Kontraktor Pertahanan No.1 Dunia Lockheed Martin Keluar dari Perlumbaan Program Pemintas Hipersonik

Amerika Syarikat menganggap peluru berpandu hipersonik musuhnya, China dan Rusia, sebagai salah satu ancaman keselamatan terbesarnya kepada negara itu. Untuk memerangi ancaman peluru berpandu ‘tidak dapat dikesan’ ini, AS sedang mengusahakan program pemintas hipersonik.

Agensi Pertahanan Peluru Berpandu AS (MDA) sedang mengusahakan Program Pemintas Glide (GIP) untuk mengesan dan membunuh peluru berpandu hipersonik apabila ia berada dalam fasa luncuran penerbangan, iaitu, sebaik sahaja peluru berpandu memasuki semula atmosfera Bumi dan menuju ke arah sasarannya.

Kontraktor pertahanan Amerika – Northrop Grumman, Lockheed Martin, dan Raytheon telah dipilih oleh MDA untuk mereka bentuk pemintas fasa luncuran November lalu (GPI).

Untuk perkembangan awal, Northrop Grumman menerima $18.95 juta, Lockheed Martin $20.94 juta, dan Raytheon Missiles and Defense $20.97 juta setiap satu, sebagai tercatat oleh EurAsian Times.

Dalam perkembangan baharu, Raytheon Technologies dan Northrop Grumman telah dianugerahkan kontrak untuk membangunkan pemintas senjata hipersonik di bawah arahan MDA, mengikut Pentagon 24 Jun pengumuman. Ini bermakna Lockheed Martin telah disingkirkan daripada program ini.

Pelarasan harga tetap firma kepada kontrak terdahulu untuk prototaip pantas telah diberikan kepada setiap syarikat. Menurut pengumuman kontrak, setiap perubahan bernilai sekitar $41.5 juta, meningkatkan jumlah nilai kontrak sehingga tahap ini kepada kira-kira $61 juta setiap satu.

MDA – Pertahanan Peluru Berpandu Balistik Aegis

Pemintas sedang direka untuk disepadukan dengan pemusnah Pertahanan Peluru Berpandu Balistik Aegis semasa yang digunakan oleh Tentera Laut AS. Ia akan dilancarkan menggunakan Sistem Pelancaran Menegak standardnya dan digabungkan dengan Sistem Senjata Aegis Baseline 9, yang mengenal pasti trek, terlibat dan memusnahkan ancaman yang bergerak pada atau melebihi kelajuan bunyi.

Untuk melancarkan senjata hipersonik pertahanan pada musim panas 2020, MDA dihentikan pemintas senjata hipersoniknya pembangunan.

Bagaimanapun, pada 2021, Ketua MDA telah memberitahu Defense News bahawa agensi itu sedang berusaha untuk maju sekali lagi dan komen daripada industri mengesahkan pemintas fasa luncuran adalah sesuatu yang boleh dilakukan dan “dan kita tidak perlu takut untuk pergi. lakukannya.”

Adakah Lockheed Martin Dijauhi?

Kontrak itu akan mengurangkan bilangan syarikat membangunkan sistem kepada hanya dua, seperti yang dijangkakan bulan lepas. Bagaimanapun, seperti mana-mana kontrak pertahanan, syarikat yang tidak menang mempunyai hak untuk membantah keputusan itu.

Tidak pasti sama ada Lockheed Martin akan mempertikaikan keputusan itu, memandangkan ia sudah pun mengusahakan aspek lain teknologi hipersonik.

Walaupun belum memperoleh kontrak untuk mengambil bahagian dalam pertandingan GPI peringkat berikut, Lockheed bersaing dengan Raytheon untuk membina peluru berpandu hipersonik berkuasa scramjet di bawah usaha Konsep Senjata Pernafasan Udara Hipersonik (HAWC), yang dikendalikan oleh Tentera Udara dan Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA).

