Kos pinjaman Jerman ditetapkan untuk lonjakan bulanan terbesar sejak awal 1980-an

Hasil bon kerajaan Jerman telah meningkat pada kadar tertinggi dalam beberapa dekad pada bulan Ogos, mencerminkan data inflasi yang panas dan kadar faedah yang meningkat.

Hasil pada bun 2 tahun yang dikeluarkan oleh ekonomi terbesar Eropah itu telah melonjak sebanyak 85 mata asas bulan ini. Itu ditetapkan untuk menjadi pergerakan bulanan terbesar yang lebih tinggi sejak 1981, menurut data Refinitiv.

Sementara itu, hasil bon penanda aras 10 tahun telah meningkat lebih 65 mata asas, peningkatan bulanan tertinggi sejak 1990.

Hasil dua tahun pada bun Jerman ialah 1.117% pada 8 pagi ET Rabu, 2 mata asas lebih tinggi daripada hari sebelumnya. Hasil 10 tahun naik 1 mata asas kepada 1.522%.

Hasil bon Perancis juga meningkat, dengan hasil 2 tahun meningkat ke tahap terakhir dilihat pada 2011 dan hasil 10 tahun meningkat ke tahap terakhir dilihat pada 2013.

Angka kilat yang diterbitkan pagi Rabu menunjukkan inflasi zon euro mencecah rekod tertinggi baharu sebanyak 9.1% pada bulan Ogosdikuasakan oleh kos tenaga yang melambung tinggi dan harga yang lebih tinggi untuk makanan, alkohol dan tembakau.

Kadar faedah yang lebih tinggi cenderung menjadikan bon kurang menarik dan menurunkan harganya, yang bergerak secara songsang kepada hasil.

“Bon Eropah sangat menjejaki perkembangan dalam pasaran tenaga,” Antoine Bouvet, ahli strategi kadar kanan di bank Belanda ING, memberitahu CNBC melalui e-mel.

“Dengan bil tenaga dijangka melonjak ke seluruh Eropah, pasaran bon menyimpulkan bahawa Bank Pusat Eropah akan dipaksa melakukan kenaikan yang lebih agresif dalam kitaran ini.”

Ini diperhebatkan oleh komen hawkish yang dibuat oleh pegawai Rizab Persekutuan di simposium Jackson Hole, tambahnya.

Berikutan pengeluaran data inflasi, penganalisis di Pantheon Macroeconomics berkata mereka kini menjangkakan ECB menaikkan kadar depositnya sebanyak 50 mata asas tiga kali lagi sebelum akhir tahun.

Bank itu menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas kepada sifar bulan lepas.

Kejatuhan hasil

Bagaimanapun, pasukan ekonomi ING meramalkan bahawa kenaikan 50 mata asas oleh ECB minggu depan akan diikuti oleh kenaikan 25 mata asas pada bulan Oktober, diikuti dengan jeda yang lebih lama sehingga musim bunga.

Ini kerana mungkin “lebih mudah dikatakan daripada dilakukan” untuk ECB mengikuti petunjuk Fed dalam melihat kemelesetan sebagai kos yang boleh diterima untuk menangani inflasi, kata Carsten Brzeski, ketua penyelidikan makro global. “Jika kami betul, hasil bon juga sepatutnya mula turun semula,” kata Brzeski.

Tinjauan untuk bon sebahagian besarnya bergantung pada cara perdagangan tenaga pada minggu-minggu akan datang kerana pasaran memberi tumpuan kepada arah aliran inflasi, tambah Bouvet ING.

“Akan tiba masanya pada musim sejuk ini apabila implikasi pertumbuhan akan berlaku dan kami menjangkakan hasil bon akan turun semula,” katanya.

“Ini akan menyebabkan lebih banyak prestasi rendah aset berisiko, meningkatkan permintaan tempat selamat untuk bon kerajaan, dan juga mendorong pasaran untuk mempersoalkan andaian mereka dari segi kenaikan bank pusat.”

Pasukan itu menjangkakan hasil bund 10 tahun untuk didagangkan melalui 1% pada suku pertama 2023, turun daripada paras semasa 1.5%.

Sementara itu, hasil bon 10 tahun UK dijangka mencatatkan kenaikan terbesar sejak Mei 1994 bulan ini, lapor Reuters. Hasil sepuhan 10 tahun meningkat 8 mata asas kepada 2.793% pada 8 pagi ET, meningkat daripada 1.72% pada awal Ogos.

Di AS, hasil pada nota Perbendaharaan 2 tahun mempunyai mencapai tahap tertinggi hampir 15 tahun.

We would love to thank the author of this article for this incredible content

Kos pinjaman Jerman ditetapkan untuk lonjakan bulanan terbesar sejak awal 1980-an


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/