Laporan Pekerjaan Mac Menunjukkan Keuntungan Kukuh: Kemas Kini Langsung

Gaji meningkat pada kadar yang pantas pada tahun hingga Mac, tanda bahawa kekurangan buruh mendorong majikan untuk meningkatkan gaji untuk mengekalkan dan menarik pekerja – dan isyarat bahawa kenaikan gaji boleh mengekalkan inflasi meningkat, meningkatkan tekanan ke atas Rizab Persekutuan seperti yang difikirkannya. berapa banyak dan berapa cepat untuk menyejukkan ekonomi.

Bank pusat cuba memperlahankan permintaan kepada kadar yang lebih mampan pada saat inflasi berjalan pada kadar terpantasnya dalam tempoh 40 tahun. Pegawai mula menaikkan kadar faedah pada bulan Mac dan telah mencadangkan bahawa mereka mungkin menaikkannya sebanyak setengah mata peratusan pada bulan Mei – dua kali ganda daripada biasa. Membuat wang lebih mahal untuk dipinjam dan dibelanjakan boleh memperlahankan penggunaan dan akhirnya mengupah, mengurangkan gaji dan pertumbuhan harga.

Laporan pekerjaan pada hari Jumaat mungkin menyokong kes untuk peningkatan besar.

Gaji telah meningkat sebanyak 5.6 peratus sepanjang tahun lalu, laporan hari Jumaat menunjukkan, kadar yang jauh lebih cepat daripada kenaikan gaji tahunan 2 hingga 3 peratus yang biasa pada 2010-an. Pada masa yang sama, kadar pengangguran turun, kepada 3.6 peratus daripada 3.8 peratus. Pengangguran kini hanya sedikit di atas paras terendah setengah abad yang dicapai sebelum wabak itu.

“Jumlah gaji tahun lalu terus berjalan dengan sangat kuat; ia semacam menamatkan sebarang perdebatan tentang sama ada kadar pengangguran memberikan isyarat yang setia dan boleh dipercayai tentang pasaran pekerjaan,” kata Michael Feroli, ketua ekonomi AS di JP Morgan. “Pasaran kerja ketat.”

Walaupun pasaran buruh yang kukuh telah memberi keyakinan penggubal dasar bahawa mereka boleh memperlahankan ekonomi sedikit sebanyak tanpa menyebabkan kemelesetan secara langsung, kenaikan gaji yang pesat itu juga boleh mengekalkan kenaikan harga dengan membantu mengekalkan permintaan pengguna dan mendorong syarikat untuk menaikkan harga semasa mereka cuba menampung buruh yang lebih tinggi kos.

“Janji kenaikan gaji adalah satu perkara yang hebat,” Jerome H. Powell, pengerusi Fed, berkata selepas keputusan bank pusat menaikkan kadar faedah bulan lepas dalam usaha untuk menyejukkan ekonomi. Tetapi kenaikan itu “berjalan pada tahap yang jauh melebihi apa yang akan konsisten dengan inflasi 2 peratus, matlamat kami, dari semasa ke semasa.”

Dengan angka Mac, gaji meningkat pada kadar yang lebih cepat sepanjang tahun berbanding ketika Encik Powell membuat kenyataannya.

Industri (Dari atas ke bawah)

Pendidikan dan penjagaan kesihatan

+5

+10

+15

+20

+25%

’19

’20

’21

’22

Semua industri

Semua industri

Riadah dan hospitaliti

Riadah dan hospitaliti

Pembuatan

Pembuatan

Pendidikan dan penjagaan kesihatan

Pendidikan dan penjagaan kesihatan

Pembinaan

Pembinaan

Perkhidmatan perniagaan

Perkhidmatan perniagaan

Kenaikan gaji yang pantas datang apabila majikan bersaing untuk mendapatkan kumpulan pekerja yang terhad. Terdapat kira-kira 1.8 peluang pekerjaan untuk setiap pekerja yang menganggur, dan syarikat mengadu tentang kesukaran untuk mengambil pekerja merentas pelbagai set kemahiran dan industri.

“Jika ia kekal sebegini ketat, lingkaran harga upah hanya akan meningkat dari sini,” kata Encik Feroli. Mengenai Fed, dia berkata, “Saya fikir mereka mungkin fikir ia tidak mampan.”

Sepanjang tahun lalu, gaji telah meningkat dengan ketara bagi pekerja di masa lapang dan hospitaliti industri, meningkat sebanyak 14.9 peratus, manakala pekerja dalam pengangkutan dan pergudangan juga telah menerima keuntungan gaji dua angka. Angka tersebut adalah untuk pekerja yang bukan penyelia.

Upah mendaki dengan ketara dalam masa lapang dan hospitaliti sekali lagi bulan lepas, manakala gaji juga meningkat secara mendadak untuk pekerja dalam industri kewangan dan barangan tahan lama.

Walaupun pertumbuhan gaji yang pesat adalah rahmat bagi ramai pekerja, keluarga mendapati bahawa gaji mereka, walaupun lebih besar, tidak lagi membeli sebanyak harga meningkat. Keuntungan gaji tidak cukup seiring dengan inflasi bagi kebanyakan pekerja.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Laporan Pekerjaan Mac Menunjukkan Keuntungan Kukuh: Kemas Kini Langsung


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/