya bertukar menjadi perkara baru telah jatuh ke paras terendah baru sekitar 5 peratus. Jumlah itu dijangka menurun lagi apabila lebih banyak plastik dihasilkan.

Greenpeace mendapati bahawa tiada plastik – malah botol soda, salah satu barangan paling prolifik yang dibuang ke dalam tong kitar semula – memenuhi ambang untuk dipanggil “boleh dikitar semula” mengikut piawaian ditetapkan oleh Inisiatif Ekonomi Plastik Baharu Yayasan Ellen MacArthur. Plastik mesti mempunyai kadar kitar semula sebanyak 30 peratus untuk mencapai standard itu; tiada plastik pernah dikitar semula dan digunakan semula hampir dengan kadar itu.

“Lebih banyak plastik sedang dihasilkan, dan peratusan yang lebih kecil daripadanya sedang dikitar semula,” kata Lisa Ramsden, juru kempen plastik kanan untuk Greenpeace USA. “Krisis semakin teruk, dan tanpa perubahan drastik akan terus bertambah buruk apabila industri merancang untuk meningkatkan pengeluaran plastik tiga kali ganda menjelang 2050.”

Pakar pengurusan sisa berkata masalah dengan plastik adalah mahal untuk mengumpul dan menyusun. Kini terdapat beribu-ribu jenis plastik yang berbeza, dan tiada satu pun daripada mereka boleh dicairkan bersama. Plastik juga merosot selepas satu atau dua penggunaan. Greenpeace mendapati lebih banyak plastik digunakan semula lebih toksik ia menjadi.

Plastik baru, sebaliknya, murah dan mudah dihasilkan. Hasilnya ialah sampah plastik mempunyai sedikit pasaran – realiti orang ramai tidak mahu mendengarnya.

Trent Carpenter, pengurus besar Southern Oregon Sanitation, berkata apabila mereka memberitahu pelanggan beberapa tahun lalu bahawa mereka tidak lagi boleh mengambil sebarang sampah plastik selain botol soda dan jag – seperti bekas susu dan botol detergen – orang ramai berasa kecewa. Mereka mahu meletakkan bekas strawberi, beg, cawan yogurt dan pelbagai jenis sampah plastik di dalam tong kitar semula mereka.

“Kami terpaksa mendidik semula individu bahawa banyak bahan itu berakhir di tapak pelupusan,” kata Carpenter. “Ia bukan ke kemudahan kitar semula dan dikitar semula. Ia akan ke kemudahan kitar semula dan dibuang ke tempat lain kerana [you] tidak boleh berbuat apa-apa dengan bahan itu.”

Mesej itu sukar untuk orang ramai menyerap dengan begitu banyak tong sampah di ruang awam, dan komuniti mereka sendiri memberitahu mereka untuk meletakkan plastik mereka dalam bekas kitar semula.

Carpenter berkata mereka mahu bersikap telus dengan pelanggan mereka dan memberitahu mereka perkara sebenar, tidak seperti syarikat yang terus memberitahu pelanggan bahawa plastik, seperti beg dan bekas, sedang diubah menjadi perkara baharu.

“Secara politik lebih mudah untuk hanya berkata ‘Astaga, kami akan mengambil segala-galanya dan kami fikir kami boleh mendapatkannya dikitar semula,’ dan kemudian melihat ke arah lain,” kata Carpenter mengenai syarikat lain. “Itulah greenwashing yang terbaik.”

Greenpeace mendapati beberapa kemudahan sedang cuba memproses semula cawan dan bekas – kadangkala dipanggil “nombor 5s” kerana tanda pada bekas. Tetapi bilangannya rendah. Walaupun 52 peratus kemudahan kitar semula di AS menerima jenis plastik itu, laporan mendapati kurang daripada 5 peratus daripadanya sebenarnya digunakan semula – dan selebihnya dimasukkan ke dalam tapak pelupusan sampah.

Kadar pemprosesan semula yang rendah adalah bertentangan dengan rancangan daripada industri minyak dan gas. Pelobi industri berkata mereka merancang untuk mengitar semula setiap kepingan plastik yang mereka buat menjadi sesuatu yang baharu menjelang 2040. Dalam temu bual dengan NPR, pegawai industri tidak dapat menjelaskan bagaimana mereka merancang untuk mencapai kadar kitar semula 100 peratus.

Penyiasatan NPR laporan mendapati pada tahun 2020 bahawa pegawai industri mengelirukan orang ramai tentang kebolehkitar semula plastik walaupun laporan mereka sendiri menunjukkan mereka tahu seawal tahun 1970-an dan 1980-an bahawa plastik tidak boleh dikitar semula secara ekonomi.

Majlis Kimia Amerika, kumpulan pelobi industri, tidak menjawab permintaan NPR untuk mengulas mengenai laporan Greenpeace.

Ahli alam sekitar dan penggubal undang-undang di beberapa negeri kini mendesak undang-undang yang mengharamkan plastik sekali pakai, dan untuk “bil botol” yang membayar pelanggan untuk membawa balik botol plastik mereka. Bil tersebut telah membawa kepada kadar kitar semula yang berjaya untuk botol plastik di tempat seperti Oregon dan Michigan, tetapi telah menghadapi tentangan hebat daripada pelobi industri plastik dan minyak.

“Penyelesaian sebenar ialah beralih kepada sistem penggunaan semula dan isi semula,” kata Ramsden. “Kami berada di titik keputusan mengenai pencemaran plastik. Sudah tiba masanya untuk syarikat menutup paip plastik.”

Selepas bertahun-tahun menerima kitar semula plastik, banyak kumpulan alam sekitar berkata mereka berharap orang ramai akhirnya akan melihat plastik untuk apa yang mereka katakan itu – sampah – dan orang akan bertanya kepada diri sendiri jika ada sesuatu yang lain yang boleh mereka gunakan.

We wish to say thanks to the author of this post for this incredible material

Kitar semula plastik boleh dikatakan mustahil – dan masalahnya semakin teruk


Take a look at our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/