Laporan: Elon Musk mengawal Twitter, serta-merta memecat CEO

Elon Musk telah menguasai Twitter dan menggulingkan Ketua Pegawai Eksekutifnya dan sekurang-kurangnya dua eksekutif tertinggi lain, menurut banyak laporan.

Dua orang yang biasa dengan perjanjian itu memberitahu The Associated Press pada malam Khamis bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Parag Agrawal dan ketua pegawai kewangan dan peguam tertinggi Twitter telah ditunjukkan pintu.

Sumber itu tidak akan menyatakan sama ada semua kertas kerja untuk perjanjian itu, yang pada asalnya bernilai $44 bilion, telah ditandatangani atau sama ada perjanjian itu telah ditutup. Tetapi mereka berkata Musk bertanggungjawab ke atas platform media sosial. Kedua-dua sumber tidak mahu dikenal pasti kerana sifat sensitif pergerakan kakitangan.

Twitter tidak segera bertindak balas terhadap permintaan untuk komen apabila dicapai oleh CBS News, tetapi Musk sendiri tweet lewat Khamis bahawa “burung itu dibebaskan,” merujuk kepada logo terkenal Twitter dan menunjukkan dia memang bertanggungjawab.

Langkah untuk menutup perjanjian itu, yang dibuat sehari sebelum tarikh akhir yang ditetapkan mahkamah untuk memuktamadkan urus niaga itu, menghadkan a mengejar enam bulan yang bergelora di mana jutawan itu melancarkan bidaan mengejutnya untuk Twitter pada musim bunga ini, hanya untuk membalikkan arah pada bulan Julai dan mengisytiharkan dia menarik baliknya.

Pemecatan pantasnya terhadap dua eksekutif teratas Twitter menandakan apa yang dijangkakan akan menjadi tempoh perubahan dramatik di syarikat media sosial itu. Dan di mana Musk – seorang usahawan bersiri yang syarikatnya telah mengganggu pembayaran, sektor penerokaan kereta dan angkasa lepas – mengambil Twitter sekarang adalah tekaan sesiapa sahaja.

Sekarang untuk bahagian yang sukar

“Seperti yang telah kita bincangkan, bahagian mudah untuk Musk ialah membeli Twitter,” kata penganalisis Wedbush Dan Ives dalam satu laporan. “Bahagian yang sukar, dan perjuangan menanjak seperti Everest melihat ke hadapan, akan membetulkan aset yang bermasalah ini.”

Ives menambah bahawa tanda harga $44 bilion pada pembelian itu “akan turun sebagai salah satu pemerolehan teknologi yang paling dibayar terlebih dalam sejarah tawaran M&A.” Dia menghargai Twitter hampir $25 bilion.

Dengan Musk menerajui, perhatian akan beralih kepada langkah yang boleh diambilnya untuk menghidupkan semula Twitter, yang pertumbuhannya telah perlahan dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dalam jangka pendek, itu boleh melibatkan pemberhentian sehingga tiga perempat daripada tenaga kerja Twitter, The Washington Post melaporkan minggu lalu. Musk, yang lantang mengatakan bahawa dia membayar lebih untuk Twitter, mungkin merasa tergoda untuk mengurangkan kos buruh sebagai cara untuk mengimbangi buku.


Elon Musk membuat pusingan di Ibu Pejabat Twitter apabila tarikh akhir semakin hampir untuk pemerolehan

05:47

Lebih mencabar ialah merangka strategi untuk memacu pertumbuhan di Twitter, yang kira-kira 238 juta pengguna tetapnya pucat berbanding rangkaian sosial lain seperti Facebook dan TikTok. Di hadapan itu, Musk sebelum ini telah mengapungkan idea untuk mencipta “aplikasi super,” (yang Musk pernah dirujuk kepada sebagai “aplikasi X”) seperti WeChat, yang di China digunakan untuk segala-galanya daripada perbankan dan memanggil pengangkutan untuk membeli barangan runcit dan berbual dengan rakan.

“Musk mengambil alih Twitter malam tadi dan kini persoalan utama akan kekal mengenai perubahan pada platform, usaha pengewangan, tahap pengurangan jumlah pekerja di ufuk dan strategi jangka panjang di sekitar Apl ‘X’ dan membina model WeChat yang berpotensi di bawah jalan raya,” kata Ives.

Turut perlu dilihat ialah bagaimana Musk boleh mengubah dasar pengguna Twitter. Dalam melancarkan bidaannya yang tidak diminta pada April, beliau menekankan “berpotensi untuk menjadi platform bagi kebebasan bersuara di seluruh dunia” syarikat itu, sambil menyatakan bahawa Twitter dalam bentuk semasanya “tidak akan berkembang maju mahupun memenuhi keperluan masyarakat ini.”

Sebaliknya, satu kelebihan untuk Musk ialah dalam membeli Twitter dia juga mengambilnya secara peribadi. Ini bermakna syarikat tidak lagi perlu mendedahkan secara terbuka keputusan kewangan, amalan pampasan dan maklumat lain yang syarikat yang dipegang secara meluas perlu didedahkan secara sah dalam pemfailan sekuriti mereka.

Dan tanpa pemegang saham awam, pemimpin Twitter akan menghadapi tekanan yang lebih sedikit untuk mengemudi syarikat dengan cara yang menenangkan pelabur, nota Erik Gordon, seorang profesor perniagaan di Universiti Michigan.

Adakah Donald Trump akan kembali?

Keharusan itu boleh termasuk membenarkan bekas Presiden Donald Trump kembali ke Twitter, yang menggantungnya selama-lamanya daripada platform tahun lepas selepas serangan 6 Januari ke atas Capitol AS, memetik risiko keganasan selanjutnya.

“Saya sangat gembira kerana Twitter kini berada dalam tangan yang waras, dan tidak akan lagi dikendalikan oleh Radical Left Lunatics dan Maniacs yang benar-benar membenci negara kita,” kata Trump pada Jumaat dalam a jawatan di Truth Social, rangkaian sosial yang cenderung konservatif yang disokong oleh syarikat medianya. “Twitter kini mesti bekerja keras untuk menyingkirkan semua bot dan akaun palsu yang telah menyakitinya dengan teruk. Ia akan menjadi lebih kecil, tetapi lebih baik.”

Musk, sementara itu, telah memberi isyarat bahawa perjanjian itu sedang berjalan. Dia berjalan-jalan ke ibu pejabat syarikat itu di San Francisco pada hari Rabu membawa sinki porselinmenukar profil Twitternya kepada “Chief Twit,” dan tweet “Memasuki Ibu Pejabat Twitter — biarkan ia tenggelam!”

Dan semalaman Bursa Saham New York memberitahu pelabur bahawa ia akan menggantung dagangan dalam saham Twitter sebelum loceng pembukaan Jumaat dengan menjangkakan syarikat itu akan menjadi swasta di bawah Musk.

Alain Sherter menyumbang pelaporan.

We wish to say thanks to the author of this article for this awesome material

Laporan: Elon Musk mengawal Twitter, serta-merta memecat CEO


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/