Kripto sedang ranap tetapi teknologi di sebaliknya boleh menjimatkan berbilion-bilion jenama mewah

Kerugian ini boleh merosakkan keuntungan dan reputasi — itulah sebabnya sesetengah jenama kini beralih kepada teknologi untuk melindungi produk, nilai jenama dan pengguna mereka.

Walaupun menjadi pesaing, jenama mewah konglomerat LVMH (LVMHF) bergabung tenaga dengan Prada (PRDSY)dan Cartier pada April 2021 untuk menubuhkan Konsortium Aura Blockchainplatform bukan untung yang mewujudkan “kembar digital” untuk produk pereka.
Blockchain ialah a lejar digital yang tidak boleh diedit, diubah atau diusik. Ia adalah teknologi yang sama yang menyokong mata wang kripto, yang telah menyaksikan harga mereka jatuh kebelakangan ini. Tetapi ia mempunyai banyak aplikasi lain — dan Aura menggunakannya untuk memberikan produk mewah pengecam digital unik yang akan membantu pelanggan memastikan pembelian mereka adalah tawaran sebenar.

“Blockchain adalah teknologi yang bergerak pantas, dan ia benar-benar kompleks,” kata Daniela Ott, setiausaha agung Konsortium Aura Blockchain. “Apa yang dimaksudkan oleh Aura ialah menjadikan blockchain mudah untuk jenama mewah.”

Sehingga kini, lebih daripada 20 jenama menggunakan perisian Aura, dengan lebih 17 juta produk didaftarkan di platform, kata Ott.

“Jenama ini adalah pesaing dalam setiap aspek lain, tetapi mereka bekerjasama dalam teknologi ini untuk memajukan ini dengan lebih pantas, dengan cara yang paling selamat,” katanya.

“Kebolehkesanan dan kepercayaan”

Mencipta “kembar digital” untuk produk fizikal seperti kasut atau beg tangan, perisian Aura menyusun lejar maklumat seperti jenis bahan dan sumber, di mana dan bila ia dibuat, dan bilangan yang dihasilkan.

Ott berkata ini akan memberi pengguna tahap pembuktian dan perlindungan yang lebih tinggi dengan bertindak sebagai sijil pengesahan digital yang menggunakan “penyulitan peringkat bank” dan “mustahil untuk dipalsukan” — menggagalkan pemalsu. Kembar digital, yang boleh diakses melalui halaman web atau aplikasi mudah alih, akan memberikan lebih banyak pandangan tentang asal usul produk, meningkatkan “kebolehkesanan dan kepercayaan” sekitar isu kemampanan dan etika untuk pengguna yang sedar, katanya.

Blockchain mempunyai batasannya, walaupun – maklumat itu hanya boleh dipercayai seperti orang yang memasukkannya, kata Ott, dan memberi amaran bahawa “jika jenama tidak mempunyai hubungan yang baik dengan pembekal, blockchain tidak akan membantu.”

Kemampanan adalah kebimbangan utama bagi konsortium. Sebagai blok blok peribadi yang dibina dari awal, Aura berkata platformnya digunakan kurang tenaga daripada blockchain awam. Platform ini juga memberi jenama kawalan ke atas maklumat yang mereka kongsi dan memastikan data jenama dan pengguna selamat, kata Ott.

Aura melancarkan perisian berasaskan awannya pada awal 2022. Ott berkata teknologi pemalamnya akan membolehkan jenama menyepadukan produk itu ke dalam operasi sedia ada mereka dengan “pengetahuan blok sifar.”

Dan lebih banyak jenama akan muncul. Pereka pakaian jalanan kumpulan OTB menjadi ahli pengasas pada Oktober 2021, dan bulan lepas, pakar berlian dan permata Teknologi Sarine menyertai konsortium juga. Ahli pengasas menyumbang kepada kos pembangunan dan mempunyai lebih banyak kuasa dalam tadbir urus, kata Ott, manakala semua ahli membayar yuran pelesenan untuk perkhidmatan perisian dan setiap kembar digital yang dihasilkan.
Barangan tiruan, seperti yang digambarkan, berharga berbilion-bilion jenama pereka setiap tahun -- serta merosakkan reputasi mereka.

Teknologi dalam trend

Jenama fesyen lain juga menggunakan alat blockchain. Audemars Piguet dan Vacheron Constantin telah menyertai platform blockchain sumber terbuka yang berpangkalan di Paris Arianeemanakala Arkib fotografi Karl Lagerfeld sedang disahkan pada Rangkaian Lukso blockchain awam.
Mencipta identiti digital boleh menjadi semakin penting untuk penjual semula mewah terpakai, a pasaran yang berkembang pesat. Platform dalam talian seperti Jarang Pernah Pakai dan Vestiaire Collective perlu mengesahkan produk sebelum mereka menjualnya — yang merupakan proses pelbagai langkah yang melibatkan pemeriksaan digital dan fizikal, kata Victoire Boyer Chammard, ketua pengesahan global di Vestiaire Collective.
Syarikat permulaan Singapura ini telah mencipta semula mi segera

“Pemalsuan telah wujud selama beberapa dekad dan sentiasa berkembang,” kata Chammard. Pasukan Vestiaire yang terdiri daripada 60 pengesah menyemak dokumentasi digital, termasuk foto, sebelum memeriksa setiap item. AI dan blockchain boleh membantu mempercepatkan proses pengesahan digital, kata Chammard, sambil menambah bahawa ini akan membantu pengesah manusia dan bukannya menggantikannya.

“Kami masih memerlukan pakar untuk menjalankan pemeriksaan fizikal untuk mengesahkan semua data digital,” katanya, sambil menambah bahawa jika jenama mewah menggunakan teknologi yang sama, ia akan membantu penjual semula mengakses dan menggunakan maklumat dengan mudah.

Blockchain juga boleh berguna di luar fesyen, kata Ott: sektor mewah termasuk seni, kosmetik, minyak wangi dan perabot boleh mendapat manfaat. Pada masa hadapan, Ott berkata lejar juga boleh menyimpan maklumat tentang penyelenggaraan dan penyelenggaraan produk, membantu menentukan nilai produk untuk dijual semula dengan lebih baik.

Tambahan terbaru kepada konsortium Aura ialah pengeluar kereta Jerman Mercedes-Benzyang menyertai sebagai ahli pengasas dan merancang untuk menggunakan platform itu untuk meneroka pelbagai aspek penjenamaan digital, seperti mencipta NFT (token tidak boleh digunakan) untuk pengalaman seni digital dalam kereta.

“Ukuran kejayaan kami ialah menggunakan setiap jenama mewah,” kata Ott.

We would love to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Kripto sedang ranap tetapi teknologi di sebaliknya boleh menjimatkan berbilion-bilion jenama mewah


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/