Laporan: Jualan kenderaan elektrik akan meningkat tiga kali ganda menjelang 2025, jualan kenderaan berkuasa gas sudah melepasi kemuncaknya

Jualan kenderaan plug-in juga dijangka meningkat tiga kali ganda paras semasa mereka menjelang 2025, menurut laporan itu.

“Paling penting, pasaran sedang beralih daripada didorong terutamanya oleh dasar, kepada permintaan pengguna organik adalah faktor yang paling penting,” tulis penulis utama Colin McKerracher dan Aleksandra O’Donovan dalam laporan BloombergNEF.

Pada 2025, industri automotif global akan menjual 20.6 juta kenderaan plug-in, menurut laporan itu, berbanding 6.6 juta tahun ini. Jualan kenderaan berkuasa pembakaran dalaman semata-mata, walaupun diunjurkan masih membentuk majoriti jumlah jualan kereta pada 2025, akan menurun.

Kenderaan berkuasa bateri sepenuhnya akan membentuk 75% daripada jualan kenderaan plug-in menjelang 2025, menurut laporan itu. Kenderaan hibrid plug-in tidak dijangka membuat peratusan yang ketara dalam jualan kenderaan plug-in di luar Eropah. Jualan hibrid plug-in akan memuncak sekitar 2026, laporan itu meramalkan. Kenderaan sel bahan api, yang menggunakan tenaga elektrik yang dihasilkan daripada gas hidrogen dan bukannya disimpan dalam bateri, tidak dijangka memainkan peranan penting dalam pasaran kenderaan penumpang.

Sesetengah pembuat kereta, seperti General Motors, telah pun mengumumkan rancangan untuk menjual hanya kenderaan bebas emisi menjelang 2035, tetapi kini membuat sebahagian besar pendapatan mereka daripada trak dan SUV berkuasa petrol. Pembuat kereta lain, seperti BMW dan Toyotatelah lebih berhati-hati tentang menetapkan tarikh akhir yang tegas untuk meninggalkan pembakaran dalaman.

Penembusan pasaran kenderaan elektrik tidak akan sama di semua tempat. EV dijangka mencapai 39% bahagian pasaran di China dan Eropah menjelang 2025, kata laporan itu. Mereka boleh membuat bahagian jualan yang lebih tinggi di beberapa negara Eropah, walaupun, dengan EV menyumbang 40% hingga 50% daripada jualan kenderaan penumpang di United Kingdom, Jerman dan Perancis.

China dan Eropah akan menyumbang 80% daripada semua jualan EV di seluruh dunia pada 2025, laporan itu meramalkan, dengan AS mewakili hanya 15% daripada jualan EV dunia. Jualan di AS akan mula meningkat secara mendadak dalam dekad yang akan datang, walaupun, kerana pembuat kereta utama dan syarikat permulaan mula mengeluarkan versi elektrik jenis kenderaan yang orang Amerika suka beli.

BYD China ialah jenama kenderaan elektrik kedua terbesar di dunia, menjual hampir 600,000 EV dan hibrid plug-in pada 2021.

“Sama ada itu elektrik Ford F-150 atau a Chevy Silverado atau a Pickup Rivian trak, tiba-tiba apa yang anda akan lihat dalam beberapa tahun akan datang adalah lebih sepadan antara apa yang pengguna di AS inginkan dari segi, saiz dan bentuk kenderaan yang mereka beli dan bekalan yang ada di luar sana,” kata McKerraracher dalam temu bual dengan Perniagaan CNN.

AS juga mempunyai banyak perkara yang perlu dilakukan dari segi infrastruktur pengecasan awam, katanya. Kerajaan persekutuan AS telah mengumumkan rancangan untuk melabur infrastruktur yang mengenakan bayaran tinggi. Dan kerana peratusan yang lebih besar rakyat Amerika tinggal di rumah keluarga tunggal dan oleh itu boleh mengecas secara ekonomi dan mudah di rumah, kurang pengecasan awam akan diperlukan di sini berbanding di negara yang mempunyai kepadatan perumahan yang lebih besar, seperti China, katanya.

Salah satu kejutan terbesar dalam penyelidikan mereka, kata McKerracher, adalah peningkatan pesat dalam bahagian pasaran EV di China, yang telah melampaui apa yang telah ditentukan oleh keperluan kerajaan.

“Kami telah lama membuat spekulasi bahawa terdapat satu titik di mana dasar berhenti menjadi pemacu utama dan permintaan yang benar-benar organik, permintaan pengguna, mengambil alih,” katanya. “Dan ia kelihatan seperti itu yang berlaku di China.”

Walaupun begitu, pengangkutan jalan raya tidak berada di landasan untuk menjadi neutral karbon menjelang 2050, dan walaupun semua kenderaan di jalan raya tidak mengeluarkan sebarang pelepasan, ia tidak akan mencukupi untuk menyelesaikan krisis iklim, penulis memberi amaran.

“Sekadar menukar rangkaian pemanduan kenderaan mungkin bukan cara paling berkesan untuk menyampaikan sifar bersih, dan rangkaian penuh penyelesaian — termasuk lebih banyak transit awam, dan pilihan pengangkutan aktif — akan diperlukan,” tulis mereka.

We want to thank the author of this short article for this outstanding web content

Laporan: Jualan kenderaan elektrik akan meningkat tiga kali ganda menjelang 2025, jualan kenderaan berkuasa gas sudah melepasi kemuncaknya


Explore our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/