Doktrin ‘Artiler Didahulukan’ Berusia 200 Tahun Rusia yang Memusnahkan Ukraine Malah Mengganggu & Menyalahkan Sistem AS

Semasa ujian teknologi yang berjaya untuk tentera AS yang diumumkan oleh DARPA pada bulan April, prototaip peluru berpandu hipersonik Lockheed Martin terbang pada lima kali kelajuan bunyi “untuk tempoh yang lama.” Pegawai DARPA dan Pentagon lulus ujian sebagai a peristiwa penting.

Lockheed ialah penyepadu sistem utama untuk Senjata Hipersonik Jarak Jauh Tentera Darat dan peluru berpandu hipersonik Serangan Serangan Konvensional Tentera Laut. Motor untuk kedua-dua senjata, bagaimanapun, telah dibangunkan oleh Northrop Grumman. Lockheed juga sedang membangunkan Senjata Tindak Balas Pantas Hipersonik AGM-183A yang dilancarkan oleh Udara untuk Tentera Udara.

Bukan itu sahaja, MDA juga telah menyatakan bahawa ia boleh mengambil semula Lockheed Martin dalam program GPI pada peringkat seterusnya. Oleh itu, sementara kontraktor keluar dari perjanjian ini, buat masa ini, ia masih menggunakan program hipersonik Amerika, yang telah menerima dorongan baru kerana pemilikan peluru berpandu hipersonik Rusia dan China dan kemungkinan menggunakannya dalam peningkatan yang berpotensi dengan Amerika Syarikat.

UK-Hipersonik

Sistem Anti-Hipersonik

Ancaman yang ditimbulkan oleh senjata hipersonik China dan Rusia baru-baru ini menyebabkan AS semakin bimbang, terutamanya kerana ia ketinggalan jauh di belakang kedua-duanya dengan senjata hipersoniknya masih dalam peringkat pembangunan dan ujian.

Pasukan tentera AS menjadi sangat prihatin apabila China menjalankan ujian kenderaan luncur hipersonik (HGV) mereka pada Julai 2021.

Menurut laporan Agensi Perisikan Pertahanan AS, kenderaan meluncur itu bergerak sejauh 24,800 batu (39,911 kilometer) di angkasa sebelum memasuki semula atmosfera dan mengenai sasaran darat (DIA).

Kemudian, beberapa Pegawai Pentagon mendedahkan bahawa China juga telah menjatuhkan a submunition di Laut China Selatan semasa penerbangan hipersoniknya. Keupayaan ini tidak ditunjukkan walaupun oleh Rusia, yang mempunyai program hipersonik yang paling matang.

Selanjutnya, dengan ketegangan yang semakin memuncak antara China dan AS di rantau Indo-Pasifik, China boleh dengan cepat menyerang aset Amerika di Pasifik dengan peluru berpandu hipersoniknya.

Sementara itu, Rusia menjadi negara pertama di dunia yang menggunakan peluru berpandu hipersonik dalam pertempuran apabila ia melepaskan peluru berpandu hipersonik Kinzhal untuk menyerang sasaran di dalam wilayah Ukraine.

senjata hipersonik
MiG-31 Rusia bersenjatakan peluru berpandu hipersonik Kinzhal (Wikimedia Commons)

Ia mempunyai tiga senjata hipersonik operasi- Khinzal, Avangard, dan Tsirkon. Selanjutnya, ia merancang untuk menyepadukan Avangard dengan peluru berpandu Sarmat berkeupayaan nuklearnyayang akan ditauliahkan lewat tahun ini.

China, di pihaknya, juga mendakwa mempunyai membangunkan sistem anti-hipersonik bahawa ia mendakwa menggunakan Kepintaran Buatan (AI) untuk meramalkan trajektori peluru berpandu luncur hipersonik apabila ia menghampiri sasarannya.

Dengan latar belakang itu, membangunkan peluru berpandu hipersonik yang beroperasi dan setanding serta pemintas menjadi tidak dapat dielakkan untuk memastikan keselamatan Amerika dan menghadapi cabaran keselamatan abad ke-21.We would love to say thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Kontraktor Pertahanan No.1 Dunia Lockheed Martin Keluar dari Perlumbaan Program Pemintas Hipersonik


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/