LAPD akan Menyiasat Kapten Dituduh Memberi Maklumat Leslie Moonves Mengenai Siasatan Serangan Seks

The LAPD berkata pada hari Rabu bahawa ia telah memulakan siasatan dalaman terhadap seorang pesara komander polis yang didakwa memberi maklumat Leslie Moonves, ketika itu Ketua Pegawai Eksekutif CBS Corp., mengenai penyiasatan serangan seksual pada November 2017, dan yang bersumpah “setia”nya kepada Moonves ketika dia berusaha untuk mengelakkan dakwaan itu daripada akhbar.

LAPD mengenal pasti pesara komander pada malam Rabu sebagai Cory Palka, yang meninggalkan jabatan itu pada Februari 2021 selepas 34 tahun berada dalam pasukan itu.

Kelakuan Palka terbongkar pada hari Rabu sebagai sebahagian daripada siasatan Peguam Negara New York ke atas pengendalian syarikat terhadap dakwaan salah laku seksual yang akhirnya memaksa Moonves disingkirkan pada 2018.

Menurut a Laporan 37 muka surat, Palka mendedahkan dakwaan wanita itu kepada seorang eksekutif CBS hanya beberapa jam selepas dia membuat aduan. Palka kemudiannya memberi eksekutif CBS salinan penuh laporan polis sulit itu, termasuk maklumat pengenalan peribadi wanita itu, dan mengambil pelbagai langkah untuk memastikan CBS memaklumkan perkembangan siasatan.

Ketua LAPD Michel Moore menggelar kelakuan Palka sebagai “mengerikan” dalam satu kenyataan pada petang Rabu, dan berkata bahawa siasatan dalaman telah dibuka ke atasnya dan mana-mana ahli LAPD lain yang mungkin terlibat.

“Apa yang paling mengerikan ialah dakwaan pecah amanah mangsa serangan seksual, yang merupakan antara yang paling terdedah, oleh anggota LAPD,” kata Moore dalam kenyataan itu. “Ini menghakis kepercayaan orang ramai dan tidak mencerminkan nilai kami sebagai sebuah organisasi.”

Palka adalah seorang kapten pada masa penyiasatan Moonves, dan merupakan pegawai pemerintah Bahagian Hollywood, tempat laporan itu difailkan. Dia mempunyai hubungan terdahulu dengan CBS kerana dia telah diupah untuk bekerja sebagai pembantu keselamatan Moonves untuk Anugerah Grammy dari 2008-2014, menurut laporan peguam negara.

Pegawai keselamatan tertinggi CBS dapat menggunakan laporan polis – beberapa bulan sebelum dakwaan itu diketahui umum – untuk melakukan carian rekod ke atasnya dan keluarganya dalam usaha untuk mengetahui apa yang diperlukan untuk membuat dia berdiam diri, menurut laporan itu.

Palka pergi lebih jauh untuk bertemu secara peribadi dengan Moonves di sebuah restoran Westlake Village untuk memaklumkan dia tentang siasatan dan hubungan penuduh dengan polis dan pejabat DA.

“Semasa pertemuan Moonves berkata bahawa dia mahu siasatan LAPD ditutup dan berbincang untuk menghubungi pegawai awam yang lain,” kata laporan itu.

Palka juga telah berhubung dengan peguam Moonves. Pada satu ketika dalam siasatan, dia menghantar teks kepada peguam yang mengatakan bahawa dia akan memberitahu pegawai penyiasat untuk “menghubungi & menegur penuduh esok tentang mengelak daripada pergi ke media dan mengekalkan kerahsiaan ‘dia’.”

Dia juga memberi jaminan kepada pegawai CBS bahawa dia telah mengambil langkah untuk memastikan laporan itu tidak akan bocor kepada akhbar.

“Kuncinya ialah TIADA penuduh lain tampil ke hadapan,” tulis Palka, menurut laporan itu.

Pada 30 November 2017 — 20 hari selepas laporan itu difailkan — Palka memberi jaminan kepada pegawai CBS bahawa kes itu adalah “TOLAK yang pasti,” yang bermaksud bahawa DA akan menolak untuk memfailkan pertuduhan.

Pejabat DA akhirnya menolak untuk mendakwa kerana dakwaan serangan bertarikh 1980-an dan berada di luar statut had.

Wanita itu, Phyllis Golden-Gottlieb, menceritakan kisahnya kepada Ronan Farrow, yang menerbitkan a cerita tentang Moonves di New Yorker pada 9 September 2018. Moonves meletak jawatan kemudian hari itu, dan akhirnya ditamatkan secara rasmi oleh syarikat itu selepas siasatan.

Palka menghantar mesej kepada seorang eksekutif CBS pada hari itu, berkata, “Saya sangat kesal mendengar berita ini Ian. Sakitkan saya. Kami bekerja keras untuk cuba mengelak hari ini. Saya sangat sedih.”

Dua hari kemudian, dia menulis terus kepada Moonves: “Les — Saya amat kesal kerana perkara ini telah berlaku. Saya akan sentiasa berdiri dengan, oleh dan berjanji setia saya kepada anda. Anda telah menjelmakan kepimpinan, kelas dan perwatakan tertinggi melalui semua ini.”

Palka muncul sebagai dirinya dalam dua episod siri Amazon “Bosch,” menurut IMDb. Pada tahun 2021, Michael Connelly, pengarang buku “Bosch” dan penerbit eksekutif siri ini, dikreditkan Palka kerana telah “membuka banyak pintu kepada pengeluaran kami.” Palka juga menerima liputan berita selepas dia mengambil lutut dengan penunjuk perasaan semasa demonstrasi ke atas pembunuhan George Floyd pada 2020.We would love to say thanks to the writer of this post for this awesome material

LAPD akan Menyiasat Kapten Dituduh Memberi Maklumat Leslie Moonves Mengenai Siasatan Serangan Seks


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/