Lagarde mengurangkan risiko kemelesetan, berkata ECB bersedia untuk ‘bergerak lebih pantas’ pada kadar jika perlu

Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde berkata bank pusat boleh menaikkan kadar lebih cepat, jika perlu.

Edaran | Berita Getty Images | Imej Getty

Presiden Bank Pusat Eropah Christine Lagarde pada hari Selasa mengurangkan kebimbangan mengenai kemelesetan di zon euro, juga mengatakan pasukannya bersedia untuk menaikkan kadar pada kadar yang lebih pantas – jika perlu – jika inflasi terus meningkat lebih tinggi.

Pegawai bank pusat berkumpul di Portugal untuk persidangan tahunan mereka, dengan tumpuan kepada lonjakan harga pengguna. Zon euro dijangka menyaksikan kadar inflasi utama sebanyak 6.8% tahun ini — jauh melebihi sasaran ECB sebanyak 2%.

Ini berlaku pada masa ahli ekonomi menilai sama ada zon euro akan terlepas daripada kemelesetan tahun ini atau tidak. Rantau ini telah menyaksikan tahap pertumbuhan merosot di tengah-tengah krisis tenaga, sekatan ke atas Rusia dan ketidakamanan makanan – hanya untuk menamakan beberapa faktor.

“Kami telah menyemak dengan ketara unjuran pertumbuhan kami dalam dua tahun akan datang. Tetapi kami masih menjangkakan kadar pertumbuhan positif berikutan penampan domestik terhadap kehilangan momentum pertumbuhan,” kata Lagarde pada Selasa di Forum Sintra.

Bank Pusat Eropah mengadakan mesyuarat tergempar awal bulan ini untuk mengumumkan alat baharu bertujuan untuk menangani risiko pemecahan di zon euro. Walau bagaimanapun, pemain pasaran ditinggalkan dengan soalan mengenai masa dan magnitud mekanisme.

Pelabur bimbang tentang inflasi yang tinggi dan telah menjejaki dengan teliti apa yang ECB katakan dan lakukan. Pelabur juga berhati-hati dengan tahap hutang yang tinggi di Eropah, khususnya di Itali, dan bagaimana pengembalian kepada dasar monetari yang lebih ketat boleh menjadi kekangan kewangan bagi ekonomi ini.

“Jika prospek inflasi tidak bertambah baik, kami akan mempunyai maklumat yang mencukupi untuk bergerak lebih pantas. Komitmen ini, bagaimanapun, bergantung kepada data,” tambah Lagarde pada Selasa.

Kadar kenaikan atau pemotongan?

Bercakap kepada CNBC, Erik Nielsen, ketua ekonomi global di UniCredit, berkata beliau tidak menjangka forum tahun ini untuk menangani jurang antara paras hutang awam, tetapi akan memberi lebih tumpuan kepada masa depan dasar monetari.

“Bolehkah anda benar-benar menaikkan kadar faedah ke dalam kemelesetan walaupun inflasi tinggi? Itu adalah luar biasa,” katanya.

ECB mengesahkan pada awal Jun hasratnya untuk menaikkan kadar bulan depan dan sekali lagi selepas musim panas. Ini berkemungkinan akan membawa kadar deposit ECB kembali keluar dari wilayah negatif dan menandakan detik besar bagi bank pusat, yang telah mengekalkan kadar di bawah sifar sejak 2014.

Walau bagaimanapun, terdapat persoalan sama ada Lagarde akan meneruskan dengan beberapa kenaikan kadar dengan prospek pertumbuhan rantau itu semakin gelap. ECB pada bulan Jun meramalkan kadar KDNK sebanyak 2.8% untuk zon euro tahun ini, tetapi ahli ekonomi mula bercakap tentang prospek kemelesetan menjelang akhir tahun berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan kesannya terhadap global. ekonomi.

Menurut Nielsen, Rizab Persekutuan di Amerika Syarikat berada dalam kedudukan yang sama.

“Terdapat peluang yang sangat tinggi Fed akhirnya mengurangkan kadar ke arah, semacam, akhir tahun depan atau sesuatu, dan ini adalah kisah kemelesetan semula,” katanya.

“Mereka tidak boleh melaksanakan apa yang mereka katakan, mereka akan melakukan yang seterusnya dan mungkin satu lagi kenaikan tetapi kemudian ia akan menjadi sangat sukar untuk mereka, kedua-duanya di AS sedikit kemudian, dan di Eropah,” tambahnya .

We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Lagarde mengurangkan risiko kemelesetan, berkata ECB bersedia untuk ‘bergerak lebih pantas’ pada kadar jika perlu


Our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/