Kumpulan pemilik McDonald’s berkata syarikat menolak permintaan untuk menangguhkan perubahan besar kepada sistem francais

Seorang pelanggan membuat pesanan pada 24 September 2022 di Restoran McDonald’s di sepanjang New York State Thruway di Hannacroix, New York.

Robert Nickelsberg | Berita Getty Images | Imej Getty

Kumpulan yang mewakili McDonald’s pemilik berkata syarikat itu menolak permintaannya untuk menangguhkan perubahan kepada dasar francais, termasuk piawaian yang dikemas kini dan pelarasan cara syarikat menilai pengendali restoran baharu yang berpotensi, menurut surat yang dilihat oleh CNBC.

Perikatan Kepimpinan Francaisi Kebangsaan berkata dalam surat kepada pemilik hari ini bahawa McDonald’s menafikan permintaannya untuk membuat perubahan pada Jun 2023 dan bukannya 1 Jan.

Kumpulan kepimpinan mewakili pemilik McDonald’s di seluruh negara. Sehingga akhir tahun lalu, menurut syarikat itu, terdapat lebih 2,400 pemilik francais. Francaisi menjalankan kira-kira 95% lokasi McDonald’s.

Syarikat itu enggan mengulas mengenai perubahan atau surat NFLA dan permintaannya untuk menangguhkan pelarasan.

McDonald’s mendedahkan perubahan dasar baharu semasa musim panas, mencetuskan ketegangan antara beberapa pengendali dan syarikat itu. Beberapa pemilik tidak berpuas hati dengan perubahan ini menyatakan kurang keyakinan terhadap CEO syarikat, Chris Kempczinski dan presiden AS, Joe Erlinger, dalam tinjauan pendapat yang diambil oleh kumpulan berasingan, Persatuan Pemilik Kebangsaan.

NFLA sedang mencari lebih kejelasan dan pendidikan daripada syarikat itu tentang apa yang dipanggil “Nilai-Nilai McDonald,” kerana ia mendesak untuk memastikan pemilik francais bertanggungjawab terhadap cara mereka mewakili jenama itu dalam talian dan secara peribadi. McDonald’s berkata nilainya ialah: “Berkhidmat, Kemasukan, Integriti, Komuniti dan Keluarga,” dan kemas kini itu bertujuan untuk menggambarkan bagaimana ini harus dimasukkan ke dalam piawaian pemilik dan pengendali, menurut dokumen sebelumnya yang diperoleh oleh CNBC.

Dasar baharu itu juga menyeru untuk menilai pengendali baharu yang berpotensi secara sama rata, bukannya memberi layanan keutamaan kepada pasangan dan anak kepada pemegang francais semasa.

McDonald’s juga mengasingkan cara ia memperbaharui pajakan, yang diberikan dalam tempoh 20 tahun, daripada penilaian sama ada pemilik boleh mengendalikan restoran tambahan – bermakna, pembaharuan pajakan tidak akan menjadikan pemilik layak untuk mengendalikan lokasi tambahan secara automatik. Dalam mesej sebelum ini kepada pemilik tentang perubahan yang dilihat oleh CNBC, syarikat itu berkata: “Perubahan ini adalah selaras dengan prinsip bahawa menerima istilah francais baharu diperoleh, bukan diberikan.”

Syarikat itu telah secara aktif berusaha untuk merekrut pemilik baharu dan lebih pelbagai, digariskan dalam mesej kepada pemegang francais dari Erlinger yang dilihat oleh CNBC awal musim panas ini.

“Kami telah melakukan banyak pemikiran tentang cara kami terus menarik dan mengekalkan pemilik/pengendali terbaik industri – individu yang mewakili pelbagai komuniti yang kami berkhidmat, membawa minda pertumbuhan dan menumpukan pada kecemerlangan pelaksanaan, sambil memupuk persekitaran kerja yang positif untuk pasukan restoran,” katanya.

Pada bulan Disember, McDonald’s berjanji untuk merekrut lebih ramai francaisi daripada pelbagai latar belakang, memberikan $250 juta dalam tempoh lima tahun akan datang untuk membantu calon tersebut membiayai francais. Syarikat itu masih belum mendedahkan bagaimana usaha pengambilannya berjalan.

“Beberapa perubahan dalaman ini pada pendapat saya mungkin mengehadkan lagi pasaran, mengurangkan permintaan dan membebankan keupayaan kewangan untuk jualan antara pemilik melebihi faktor luaran yang wujud pada masa ini,” tulis ketua NFLA Mark Salebra dalam surat itu.

Ia seterusnya menggariskan cabaran lain yang dihadapi pengendali hari ini termasuk perubahan perundangan di peringkat negeri, mungkin merujuk kepada undang-undang yang baru ditandatangani, AB 257 di California, yang akan mengawal gaji dan syarat industri makanan segera. Undang-undang itu diperjuangkan oleh AFL-CIOpersekutuan kesatuan terbesar di Amerika Syarikat, dan dikutuk sebagai “radikal” oleh Dewan Perniagaan ASkumpulan advokasi perniagaan terbesar negara.

McDonald’s juga melancarkan sistem penggredan baharu untuk restoran pada tahun 2023.

Pemilik berkata mereka bimbang tentang pengasingan pekerja sebagai majikan berjuang untuk menarik dan mengekalkan pekerja. Surat itu mengatakan bahawa memandangkan semua faktor ini, “pertimbangan untuk menangguhkan (tidak mengubah atau merundingkan semula) pelaksanaan dirasakan sesuai dan wajar.” Ia menambah bahawa syarikat itu telah menyediakan lebih daripada 20 dokumen mengenai perubahan dan sesi pendidikan akan datang untuk penjelasan lanjut.

We want to thank the writer of this short article for this awesome material

Kumpulan pemilik McDonald’s berkata syarikat menolak permintaan untuk menangguhkan perubahan besar kepada sistem francais


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/