Lampu hijau FDA AS memberi penggalak COVID yang disasarkan Omicron menjelang kempen vaksinasi semula

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

31 Ogos (Reuters) – Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS pada hari Rabu membenarkan tangkapan penggalak COVID-19 yang dikemas kini daripada Pfizer (PFE.N)/BioNTech (22UAy.DE) dan Moderna yang menyasarkan subvarian Omicron BA.4 dan BA.5 yang dominan, ketika kerajaan bersiap sedia untuk kempen vaksinasi musim luruh yang meluas yang boleh bermula dalam beberapa hari.

Vaksin baharu juga termasuk versi asal virus yang disasarkan oleh semua suntikan COVID sebelumnya.

FDA membenarkan suntikan untuk semua orang berumur 12 tahun ke atas yang mempunyai siri vaksinasi utama dan sekurang-kurangnya dua bulan keluar dari suntikan penggalak sebelumnya, lebih pendek daripada selang yang disyorkan sebelum ini.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Dr. Peter Marks, pegawai kanan FDA yang menyelia vaksin, berkata beliau berharap suntikan itu akan memulihkan perlindungan yang sangat baik terhadap penyakit bergejala yang ditawarkan oleh vaksin asal apabila dilancarkan pada akhir 2020 dan awal 2021.

“Kami belum tahu secara pasti sama ada kami akan mencapai tahap yang sama, tetapi itulah matlamat di sini,” kata Marks.

Kerajaan telah mula mengusahakan pelancaran musim gugur, yang boleh bermula tidak lama lagi selepas panel pakar luar Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS bertemu pada hari Khamis dan Pengarah agensi Rochelle Walensky membuat cadangan akhir.

Amerika Syarikat telah memperoleh lebih 170 juta dos daripada dua suntikan itu dalam usaha untuk mengelakkan kesan terburuk daripada potensi lonjakan jangkitan ketika sekolah berkumpul semula dan orang ramai menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah kerana cuaca yang lebih sejuk.

Ini mungkin vaksin COVID terakhir yang diberikan secara percuma kepada semua rakyat Amerika kerana kerajaan merancang untuk mengalihkannya ke pasaran insurans komersial tahun depan. baca lagi

Vaksin peralatan semula Moderna dibenarkan untuk mereka yang berumur 18 tahun ke atas, manakala suntikan Pfizer/BioNTech akan tersedia untuk mereka yang berumur 12 tahun ke atas, kata FDA.

Pfizer berkata ia mempunyai beberapa dos sedia untuk dihantar serta-merta dan boleh menghantar sehingga 15 juta dos menjelang 9 Sept. Moderna berkata ia menjangkakan suntikan baharunya akan tersedia “dalam beberapa hari akan datang.”

Orang ramai bergambar dengan picagari dengan jarum di hadapan logo Moderna yang dipaparkan dalam ilustrasi ini diambil, 11 Disember 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/Files

Pakar telah berkata bahawa vaksin yang dikemas kini akan menjadi penting untuk orang yang lebih tua dan imunokompromi, tetapi menyatakan terdapat data terhad untuk menyokong tahap perlindungan yang diharapkan oleh kerajaan.

“Bagi orang yang belum dijangkiti yang dos terakhirnya setahun yang lalu, ya, ia akan memberi manfaat kepada mereka. Berapa banyak, saya tidak boleh memberitahu anda,” kata Dr Gregory Poland, pakar vaksin di Mayo Clinic. Beliau berkata suntikan baharu itu tidak mungkin membantu mereka yang baru dijangkiti.

Kempen vaksinasi semula pada musim gugur ini dijangka menyasarkan lebih ramai orang daripada penggalak sebelumnya yang dibenarkan oleh FDA awal tahun ini. Kebimbangan tentang COVID yang berpanjangan adalah salah satu sebab rakyat Amerika yang lebih muda dan lebih sihat harus mendapatkan suntikan, kata pegawai.

“Jika ada yang menghalang penularan dan COVID yang berpanjangan, ia akan menjadi vaksin khusus varian untuk varian yang sedang beredar,” kata Pesuruhjaya FDA Robert Califf.

VAKSIN YANG BERBEZA DI NEGARA LAIN

Kira-kira 50% daripada mereka di Amerika Syarikat yang berumur 12 tahun ke atas – kira-kira 107 juta orang – telah menerima sekurang-kurangnya satu dos penggalak COVID-19 setakat ini.

Sesetengah saintis mengkritik cadangan yang membolehkan penggalak baharu hanya dua bulan selepas pukulan sebelumnya, mengatakan jurang yang lebih panjang akan meningkatkan tindak balas imun. Pegawai FDA berkata sebahagian besar rakyat Amerika keluar dengan ketara lebih daripada dua bulan daripada pukulan terbaru mereka.

Negara lain termasuk Kanada dan UK juga telah memesan penggalak vaksin Omicron yang dikemas kini untuk kempen musim luruh, walaupun sesetengah telah membeli suntikan yang disesuaikan dengan subvarian BA.1 Omicron yang menyebabkan peningkatan rekod kes COVID pada musim sejuk lalu.

FDA pada bulan Jun meminta pembuat vaksin untuk menyesuaikan tangkapan kepada subvarian BA.4/BA.5 virus yang bertanggungjawab terhadap lonjakan jangkitan terbaharu di seluruh dunia. Subvarian BA.5 menyumbang lebih daripada 88% jangkitan AS.

Pembuat vaksin belum menyelesaikan ujian penggalak berasaskan BA.4/BA.5 yang dikemas kini pada manusia. FDA mengasaskan keputusannya pada data keselamatan dan keberkesanan daripada tangkapan asal serta daripada ujian klinikal yang dijalankan ke atas penggalak menggunakan subvarian BA.1 Omicron.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Mrinalika Roy di Bengaluru, Julie Steenhuysen di Chicago dan Michael Erman di Maplewood New Jersey; Laporan tambahan oleh Ahmed Aboulenein di Washington; Penyuntingan oleh Caroline Humer dan Bill Berkrot

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to say thanks to the author of this article for this awesome content

Lampu hijau FDA AS memberi penggalak COVID yang disasarkan Omicron menjelang kempen vaksinasi semula


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/