Langkah pertama syarikat kereta pandu sendiri untuk menjana wang bukanlah robotaxis

Robotaxi WeRide dengan bekalan kesihatan menuju ke daerah Liwan pada 4 Jun 2021, di bandar Guangzhou di selatan China.

Harian Metropolis Selatan | Kumpulan Visual China | Imej Getty

BEIJING – Walaupun kerajaan mungkin berhati-hati dengan kereta tanpa pemandu, orang ramai mahu membeli teknologi itu, dan syarikat mahu mendapatkan wang tunai.

Ia adalah pasaran untuk versi terhad teknologi pandu sendiri yang membantu pemandu dengan tugas seperti meletak kereta dan menukar lorong di lebuh raya. Dan McKinsey meramalkan pasaran untuk bentuk asas teknologi memandu sendiri — dikenali sebagai “Tahap 2” dalam sistem klasifikasi untuk pemanduan autonomi — bernilai 40 bilion yuan ($6 juta) di China sahaja.

“L2, meningkatkan nilai keselamatan untuk pengguna, nilai komersialnya sangat jelas,” kata Bill Peng, rakan kongsi yang berpangkalan di Hong Kong di McKinsey, dalam bahasa Mandarin yang diterjemahkan oleh CNBC. “Robotaxis sememangnya satu arah, tetapi ia tidak [yet] mempunyai hasil pengkomersilan.”

Perniagaan Robotaxi telah mencapai kemajuan dalam beberapa bulan yang lalu di China, dengan Baidu dan Pony.ai yang pertama mendapat kelulusan untuk mengenakan tambang di daerah pinggir bandar Beijing dan bahagian lain di negara ini. Penduduk tempatan bersemangat — perkhidmatan robotaxi Baidu Apollo Go mendakwa mencatatkan kira-kira lebih daripada 2,000 tunggangan sehari.

Tetapi apabila ia berkaitan dengan pendapatan, aplikasi robotaxi menunjukkan syarikat masih memberi subsidi yang besar kepada tunggangan. Buat masa ini, wang untuk teknologi memandu sendiri adalah dalam jualan perisian.

Teknologi yang menguntungkan

Penganalisis pelaburan daripada Goldman Sachs dan Nomura menunjukkan peluang dalam perisian auto itu sendiri, daripada hiburan dalam kereta kepada sistem pandu sendiri.

Minggu lepas, syarikat permulaan teknologi memandu sendiri WeRide berkata ia menerima pelaburan strategik daripada syarikat kejuruteraan Jerman Bosch untuk menghasilkan sistem perisian pemanduan berbantu.

Matlamatnya adalah untuk bersama-sama membangunkan sistem L2/L3 untuk pengeluaran dan penghantaran besar-besaran tahun depan, Tony Han, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif WeRide, memberitahu CNBC. L4 menetapkan keupayaan memandu sendiri sepenuhnya dalam keadaan tertentu.

“Sebagai rakan usaha sama, kami sudah tentu mahu ini dijual [in] sebanyak OEM kereta di China supaya kami boleh memaksimumkan kami [revenue and] keuntungan,” katanya, merujuk kepada pengeluar kereta. “Kami benar-benar percaya sistem L2 dan L3 boleh membuatkan orang memandu kereta [more] dengan selamat.”

Dalam keluaran berasingan, Bosch menggelar perjanjian itu sebagai “perkongsian strategik” dan berkata perniagaan Chinanya akan menyediakan penderia, platform pengkomputeran, aplikasi algoritma dan perkhidmatan awan, manakala WeRide menyediakan perisian itu. Kedua-dua syarikat tidak berkongsi jumlah modal yang dilaburkan.

Perjanjian itu “sangat penting,” kata Tu Le, pengasas firma penasihat Sino Auto Insights yang berpangkalan di Beijing. “Ini bukan sahaja VC yang melihat potensi dalam pasaran keseluruhan dan melabur dalam sektor itu.”

Dia menjangkakan langkah seterusnya untuk pengkomersialan akan melibatkan mendapatkan lebih banyak teknologi WeRide “diterapkan pada produk OEM rakan kongsi untuk mendapatkan lebih banyak juruterbang yang dilancarkan di China dan bereksperimen dengan perkhidmatan berbayar supaya mereka boleh mengubah suai model perniagaan dan memahami dinamik harga dan keperluan pelanggan. lebih baik.”

WeRide mempunyai penilaian $4.4 bilion, menurut CB Insights, dengan penyokong seperti Nissan dan Qiming Venture Partners. WeRide mengendalikan paksi robot dan robobus di bahagian bandar selatan Guangzhou, tempat ia juga menguji penyapu jalan memandu sendiri.

Ketua Pegawai Eksekutif Han enggan bercakap tentang angka penilaian tertentu. Beliau berkata daripada memerlukan lebih banyak dana, kebimbangan utamanya ialah bagaimana untuk menyusun semula jurutera syarikat permulaan.

“Oleh kerana Bosch bertanggungjawab ke atas penyepaduan, kami perlu benar-benar menghabiskan 120% masa kami untuk membantu Bosch dengan kerja penyepaduan dan penyesuaian,” kata Han. WeRide masih belum diumumkan.

Permainan saham China

Untuk syarikat perisian kereta China yang disenaraikan secara terbuka, pilihan tematik Goldman untuk pemanduan autonomi termasuk ArcSoft dan Desay SV.

Model perniagaan penyumberan luar di China memberi vendor perisian bebas lebih banyak peluang berbanding di Amerika Syarikat, di mana perisian dibangunkan secara dalaman di syarikat seperti Tesla, kata penganalisis. Beijing juga merancang untuk mempunyai kenderaan L3 dalam pengeluaran besar-besaran menjelang 2025.

“Auto OEM melabur dengan ketara dalam perisian/pendigitalan kereta hingga 2025, menyasarkan AS$20bn+ hasil perisian yang boleh diperoleh menjelang akhir dekad,” tulis penganalisis Goldman pada pertengahan Mac.

Baca lebih lanjut mengenai kenderaan elektrik daripada CNBC Pro

We wish to thank the writer of this post for this incredible content

Langkah pertama syarikat kereta pandu sendiri untuk menjana wang bukanlah robotaxis


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/